28.3.11

tips dari Wardina Safiyyah Ajar Anak Solat

As-salam... 

 

ni aqu copy paste direct dari facebook Wardina. Semoga dapat dijadikan panduan.


Alhamdulillah Yasmin skang tiap kali aqu nak solat, dia misti nak ikut aqu skali walopon cuma duduk kat blakang jea. Then, bila aqu dh selesai solat n doa, dia get ready duduk kat sebelah aqu nak salam n cium tangan. Semoga dengan cerita Wardina ni aqu dapat didik Yasmin n Adam menjadi seorang muslim yang baik Insya Allah...

 

 

BERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, 11 March 2011 at 20:47
Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

23.3.11

adam campak, mama elegik (again!!)

ahad pagi tu aqu prasan ada bintik-bintik kat area perut adam. aqu ingat maybe pasai dok sapu minyak yuyi tu yang naik bintik-bintik kot. dalam petang tu naik ke blakang pulak. isham saspek campak. so trus siap n pegi poliklinik an-nur kat P15. memang dokter konfem campak dan dalam telinga adam merah skit sebab sesema n batuk. again, dokter dengar jantung adam, dia bagitau something wrong pasai jantung adam. tapi adam sangat aktif dia punya la dok lompat-lompat sampai tetanggal seluar dia hehe. dokter cakap masa kecik-kecik ni tak efek sangat la cuma bila besar je ada sikit efek -_-"

then, the next morning, aqu prasan bintik-bintik mula dok naik kat kaki, tangan, mulut and mata aqu. tapi masa tu aqu tak peduli sangat sebab so far aqu tak makan makanan yang mendatangkan elegik kat aqu. tapi bila mai tengahari tu makin banyak lak. so telan la piriton sibijik. penangan piriton tu aqu tido smpai pukui 4 yuuu. dengan adam skali sama hanyut hehe. pkui 4 bangun tengok bintik-bintik tu dah jadi gegata and bawah lidah pon sama naik bengkak. telan lagi sebijik piriton. dalam pkui 6pm isham sampai umah dengan yasmin. isham tengok elegik aqu ni cam makin teruk lak. so lepas magrib tu pi klinik al-syifa kat bangi. dokter bagi prednisolone. lagi kuat la dari piriton. balik umah, dinner, telan prednisolone n sapu calamine lotion. trus bum tido sebab ngantuk. dalam pkui 1am tu aqu terjaga sebab tergaru-garu kat perut. bangun tengok perut aqu, astaga dah macam hape dah perut aqu.

::namanya hives rash::
pic googled

so, trus pi emergency kat hosp putrajaya. pi je trus msuk ER zon semi-kritikal. misi suro baring, doc tanya skit sbanyak, trus injek piriton. dalam pkui 2.30 camtu cam dah kurang suma. jarum kat tangan pon dah cabut. elok nak balik je, gegata naik balik 1 badan. so, doc suro aqu baring dulu kat zon tidak kritikal. doc nak masuk ubat lg doc tak brani sebab yg dia injek piriton tu dh maximum. dalam pkui 4 tu, isham masuk jap bagi adam kat aqu sebab adam nak nyusu. elok je adam dh abih nyusu, aqu trus lembik, bp drop 51/55. misi amik adam bagi kat isham, aqu dorang tolak masuk zon kritikal. masuk drip n 0.5 adrenalin (trus lagu faizal tahir masuk dalam otak aqu) baru ok sket. tiba-tiba rasa nak membuang lak. bila aqu dah rasa ok skit aqu bagitau kat nurse yang aqu nak pi toilet. tak mau aqu berak dalam pampes. serik doh!

dah setel suma, aqu kena admitted kat wad. masa masuk wad tu dalam pkui 5am. pkui 4pm tu aqu dah bole kuar wad sebab bp dah ok and tak demam. dapatla mc sminggu. cuma still ada lagi rash cam kat bawah ni

::urticaria rash::
pic googled

***********************************************************************************

owh, masa kat ER tu dorang asyek la dok cakap "Anaphylactic Shock". 
so, aqu pon gugel sket. credit to ehow.com



Anaphylactic shock is a life-threatening medical condition where a severe allergic reaction can cause respiratory and pulmonary distress, which can eventually lead to death. By knowing how to help someone who is suffering from anaphylactic shock, you may be able to save a life.


Anaphylactic shock is the sudden, whole-body allergic reaction to a substance that causes the airways tighten and may lead to other symptoms. Anaphylactic shock is a life-threatening condition and a medical emergency that may result in cardiac or respiratory arrest if untreated.

Definition
Also known as anaphylaxis, anaphylactic shock occurs when the body releases histamine when it comes in contact with an allergen, causing the airways to become blocked. Usually, the body has encountered the allergen once before, but the body does not develop the allergic reaction to it until the next exposure.
  1. Causes
    The most common allergens that cause anaphylactic shock include insect bites and stings; foods such as shellfish, peanuts and dairy products; and drugs, such as penicillin. Less common allergens include latex and general anesthesia.
Signs and Symptoms
Symptoms of anaphylaxis appear immediately after exposure and may include hives, wheezing and difficulty breathing, dizziness, confusion, nausea and vomiting. Signs of anaphylaxis include abnormal heart beat, lowered blood pressure, a fast or weak pulse, bluish tint to the skin or a pale and clammy feeling.
Treatment
Call 911 (kalo mesia 999 ye kawan-kawan) right away when symptoms first appear. If a person carries an EpiPen (epinephrine), inject it in the thigh muscle, so the person's airway opens. Use CPR if necessary. Intravenous antihistamine and beta-agonists may be needed after life-saving measures have been applied.


Read more: The Definition of Anaphylactic Shock | eHow.com http://www.ehow.com/facts_5313523_definition-anaphylactic-shock.html#ixzz1HOLi0Xee


Read more: How to Help Someone Suffering From Anaphylactic Shock | eHow.com http://www.ehow.com/how_2164061_help-someone-suffering-from-anaphylactic.html#ixzz1HOK0d1JP


 **********************************************************************************

mujurla so far aqu elegik ni dia tak kacau saluran pernafasan. cuma tu la naik hives gan urticaria satu badan. so, elegik ni sangat la tak bole dipandang ringan like i used to.

adam dah tak demam cuma bintik-bintik je lagi dok naik kat muka, kaki n tangan. ada pape petua tak cemana nak jaga campak ni yea?

18.3.11

hati unta

As salam...

Semalam dah selamat terima ini dari makcik aqu









Akak opis lama pon bagi sket kat aqu ini


::yang sekeping tu dari makcik Ana, yang blah kanan tu dari akak opis lama::


::ini la rupa hati unta::

Cara-cara nak sediakan hati unta ni adalah mula-mula cuci dulu hati unta.
pastu goreng dalam kuali tanpa minyak sampai kaler dia ada skit berubah.
pastu tumbuk sampai dia jadi serbuk.

masa goreng tu bau dia cam bau kelempung/paru tapi extra strong punya smell. dah siap goreng, tumbuk ngan simpan pon still bau lagi. satu rumah bau kelempung, tapi untuk kesihatan anak aqu sanggup buat apa saja.....




Tadi pagi aqu dah tabur sket kat moi kurma adam.
hopefully batuk ngan sesema adam berkurang la Insya Allah...



16.3.11

Contest Sweet Face & Style Gituuuuu

wokeh, tetiba rasa kiut miut lak.

haipp! jangan gelak naa. disebabkan Pn. Naimi dah banyak kali tagged aqu join contest, maka dengan ini buat julung-julung kalinya, aqu join contest ni





cara-cara nak join:

1] Open kepada semua lapisan masyarakat [check]
2] Wajib letakkan banner contest nie kat dalam ENTRY + linkkan [check]

3] Hanya SATU gambar yg boleh dipertaruhkan [check]

4] Gambar mestilah berseorangan [check]

5] Bagi REASON why choose that sweet and stylish picture [check]

6] Follow blog SHAA (tak wajib)

7] Create SATU entry khas untuk contest nie [check]

8] Tag 3 orang blogger [check]


Due: 15 April 2011


So, inilah pic yang aqu rasa tersangat kiut miut.


Reason aqu tepek pic ni: rasa muka manis. tongkat dagu ala-ala manja gitew kannn (ada style gituuuuu)

ok now nak tag panjang (i noe u want this rite? bila lagi mau rasa muda kn huhu!), shima, kakjue

jom join!

ditinggalkan...

hari ini

16 Mac 2011


aqu bakal ditinggalkan oleh isham *sobs*

sebab 3 hari dia pi kursus kat Morib.

Kat opis lak,

aqu ditinggalkan oleh bos

sebab dia bercuti 3 hari gak.

Dia cuti sebab nak bawak anak-anak dia nak pi Zoo Neraka,

As requested by her children.

Sabor je la puan yea!

14.3.11

bizi + sebok = bibok

As salam....

lama tak apdet stori mori moning glori.

semuanya sebab encik bibok mai.

meh nak apdet skit.

lepas pi klinik an-nur malam tu, isok pagi tu kan aqu EL. So, pagi tu pi buat apoimen dengan paed kat Hosp. Serdang. Apoimen akan datang adalah pada 11hb April. Misi kat kaunter tu dah suro cuti siap-siap sebab dia kata new case amik masa agak lama la nak setel. hopefully bole la buat echo skali. hanya echo ja yang dapat detect tahap serius jantung adam.

Then, aqu bagitau kat mak pasai adam. mak kata HATI UNTA dengan surah Al-Isra' adalah penyembuh penyakit jantung berlubang. Yang hati unta tu sedara aqu (4-5 pupu aqu) ada jantung berlubang yang tahap doktor kata dah tadak harapan. masa dulu aqu kecik-kecik rajin gak la pi umah dia, memang tengok dia cam slow ja. dia pon bukan jenis aktif. melepet ja. then, masa raya cina aritu aqu godek-godek tepon mak aqu, tengok ada gambaq dia tengah besanding kat atas pelamin. terkejut gila aqu taim tu. serius tak caya aqu dia dah kawin. dulu aqu taktau pon dia ada jantung berlubang. ingatkan OKU. Mak cakap jantung dia dah okey sebab amalkan makan hati unta. Yang surah Al-Isra' tu mak tengok kat tv, crita orang tu nak kena operate sebab jantung gak, tapi dia pi kat Darul Syifa, amalkan surah nie, untuk next apoimen dah tak payah operate dah. how amazing kan? tapi mak tak sure dari ayat brapa ke ayat brapa. kebetulan gak, stiap hari jumaat seksyen aqu ni ada tazkirah pagi. Sebelum tazkirah tu, ngaji dalam 10-11 ayat then tafsir. sekarang ni memang tengah dok baca surah Al-Isra' la. Suratan ataw kebetulan?


Ish, lambat lak nak sampai 11hb. tak sabaq nak tau pasai adam muqris.


P/s: Terima kasih kat semua atas doa dan sokongan kalian semua. Hanya Allah sajalah yang dapat membalas.

9.3.11

crita malam tadi...

pagi semalam adam batuk-batuk.  memang dia dok batuk-batuk dengan sesema masa balik johor minggu lepas. cuma pagi semalam ja dia batuk yang jenis batuk bunyi kering tu. aqu kalo batuk camtu mak aih, sakitnya tekak. lain la kalo batuk berkahak, masa batuk tu cam sedap ja kan. pastu dalam 10-15min tu baru dia batuk berkahak.

pas balik dari keja adam batuk-batuk lagi sampai nak termuntah. so isham decided nak pi jumpa paed kat klinik an-nur kat bangi. masa pi tu orang ramai la gak. dalam dekat sejam lebih baru jumpa paed.

doc: sakit apa?
aqu: batuk-batuk dengan sesema
doc: (sambil dengar jantung adam) aritu besalin kat mana?
aqu: hospital putrajaya
doc: lepas bersalin dokter tak cakap pape?
aqu: ok je.. suma normal (aqu dah rasa lain macam masa ni)
doc: (lepas dengar jantung adam) selalu check up kat mana? lepas bersalin?
aqu: selalu buat kat klinik putrajaya jea
doc: takde dokter ke?
isham: ada tapi kalo check up monthly slalu JM jea yang buat
doc: owh... saya nak bagitau ni tapi jangan takut pulak ye
aqu n isham: ok...
doc: tadi saya dengar jantung ni ada bunyi sha sha.. bunyi tu tanda lubang *hapetah* terbuka. selalu lepas lahir lubang tu tertutup tapi ni ada lagi. kalo orang kita panggil jantung berlubang la.. jantung berlubang ni ada 3 stage: 1st stage, masa baby je ada sambil dia grow up lama2 lubang ni tertutup sendiri. takde masalah cuma senang sesema n batuk sementara nk grow up. 2nd stage, kena buat operation. 3rd stage, yang teruk sampai heart failure suma tu tapi dia (adam) bukan tahap tu.mungkin masa lahir doc tak dapat detect sebab jantung baby laju dalam 160/minit tu yg tak dapat dengar bunyi sha sha tu..



So, hari ni aqu EL sebab kesian tengok adam batuk-batuk sampai nak termuntah. dengan sesema lagi. lagipun nak buat apoinment dengan cardiologist kat hosp serdang jap lagi untuk buat echo. hanya thru echo ja leh tau adam 1st stage or 2nd stage. no wonder la dari masa dalam pantang lagi adam cam ada gelema tapi aqu tak amik pusing pon sebab cam tak serius. even masa adam duk dengan ibu izan (pengasuh adam) adam asyik sesema tapi masa tu cuaca asik ujan je. sejuk je.. tu yang ingat adam sesema sebab sejuk..

kesian adam muqris :(

8.3.11

untitled

As salam semua....



 Pa habag? ada sehat ka? tau hampa semua windu kat kami kan kan kannnnn?? ;)

Banyak benda nak stori mori kat hampa tapi masa jeles kat kami.

Nanti kami apdet lagi naa