27.7.11

Happy Birthday Boss!

hari Isnin lepas, 25/7/2011 adalah hari lahir bos aqu.



fenin gak apa nak bagi kat bos kesayanganku ini hehe!



fikirrrr funya fikirrrrrr last-last





*ting*












*ting ting*














aqu bagi ini kat puan:




























hehe!





































saja kasi saspen skittttt




















































huhuhuhu








































lalalalalalaa















































presenting............




































tarraaaa!!



























































::bagi shawl sajork::









::opkoz la dengan ucapan skalik::









Happy Birthday Puan!!!

21.7.11

Activities with or without your baby!

 sharing is caring and loving! ;)

Credit to:
BabyStories by HonestMom
#1 : Take "baby" steps and get out of the house.
apa apa aktiviti yang anda ingin lakukan setiap hari, cuba fikirkan aktiviti outdoor walaupon dengan hanya keluar ke kedai runcit untuk membeli gula.jangan lupa bawa baby anda sekali!
when new mommies go out...ing, changing dirty diapers for the first time outside the comfort of your house can be challenging.good for you!you'll miss the moment when your baby turns to a grown up! so just treasure the moment!

#2 : Get to know your 'Gear'
Pastikan anda betul betul memahami cara mengendalikan peralatan bayi anda dgn sempurna. contohnya: cara kendali untuk buka dan tutup stroller, juga cara memakai ring sling yang betul supaya bayi dan anda selesa. Paling penting, cara mengendali breast pump anda dgn betul dan 'hygienic! :D

‎#3 : Cuba elakkan dari memberi bayi anda ubat batuk atau ubat selesema.
 sebaliknya apabila mereka batuk atau berkahak, amalkan menuang air panas kedalam mangkuk sederhana besar, hadapkan muka bayi anda supaya dia boleh bernafas wap yang panas itu tadi.ini dapat mencairkan kahak secara semulajadi. Cara ini dpt mengelakkan bayi dari kena asma dan radang paru paru. amalkan setiap hari

#4 : Sentiasa pastikan mommies minum air banyak banyak!
Adakah anda pasti anda minum air secukupnya? Pastikan sekurang kurangnya 3 liter air sehari bagi mengelakkan rasa letih dan juga bagus untuk membanyakkan susu badan.

#5 : Free your hands!
Ini bermakna, pelbanyakkan 'baby wearing'! sekarang sudah ada byk jenis di pasaran. ring sling, moby wrap, baby bjorn. sebenarnya baby bjorn yang paling mudah.tidak perlu risau atas pemakaian yang betul, tapi for a perfect NIP, saya cadangkan ring sling! :D

#6 : Just say "No"
Kadang2 kita selalu jadi "Mak Sanggup"-- apa orang suruh kita buat, kita ikutkan aje. Dengan adanya tambahan tanggungjawab yang tergalas sebagai seorang ibu, dan bagi menyesuaikan diri anda menjadi seorang new mom, kadangkala anda perlu belajar untuk mengatakan "tidak". Jimatkan masa tersebut untuk diluangkan bersama si kecil anda.

‎#7 : Call your grandma!
bagi mommies yang masih mempunyai insan yang bergelar "nenek" dalam hidup anda, ambil kesempatan ini untuk hubungi mereka. Tanyakan mengenai pengalaman mereka melahirkan dan membesarkan anak anak mereka. Saya pun pernah buat tip ni. Best jugak dengar pengalaman orang orang tua kita! Membuatkan kita lebih bersyukur dengan kemudahan yang ada untuk mommies zaman ni!

#8 : Mommies!! JOm tambahkan kalsium kita the fun way!!
menurut National Dairy Council, wanita yang berumur 18 ++ perlu mengambil 1000mg kalsium sehari (kalau nk senang ambil pil kalsium je),but its boring! so boleh try out this menu:

i) mint choco chip ice cream infront of the TV
ii) cheese (fancy the cheese stick variety in the middle of the night!)
iii) a tall glass of milk, with cookies or cake.
iv) hot choco made with real milk
v) decaf late (single shot, double tall)
vi) real whipped cream on anything!
vii) almond flavored steamed milk

‎#9 : Right a "did do list"
m sure mommies mmg hari2 akan buat to-do-list, like me myself masa Iskandar tgh menyusu, sambil tu saya mesti dah start menulis to-do-list.tapi rupa rupanya to-do-list itu akan buat kita pening kepala dgn list yg semakin panjang lebar, jadi apakata, start buat "did do list" dan kongsi list tersebut dengan daddies di penghujung hari dan encourage him to be impress!

ini secara tidak langsung akan menambahkan lagi positif energy dlm diri mommies dan boost ur confidence.

contoh- set aside to-do-list seperti biasa dan set aside "did do list" seperti berikut eg:

i)changed 2 wet diapers
ii) changed 4 poopy diapers, 1 blow out
iii) selected 2 full outfit
iv) changed babies entire outfit 3 times
v) nursed four 4 hours
vi) photographed baby asleep on the couch
vii) showered, hehehe
viii) ate breakfast
ix) made myself lunch, ate half of it
x) made this list!!!!!

‎#10 : Put on your own oxygen mask first
sebenarnya, adalah langkah yang kurang bijak untuk mendahulukan your babies favors by overlooking your own needs (this i have to learn hard!)

contohnya- bila anda berjaga tengah mlm, with the screaming of your baby, take a minit, get yourself something to drink first and quench your thirst, pee, and grab some crackers before picking her up.rationalnya?? sebab anda tidak tahu berapa lama yang anda perlukan untuk pujuk baby anda balik.kalau anda kehausan atau kelaparan, mesti end up stress kan?

#11 : Take a nice hot shower!
Feeling stressed? Rasa tertekan? take the baby to the bathroom with you (if the bathroom is big enough to place ur baby safely) if not, just put him in his bouncer or car seat right outside the bathroom safely, turn on shower then step inside!! :D the white noise of the shower remains him of the sounds of your uterus; her old playing ground.i've done this today. it worked! hopefully it works all the time- will solve my prob of Iskandar crying everytime i take shower.

#12 : Join support group!
 Nobody has ever mentioned to you that breast feeding would be so hard ait?well, it is. So its a relief if you could make yourself join any breast feed support group.for me, my favorite is Kump. Ibu2 Menyusukan. mommies boleh dapat banyak info dan belajar dari pengalaman ibu ibu menyusu yang lain. A get-together would be great too!

‎#13 : Hasilkan satu kerja tangan untuk si kecil!
I'm so gonna try this! rasanya benda simple yang saya boleh buat ialah jahitkan kain bedung baby- boleh jadikan selimut, playmat etc..i've never liked sewing but i just got to challenge myself untuk jahitkan something for Iskandar.nnt bila dia dh besar, boleh tunjukkan handmade blanket dia.en.suami, jom pegi kedai kain jom!

‎#14 : Track your child's every movement
Monitor their development, first step, first smile, first laugh etc..maybe mommies boleh buat satu buku journal baby dan start menulis atau sekarang ni ada banyak website untuk tujuan yg sama eg: baby pages.

#15 : Make a time capsule.
This is very interesting.cadangannya ialah untuk menyimpan kenangan anak kita pada zaman waktu dia dilahirkan.

cara2nya:

i) decorate satu bekas yang tertulis nama baby anda, hiaskan dgn cantik
ii) put the front section of the newspaper fr her birthday inside
iii) cut out pic fr magazines, or catalogs that represents to days fashion
iv) print gambar family car
v) include a piece of tech with a note explaining wut it does eg: dvd, handphone, ipod, that represents teknologi zaman dia dilahirkan.

#16: Find a cozy spot for a monthly picture.
cari tempat yang sesuai, mungkin atas couch ke untuk jadi spot kita snap gambar baby kita tiap2 bulan bila sampai tarikh birthday dia! saya dah cuba. saya letak baby dalam boppy pillow. buat ni untuk apa, mungkin ada yang bertanya. ye lah.. bila dah tiap2 bulan snap gambar dia selama setahun, mesti seronok nampak perbezaan dia tiap tiap bulan tu. mungkin mommies boleh cuba letakkan atas couch dan letak bolster dia kat sebelah untuk tunjukkan baby kita makin lama makin tinggi!

‎#17 : Jom bawa baby anda jalan jalan!
Spot a place outside where you can easily change her or feed her. lepas tu? just relaxkan diri mommies dekat situ sambil buat perkara perkara yang mommies suka, for e.g. baca buku. macam yang saya selalu cakap my favourite place is The Curve and KLCC- ada baby room yang best. For nursing in public (NIP) kalau tak biasa lagi, boleh guna nursing poncho or ring sling (kegemaran saya!)

‎#18 : Pretend you're in Paris! Wow weee!!!
This is perfect for beginners. Take your baby to your favourite outdoor breakfast venue. Pack a journal, a book, a magazine and head to the cafe. Park the stroller right next to you and breathe in the fresh air!! see, can imagine how perfect it would be?? Before leaving buy some baked treats for dessert tonight. If it's raining, would be even better! You can enjoy the fresh air and sit for an hour or two and be proud that you made it there on your own! A hot chocolate drink would make you feel at your best! Do this before your baby starts crawling coz when she does, she'll be a little bit hard to handle :p

20.7.11

alolo! kecian dia~

mula-mula Adam Muqris.



Pastu, Yasmin Nasuha.



Sikalang.....


*



*



*



*



*



*



*



*



*




*



*



*



*

*

*

*

*

*

*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*








Kesian kan?? 
lagi kesian kat aqu kot   -_-"



cemana nak raya nanti? huhuhu!

13.7.11

Sedihnya... aqu tak dapat bayangkan kalau aqu diberikan ujian ini T^T

tadi blogwalking pastu terjumpa 1 blog ni. serius aqu terdiam. pastu berjurai-jurai airmata ini mengalir.  Sedih sangat.  Aqu haritu Allah baru uji sikiiiiiittttttt je, aqu dah mengeluh.  cemana kalo Allah bg ujian kat aqu sebegini rupa??? Speechless sangat.


Since aqu ini bukanla penulis yang baik makanya aqu copy paste direct dari tuan punya blog. Aini namanya. Bole klik kat sini untuk ceritanya.



Ya Allah, berikan keajaiban kepada dia

Frankly speaking, I am speechless ketika mahu menulis entry ini. Tak tahu mana nak mula. Tak tahu juga bagaimana mahu memulakan entry ini. Perlukah saya hurai panjang lebar, atau perlukah saya buatkan entry ini hanya pendek dan terus kepada maksud sebenar? Ermmm….*paused*
Masih teringat kali pertama Adam dilahirkan. Saya sebagai seorang ibu, naluri ibu sangat menebal, nak cium, nak usap kepala dan nak peluk Adam setiap masa. Hanya mahu duduk bersama Adam, susukan dia dan merasai setiap detik-detik penuh nikmat.
Hari ini saya melayari blog. Membaca blog adalah rutin saya setiap hari. Cuma masanya mungkin berbeza mengikut mood. Tapi hari ni, terjumpa 1 blog, baca dan terus jatuh rasa terlalu simpati, dan terlalu insaf. Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara. Itu perkara pertama terlintas difikiran saya bila membaca setiap entry yg ada di dalam blog ini. Blog ini adalah kepunyaan Moon, seorang kakak ipar kepada gadis cantik bernama Norma.



Norma and Talib on their wedding day


Namanya Norma, orangnya cantik, bertudung, manis sekali. Melihat keceriannya pada hari perkahwinan lebih setahun yang lalu buat saya tersenyum seorang diri. Namun, takdir Allah mengatasi batasan fikiran manusia. Mengatasi keinginan dan jangkauan akal. 
Rezeki dan khabar gembira dari Dia untuk Norma adalah zuriat yang hidup dalam rahim wanita ini. Kebanyakkan anda mesti pernah lalui perkara ini. Pertama kali mengetahui didalam kita ada seorang lagi insan sangat istimewa! Norma juga begitu. Naluri keibuannya mesti sama atau lebih dari saya.


 

ini adalah Rafiq..permata hati Norma & Talib

Namun begitu, dugaan Allah datang kepada mereka yang mampu menanggungnya. Dan kali ini, adalah giliran seorang ibu muda seperti Norma menerima takdir yg tersurat. Kebahagian Norma mendapat zuriat pertama, Rafiq, disusuli dgn berita bahawa dia menghidap Brain Cancer Stage 4. (T_____T) *terus aku menangis lah kan*
 

Norma at hospital. Jauh beza dengan waktu dia sihat :(
I just can't hold my tears anymore. Ya Allah, dugaan yg Kau bagi padanya betul-betul menginsafkan diriku. Norma masih didalam pantang ketika itu tak dapat berjumpa Rafiq. Memeluk Rafiq dan tidur bersama Rafiq seperti mana kita, ibu-ibu yg normal boleh lakukan. Lebih meruntun hati saya, apabila Norma tidak dapat menyusukan Rafiq kerana penyakitnya. Sedih. Dia telah di bedah sebanyak 5 kali since mac 2011..sekarang baru Jun,2011. 5 kali dalam masa 3 bulan adalah banyak. Norma juga perlu diberi suntikan atau ubat *kurang pasti* berharga RM10,000.00 / suntikan. 
Sayu hati saya bila melihat Rafiq. Umur Rafiq sebaya permata hati saya, Adam. Sedangkan sehari tak jumpa Adam boleh buat saya resah dan tak tentu hala. Tak peluk Adam masa dia tidur boleh buat saya tak tidur lena. Bagaimana pula bayi sekecil Rafiq melalui hari-harinya, malam-malamnya tanpa seorang ibu (T___________T). Bagaimana kalau dia menangis? Lapar? Mahu dipeluk? Mahu diusap? Mahu di agah?
Kisah Norma betul-betul menginsafkan saya. Terus terfikir sejenak, andai saya diberi dugaan hebat begini, apakah yg akan terjadi? Ermm…ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..masa SIHAT SEBELUM SAKIT...
Rafiq with his mother...ohh~ (T__T)
Terus meleleh-leleh airmata tgk gambar ni. Selaku blogger, saya bukan kaya raya, harta juga tidak banyak. Namun, saya ada tanggungjawab sosial yg perlu saya tunaikan atas dasar kemanusiaan. Secara serius, saya tidak menagih simpati anda untuk menyumbangkan sesuatu. Tetapi, saya amat-amat berterima kasih jika entry saya kali ini dapat membantu Norma sekeluarga walaupun hanya dengan RM10. Sesiapa yang ingin menyumbang, boleh ambil details dibawah.
cimb

01070068677528

Noormawati Mohd Rasif


Ya Allah, Engkau maha mengetahui. Berikan keluarga ini kekuatan. Berikan ibu ini ketabahan hati untuk melawan dugaanMu. Dan berikan keajaibanMU semoga anak kecil itu kembali tidur lena disisi ibunya. Amin.

Rafiq, aunty pun tak tahu one day Rafiq akan bace entry ini atau tak Rafiq pun tak kenal aunty, dan aunty sendiri tak kenal mama dan papa Rafiq. But, one day when you grow up, u must be a strong person just like your parents. Mesti! Sebab mama dan papa sangat kuat sekarang demi Rafiq (T_____T)

a very strong husband...to a strong wife

Semoga Norma dan Talib sekeluarga tabah mengharungi hari-hari mendatang. 
Entry mengenai Norma boleh dibaca di blog kakak iparnya Moon. Sila lah panjang-panjang kan diFB, tweeter, blog or mana-mana jika anda mahu. Thanks for reading.



Sedih kan? Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada keluarga ini. Moga mereka sentiasa di bawah lindungi-Mu Ya Allah.  Amin Ya Rabbal Alamin.

9.7.11

budak ni dah 10 bulan

::ni sambil senyum sambil nguap hehe::



7.7.11

ada

helu sumaa!!

lama tak hapdet kannnnn?


minggu lepas adalah minggu sakit buat keluarga Isham.


dimulakan dengan sakit demam dari Encik Isham



dipaskan pulak kepada Puan Farehah demam itu.


Isoknya tu, dang! lumpuh sebab kena elegikkkkkkk!!!!



LAGIIIIIIIIIIIII!!!! -_-"


3 hari 2 malam menginap kat wad 4B katil 11.


sambil-sambil menginap tu the kiddos pon demam jugekkkkkk.


dengan si Yasmin kena extra campak lagi.



mujur la stok susu adam dah buat awal-awal.


walhal stok tu buat untuk cover bulan posa kut-kut la


nanti posa susu merundum kan....


Alhamdulillah tergerak hati ini buat stok.


sebelum ni tak terpikir pon nak buat stok sebab peti ais kat umah 1 pintu ja.


Then, terlintas lak buat stok tinggal kat opis sebab kat opis peti ais 2 pintu.


bole la nak tahan 3 bulan kan...


Lagipon kat tempat beku tu tak sesapa pakai pon.


MC aqu dah abih arini tapi nak buat cemana, campak yasmin tak baik-baik lagi.


terpaksa la korban cuti ku.....


huhu!



skang mode Keluarga Isham: batuk berirama~~