10.6.15

Tiada gas memasak? Anda masih boleh memasak!

uols uols uols!

semalam kan, aku kan, cuti kecemasan.

tak sehat uolsss

demam, selsema dengan sakit kerongkong.

pastu sajalah melihat kat sini (sila klik)

tengah full moon uolsssss

tengok kat sini plak next week is new moon fulakkk uolsssss

ehhhhhhh

apekehei dengan bulan bulan ni kennnnn

itulah dia hikmah puasa sunattttt

Bilakah masanya hari yang disunatkan berpuasa?

1. Hari Isnin dan Khamis

2. Puasa pada 13,14 dan 15 mengikut bulan takwim Islam
    (dipanggil hari-hari bulan cerah)

3. Puasa pada 28, 29 dan 30 haribulan takwim Islam
    (dipanggil hari-hari bulan gelap)


4. 1 - 9 hb Muharam

5. 10 hb Muharam (hari Assyura)

6. Puasa beberapa hari dalam bulan Rejab

7. Puasa beberapa hari dalam bulan Syaaban kecuali hari Syak (30 Syaaban). Rasululluh memperbanyakkan puasa di dalam bulan Syaaban.

8. Puasa 6 hari di bulan Syawal

9. 1-8 hb Zulhijjah

10. 9 hb Zulhijjah (hari wuquf di Arafah)

11. Berpuasa seperti Nabi Daud A.S iaitu berbuka sehari dan berpuasa sehari.
credit to: melurhasanah

ok ok ok ok

nenantilah kalau aku rajin aku akan kupaskan lagi pasai new moon full moon ni.

ekceli aku tak sihat antara sebab musabab new moon full moon ni laaa

semalam amik cuti sebab tak sihat.

pehtu kan cuti sekolah skang ni, so min tinggai la dengan aku.

taktau laaaa sejak bila dia dok bela saka aku, asekkkkk la dok mintak makan.

aritu masa sham bawak dia pi opis, 3 bungkuihhhh nasik lemak dia boleh perabihhhhh

todiaaaa baq hangggggg

mengalahkan aku la plakkkk kennnnn

alkesahnya.....

pagi tu aku buat bekpes roti teloq.

alaaa roti celup teloq pehtu goreng.

aku pakai sebijik teloq, roti tu blah 4 cam kat bawah ni

credit to: bilaudamenulis
penuh gak la pinggan.

dalam sejam lebih tu dia mintak makan lagiiiiii

dia tau aku marah kalo asek mintak makan, so dia cakap ala-ala bisik

min: mama, nak M.

aku buat derkkkk ja.

min: mama, kakmin nak M.A.K.A.N. boleyyyy?

tak sampai ati laaa plakkkkk

aku pon menggagahkan diri buat nasik goreng.

kebetulan malam tadi masak nasik lebihhhhh

memang lega banyak dah kat situ heeeeeeeeeeeeeeeeeeee

dah siap mise en place semua, tengok dok goreng ikan bilis pelik aku awat minyak cam tak panas

ejas-ejas gas sekali terpadam.

konfem gas abihhhhhhhhhhhh

dok laaaa pikiaq cemana nak buat

min dok berzikir-zikir nak nasikkkk nak nasikkk

sekali tingggg!

pe lagi, masak dalam rice cooker uolssssss

setengah orang panggil periuk nasik karan kan kan kan hahahaha



nendia uolssssss

:: nasi goreng orang tak sehat dan malas tapi sedapppp ::
setell!! hahahahahahaha!





No comments:

Post a Comment

habag mai sat