23.2.10

no idea

aqu tatau la nak crita apa skang...

crita banyak nak stori mori tapiii...

bila itu M sudah marii, sori naik lori nak stori mori...

nenanti la yea... tunggu gambar upload je yea uhuhu!

skang dok tunggu bila la nak sign itu option..

letih ai tunggu yu tau!

8.2.10

...nostalgia

sorry sebab dah lama tak update crita.
bukan tamau update, tapi hati ni masih sedih dengan pemergian tokwan.
bila tengok gambar tokwan misti rasa pilu.
kenkadang tuh, sebelum tido nangis jap sebab rindu kat tokwan.

teringat masa dulu dok umah tokwan kat Batu Uban
tokwan akan solat isyak sebelum tido.
masa tu aqu dah tarik slimut, sambil nak tido tengok tokwan solat rasa syahdu ja time tu...

tiap-tiap pagi, sbelum bapak pi keja, bapak hantar aqu dulu dok umah tokwan
masa tu mana ada neseri lagi kan. kat umah Batu Uban tu la ros, aqu dengan iwan dibesarkan. bila tengahari skit, misti nak pi umah makcik Bedah sebab dia ada jual aiskrim yang dalam plastik panjang tu. ada perisa asamko (asam boi), grape, milo, oren n sirap. tu je kut. tak ingat dah. my favourite: grape n asamko. asamko tu bonus sebab ada asam sebijik. pehtu isap sampai ais tu jadi putih, kunyah ais slow-slow. baru lambat skit nak abeh..

kenkadang bila petang, kami bejalan sampai ujung kampung, tembus ke highway yang skang ni kalo tak silap dh jadi highway nak ke bayan baru (rasanya la kot). lintas jalan tu ada pantai nelayan. kami mandi puas2 kat situ. yang besh tu kami mandi dengan salad yang terapung skali kat situ hehe. tatau apa motif salad tu dok trapung kat situ. penah skali aqu mandi kat situ hari-hari sampai demam panas.

dulu ingat tak ada iklan nescafe yang kat kawasan ketapi yang ada pakcik gate dengan kakak yang cantik minum nescafe? kalo tak silap taun 1990-an. aqu ingat sangat sebab muka pakcik gate ketapi tu sebijik cam tokwan hehe. siap tanya kat tokwan "tokwan belakon dalam iklan ni ka?"

pehtu peti ais tokwan best sebab kat tempat freezer dia leh wat ais kacang. dia punya ais 5inci tebal wo. tak payah nak pakai mesin ais tu. korek ais tu satu kole pehtu siram sirap yang maktok memang dah standby dalam peti. masyuuuukkk je.. peti ais tu dok ada lagi kat kg. melayu. kalo tak silap brand singer kut. mmg tahan lama peti ais tu. ais dia pon menten lg cuma dah kurang sket. majuk kot sebab tadak sapa dah dok korek ais.

tu la sikit sbnyak memori masa kecik dulu. nanti kalo ada aqu story lagi k

2.2.10

Al-Fatihah buat tokwan


Al-Fatihah buat tokwan yang telah mengadap Illahi pada 23 Januari 2010.....

Maafkan farehah sebab tak sempat nak potong rambut tokwan
Maafkan farehah sebab tak sempat nak potong kuku tokwan
Maafkan farehah sebab jarang balik jumpa tokwan
Maafkan farehah kalau farehah ada terkasar bahasa
Maafkan farehah sebab jarang telefon tokwan

tak sangka tahun lepas adalah tahun terakhir kita sambut raya sama-sama
yang pasti
farehah takkan lupakan tokwan buat selamanya
farehah takkan lupakan tokwan masa kali terakhir farehah tengok tokwan
farehah takkan lupakan tokwan masa kali terakhir farehah cium dahi sejuk tokwan
sempat farehah bisik kat tokwan "farehah sayang tokwan"
ketenangan jelas nampak kat muka tokwan
farehah sempat temankan tokwan sampai ke liang lahad
farehah lega sebab dapat tengok tokwan buat kali terakhir
terngiang-ngiang lagi suara tokwan masa farehah nak balik lepas melawat tokwan kat hospital
dan itulah kali terakhir farehah sembang dengan tokwan
2 minggu sebelum tokwan hembuskan nafas terakhir
semoga tokwan ditempatkan di kalangan orang yang soleh
amin...

Al-Fatihah buat tokwan
21.11.1921-23.01.2010