24.2.11

my new babeh!

selama ini aqu hanya bermimpi sahaja.

tak tercapai dek akalku ini untuk memilikinya.

apatah lagi menggunakannya.

tatapi, ajasu telah merealisasikannya.

aqu tak percaya.

sunggoh aqu sangat tak percaya.

walopon selama ini aqu hanyalah cheapskate.

sekarang ini bukan sahaja boleh meraba-raba.

tapi juga bawa dia ke mana-mana sahaja.























::meet my new babe, Medela Freestyle::







sekarang bole la aqu pam kat opis cenggini





















ataw rilek-rilekkan badan kat rumah cenggitu




































tiba-tiba terasa dahaga lak. tak perlu stop pam. terus minum jea


































eh, kata cheapskate.

iya. aqu ini cheapskate. tapi oleh kerana Aja ada sistem kutu, bole la pakai di alam nyata. no more dream-dream. no more virtually. ini realiti.

Aja is so friendly and easy to deal with. kalo nak usha-usha sila layari: http://www.mybreastpumpshop.com/

p/s: skang ni dah bole buat stok banyak-banyak!! hopefully no more pam-harini-untuk-isok wehehe!

chechomey kew??

aww... alololo~!



ngee~


yeah my babeh!

As Salam...

lama tak terjenguk sini. lately ni kesibukan sket. skang ni minggu sakit tekak + rengkung + batuk + sesema + demam kan? dalam 2 ari ni la aqu n isham sama rasa tak sedap badan... adam pon cam batuk tapi batuk dia tu cam buat-buat pon ada. ala batuk yang ngengada tuh hehe! okla, tau korang suma rindu kat kami kan (sila muka ijau) so aqu pon uplod gambaq untuk tontonan umum huhu!


17.2.11

bdays

aritu aqu telah menyambut hari tambah umur kat 2 orang opismet aqu iaitu kak shida n naimi. lama dah sambut tapi arini baru bernapsu nak aplod gambaq sebab arini malam jemaat. sila layan (klik gambaq kalo tak nampak hehe!)

mula-mula bday kak shida dulu









::bday mama::









then sambut bday naimi lak








::sonotnya bday girl!::








15.2.11

tiba-tiba rasa nak feeling-feeling lak malam nie

tadi baru lepas tidokan adam.

dia dah lena aqu pon tenung muka dia. kalo tengok muka budak-budak sejuk je hati dan perut kan? dat's my feveret pastime skang. dari yasmin masa baby lagi hehe.

macam tak caya ja aqu ni dah bergelar mak kepada dua orang anak.

tak caya penah ada boipren.

tak caya penah bergelar tunang orang.

tak caya dah jadi binik orang.

dulu macam geli ja nak cakap "ni tunang/suami saya" (tapi kalo ckp omputih takpa lak "this is my fiance/ni husband saya").

tak penah mimpi pasai nak berumahtangga sebelum umo 30 tahun.

dulu baaiikkk punya set gol:

- nak sambung stadi dulu.
- dah grad, nak usha-usha rumah lak.
- agak-agak dalam umo 28, baru nak usha marka.
- paling-paling pon nak kawen umo dalam awal 30an sebab nak enjoy single life dulu.

tatapi, semuanya dah tertulis kat Luh Mahfuz.

-aqu dapat keja gomen.
-aqu bertemu jodoh dengan orang opis.
-aqu jadi gerpren orang selama 4 bulan.
-lepas 4 bulan orang merisik aqu.
-sebulan kendian aqu jadi tunangan orang selama setahun sebulan.
-kawen pada umo 22 tahun.
-jadi mak orang pada umo 23.

ada hikmah aqu kawen awai. sebab 3 bulan lepas kawen, aqu pregnen. dalam masa 3 bulan kosong tu bule perasan something wrong kat period aqu sebab tiap kali period senggugut aqu makin sakit.(orang kata lepas kawen tak senggugut dah) then, 18 minggu pregnen, yasmin mula tendang. happy sangat dapat rasa tendangan dalam perut. tapi sakit tendangan dia tu sangat sakit. rupanya ada cyst yang dalam report doctor "very huge left ovarian cyst".

semuanya jadi secara tak tersangka kan?

dan aqu ingat lagi my one of my very best fren, didiey penah bagitau aqu yang dia tak tido satu malam sebab tak percaya yang aqu ni nak kawen. dia tak caya punky dah nak kawen weh. nak jadi bini orang. (err, punky tu aqu nya nick name. aqu ganaz dulu wokey. ganaih!)

bak kata sapa ntah, life unexpected. So, live life to the fullest.

gudnite.

14.2.11

Foremilk dan Hindmilk

::yang kiri itu foremilk, yang kanan itu hindmilk. Hakmilik kekal Adam Muqris ;)::



Apa itu foremilk?

Foremilk


Ini adalah susu ibu yang mula-mula keluar berbentuk dan kelihatan kebiruan macam air biasa dan agak cair. Kandungannya lebih banyak air, hanya mempunyai sedikit lemak dan karbohidrat, serta tujuannya ialah menghilangkan dahaga bagi bayi.


Apa itu hindmilk?

Hindmilk


Selepas anak kita menyusu selama beberapa minit, susu akhir akan dihasilkan dimana ianya kelihatan agak pekat, lebih berkrim (disukai ramai?? hehehe) Malah hindmilk kandungan kalori sangat tinggi dan sangat kaya dengan lemak. Susu inilah yang penting untuk tumbesaran bayi. Boleh dirumuskan disini hindmilk adalah makanan yang lengkap dan sempurna untuk bayi dan membantu bayi menambah berat badan. Malah ibu yang mengalami puting luka (sore nipple) mampu menyembuhkan keadaan tersebut dengan menyapu susu ini kerana ia lebih moisturized serta dapat melegakan kesakitan pada nipple.
Maka kedua-dua belah breast mengandungi komposisi susu ibu yang sama. Kedua-duanya mempunyai foremilk yang menghilangkan dahaga dan hindmilk yang mengenyangkan.

So eloknya jika mahu bayi mendapat khasiat seimbang, penyusuan haruslah sekurang-kurangnya 15 - 20 minit bagi sebelah breast sebelum menukarkan ke sebelah lagi breast malah lebih baik jika teruskan sehingga breast terasa kosong. Jika breast di sebelah (yang bayi tidak menyusu) teras berat dan penuh, ibu boleh mengepam sambil menyusu untuk membuat stok EBM. Semakin kerap breast dirangsang, semakin banyak susu dihasilkan.

hindmilk lebih tinggi lemak dan apabila bercampur dengan foremilk yg tinggi laktosa maka bayi menerima makanan yang sempurna, dengan kalori lemak untuk pertumbuhan dan laktosa untuk tenaga dan perkembangan otak.


Happy Breastfeeding! ^_^

13.2.11

matcham-matcham chereetar

hari jumaat, sabtu dan ahad gigi aqu menjadi kuat, sehat dan bersih.

sebab musababnya?

ini
*

*

*


*



*



*


*

*

*

*
*
*




ini namanya hampeh tebu dan batang tebu. syok o0o kunyah-kunyah, sedut-sedut pehtu ptuih-ptuih. asyiikkk skali. yasmin pon suka. aqu beli kat pasar tani Presint 2. sebatang 2 ingget ja. marilah kuatkan gigi bersama-sama =D


eh kata ada macam-macam? ni baru semacam.

cer ceghiter, cer ceghiter



baiklah, hari sabtu pagi dah pi ke






pi sana dalam pkui 10pagi. elok jea sampai budak-budak baru sangat tido. *haih* so patah balik rumah. Lepak-lepak, usha-usha





kat chenel ni





abih ja tengok lagi. abih ja tengok lagi. dan lagi. dan lagi. lagi. sambil makan nasik goreng, karipap segera, roti.. korang makan popcorn ja kan? huhu! ni kali ke 2 oder kat ejen zalif.





sebelum ni oder citer





dah hafal crita akak limah tu, dalam 8.30 mlm tu pi lagi karnival tersebut huhu! elok ja kami sampai, kami disambut dengan begitu grand skali! bunga api letup-letup






pehtu jenjalan...

::sebok nak naik tu::





::suka la tu::



::konker sorang nampak, tunggu adam besaq skit, dia tolak kang huhu::



::tengok tu, eksaited gak tu::



dah tengok mila n ramli sarip jap buat konsert, pi la kat khemah yang kosong. kat situ ada kipas siling. so bole la menyejukkan peluh jap. tapi..


::ramli sarip dok buat konsert, makcik ni dok sebok buat konsert sendiri::


::ni pon ada. kalo nak naik tak silap 5ingget kut. tapi pusing-pusing kat situ ja::


::papa beli ni kat dia::


::suka yea::


::tapi dia xmo pakai sebab tak nampak riben tu blinking::


::pakcik ni lak eksaited sampai takmo tidoq::



::skang dok usha ja, isok ni dpt kaki bole la mama slim balik uhuhuhu::


itu ler ceghiter kami pada malam itu. hari ahad lak pe lagi, hari melepak dan melepet.

sekian.

p/s: kami tak sambut valen. ada apa dengan valen??