9.12.15

PEMAKLUMAN PENUTUPAN OPERASI KAFE EKSEKUTIF SKYVIEW@11, JABATAN PEGUAM NEGARA (AGC)

Dimaklumkan bahawa pihak pengurusan Marriot Hotel Putrajaya yang menjalankan perkhidmatan Kafe Eksekutif Skyview@11 di Aras 11, Jabatan Peguam Negara (AGC) akan menamatkan operasi mereka mulai 2 Disember 2015 (Rabu).

Harap maklum. 

24.6.15

Skyview@11 Buffet Ramadhan Menu 2015

*UPDATED:  SKYVIEW SUDAH TUTUP. SORRY.*

ladies and gentlemen,

baru dapat menu dari Skyview@11, Presint 4

Starters
Ulam-Ulam
(ulam raja, daun pegaga, long bean, petai, tempe, terung, angle bean)
(with sambal belacan, budu, tempoyak, cencaluk)

Acar & Local Marinated Salads (kerabu)
(acar timun, acar rampai, kerabu taugeh, kerabu manga muda)

Jeruk Buah,
(betik, chermai, kelubi, manga)

Rojak Buah
(turnip, cucumber, young mango, guava, young papaya, tapioca fritters)
with kacang tumbuk, rojak sauce)

Kurma
(2 types daily)

Aneka Keropok & kerepek
Tapai

Desserts
Tropical Mix Fruits
(papaya, watermelon. pineapple)

Sweet Porridge
(Chef selection of bubur)

 Assorted Cakes & Pudding
(2 types of cakes daily)

 Menu Subject To Change Based On Market Availabilities)


MONDAY
Main Dishes
                                    Nasi Putih                               
Nasi Minyak
Mee Goreng Mamak
Ayam Halia
Daging Rendang
Nyonya Kari Kepala Ikan
Sayur Campur
Telur Kurma

TUESDAY
Main Dishes
Nasi Putih
Nasi Tomato
Mee Hoon Singapura
Ayam Masak Merah
Daging Rendang
Ikan Tenggiri Masak Lemak
Sayur Campur
Steam Egg with Soya Sauce

WEDNESDAY
Main Dishes
Nasi Putih
Nasi Beriani
Char Kway Teow
Ayam Masak Beriani
Daging Rendang
Ikan Goreng Berempah
Sayur Campur
Telur Masak Lemak

THURSDAY
Main Dishes
Nasi Putih
Nasi Hujan Panas
Loh Shi Fun
Ayam Palembang
Daging Rendang
Ikan Asam Pedas
Sayur Campur
Egg Foo Yong

FRIDAY
Main Dishes
Nasi Putih
Nasi Dhall
Kerabu Mee Hoon
Kari Ayam Kapitan
Daging Rendang
Ikan Masak Thai
Sayur Campur
Egg Foo Yong

Additional Order
Kambing Golek  (whole lamb)                            Rm1400nett
Lamb Leg (4kg)                                                    Rm120nett
Siakap Bakar (1kg)                                              Rm60nett
Satay (1 dozen)
·         Lamb                            Rm38nett
·         Beef / Chicken                Rm28nett

Note:
Additional order should be made in two days in advance.
               

^__^ selamat Berbuka Puasa kepada semua  ^__^

19.6.15

Penggunaan Istilah Sebenar OKU - Orang Kurang Upaya atau Orang Kelainan Upaya?

Salam Ramadan Sayyidul Ayyam

Ok harini nak sharing is caring ^__^

sebabnya aritu timbul persoalan dari sham pasai istilah OKU

jadinya, dengan ini nak berkongsi hitam putih Penggunaan Istilah OKU yang sejelas-jelasnya.



Istilah tepat bagi akronim 'OKU' ialah "orang kurang upaya" dan bukannya "orang kelainan upaya" atau istilah-istilah lain yang sering diguna pakai bagi mentakrifkan akronim OKU.  Penggunaan istilah "orang kurang upaya" bagi akronim OKU juga telah dipersetujui oleh golongan OKU dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili kepentingan OKU semasa sesi dialog YB Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bersama NGO OKU pada tahun 2011.


Sekian, sesi sharing info.

Terima kasih.

10.6.15

Tiada gas memasak? Anda masih boleh memasak!

uols uols uols!

semalam kan, aku kan, cuti kecemasan.

tak sehat uolsss

demam, selsema dengan sakit kerongkong.

pastu sajalah melihat kat sini (sila klik)

tengah full moon uolsssss

tengok kat sini plak next week is new moon fulakkk uolsssss

ehhhhhhh

apekehei dengan bulan bulan ni kennnnn

itulah dia hikmah puasa sunattttt

Bilakah masanya hari yang disunatkan berpuasa?

1. Hari Isnin dan Khamis

2. Puasa pada 13,14 dan 15 mengikut bulan takwim Islam
    (dipanggil hari-hari bulan cerah)

3. Puasa pada 28, 29 dan 30 haribulan takwim Islam
    (dipanggil hari-hari bulan gelap)


4. 1 - 9 hb Muharam

5. 10 hb Muharam (hari Assyura)

6. Puasa beberapa hari dalam bulan Rejab

7. Puasa beberapa hari dalam bulan Syaaban kecuali hari Syak (30 Syaaban). Rasululluh memperbanyakkan puasa di dalam bulan Syaaban.

8. Puasa 6 hari di bulan Syawal

9. 1-8 hb Zulhijjah

10. 9 hb Zulhijjah (hari wuquf di Arafah)

11. Berpuasa seperti Nabi Daud A.S iaitu berbuka sehari dan berpuasa sehari.
credit to: melurhasanah

ok ok ok ok

nenantilah kalau aku rajin aku akan kupaskan lagi pasai new moon full moon ni.

ekceli aku tak sihat antara sebab musabab new moon full moon ni laaa

semalam amik cuti sebab tak sihat.

pehtu kan cuti sekolah skang ni, so min tinggai la dengan aku.

taktau laaaa sejak bila dia dok bela saka aku, asekkkkk la dok mintak makan.

aritu masa sham bawak dia pi opis, 3 bungkuihhhh nasik lemak dia boleh perabihhhhh

todiaaaa baq hangggggg

mengalahkan aku la plakkkk kennnnn

alkesahnya.....

pagi tu aku buat bekpes roti teloq.

alaaa roti celup teloq pehtu goreng.

aku pakai sebijik teloq, roti tu blah 4 cam kat bawah ni

credit to: bilaudamenulis
penuh gak la pinggan.

dalam sejam lebih tu dia mintak makan lagiiiiii

dia tau aku marah kalo asek mintak makan, so dia cakap ala-ala bisik

min: mama, nak M.

aku buat derkkkk ja.

min: mama, kakmin nak M.A.K.A.N. boleyyyy?

tak sampai ati laaa plakkkkk

aku pon menggagahkan diri buat nasik goreng.

kebetulan malam tadi masak nasik lebihhhhh

memang lega banyak dah kat situ heeeeeeeeeeeeeeeeeeee

dah siap mise en place semua, tengok dok goreng ikan bilis pelik aku awat minyak cam tak panas

ejas-ejas gas sekali terpadam.

konfem gas abihhhhhhhhhhhh

dok laaaa pikiaq cemana nak buat

min dok berzikir-zikir nak nasikkkk nak nasikkk

sekali tingggg!

pe lagi, masak dalam rice cooker uolssssss

setengah orang panggil periuk nasik karan kan kan kan hahahaha



nendia uolssssss

:: nasi goreng orang tak sehat dan malas tapi sedapppp ::
setell!! hahahahahahaha!





5.6.15

UPDATED: SKYVIEW@11 RAMADAN BUFFET is BACK!!!

Yessssss uolssssss!

Ramadan Buffet is back!

cepattttttttt bookingggggg dahlinggggg!


apa?!

kenot see??

come i put here big-big










Skyview@11 Cafe
Ramadan Buffet
(22nd  June to 14th July 2015)

RM25.00 nett per adult
RM12.50
nett
per child (5 years to 12 years)
Time: 6.30pm to 8.30pm


For Inquiry please call
03 – 8872 2100

email : skyview11@agc.gov.my
(excluding Saturday & Sunday)

UPDATED: UNTUK SENARAI MENU BUFFET SILA KLIK DI SINI

Selamat berpuasa!

posa jangan tak posa uolsss

27.5.15

Kuih Raya dari Zie's Kitchen - Whisk with LoVe

uolss!

ni habag, dapoq mak kami iaitu Zie's Kitchen akan membuat Kuih Raya Sedap Punya sebab Whisk with LoVe hehehe



meh la jamu mata skitttt

Almond Choc Tart - RM30
penggemar coklat dan badam harus cuba

Luv Choc Tart - RM28
Sesuai untuk budak-budak atau makcik pakcik yang takleh pepak kacang badam hehehe

Pandan Flakes - RM27
biskut ini tedapppp

Strawberry Royale - RM27
salutan kacang dan kelapa parut mewahkan rasa

Butterscotch Crispy - RM28
sekali ngapppp nak lagi

Orange Lace - RM27
rasa oren yang memikat

Almond Rice - RM25
my all-time favourite 

Untuk kawasan Putrajaya/Bangi/Puchong/Seri Kembangan dan kawasan berdekatan bolehlah menghubungi (telefon/SMS/WhatsApp) Encik Sham 016-6758049

Manakala bagi kawasan Pulau Pinang/Bkt. Mertajam/Jawi/Parit Buntar/Kulim boleh menghubungi (telefon/SMS/WhatsApp) Puan Fairuz 012-5624503 atau Iwan 013-4944470

Untuk info lebih lanjut lagi boleh hubungi tokey terus iaitu Kak Zie 013-4236898


Tarikh akhir tempahan adalah pada 28 Jun 2015 (Ahad).

Untuk penghantaran pulak, akan bermula pada minggu pertama bulan Julai 2015 atau mengikut tarikh yang dikehendaki.

Tempahan juga diterima sepanjang tahun.


haaaa pe lagi uolsssss cepat tempah, nanti dah tutup tempah nyesal tak sudahhhh hahahaha

30.4.15

Fesyen Jubah Murah Terkini di Zalora

uolsss!

78 hari lagi nak Raya Puasa hehehe!

bersamaan lah jugak lagi 48 hari untuk kita umat Islam akan menyambut Ramadhan yea...

ni tengah dok berkira-kira cam tahun ni nak ubah style pakai jubah  laks. asekkk la baju kurung ja kannn

bukan apa, sebelum ni tak penah beli jubah sebab saiz iols yang sangat cumil kennn hikhikhik!

Oklah,

Sempena Syawal yang bakal menjelma tidak lama lagi, 

ni nak share kut-kut la berguna untuk uolss yang sedang tercari-cari fesyen jubah murah online 

terkini yang sedang trending untuk tahun ini. Let’s cekidaut:








:: Lace Jubah ::

Sweet ja kan lace jubah dia? ;)

Sama seperti trend baju kurung lace yang cukup diminati oleh ramai wanita, lace jubah atau jubah lace juga turut hangat diperkatakan. Penggunaan lace sebagai perincian tambahan memberikan sentuhan moden terhadap rekaan jubah tersebut.






:: Glitter Jubah ::


Begitu juga dengan penggunaan fabrik glitter sebagai perincian untuk rekaan glitter jubah. Masih ingat dengan fenomena glitter shawl yang cukup famous suatu ketika dahulu? Mungkin untuk tahun ini anda boleh tampil menyerlah dengan bergaya bersama sepasang glitter jubah! Bling-bling uolss! keless gitew



:: Plain Jubah ::


Dan plain jubah yang sememangnya all-time fav! sebab senang nak matching tudung kan hehehe! boleh jugak kalau nak colour blocking dengan tudung/aksesori.

haaa pe lagi uolss
serang zalora sekarang!

29.4.15

Daily Buffet Special at Skyview@11, Presint 4, Jabatan Peguam Negara (AGC)

Assalamualaikum!!

lama tak berkhabaran di sini hehehe
nak wat cemana bizi uolss!

ok ni nak share skit la sebab sharing is caring kennn hehe
sapa-sapa kut dah boring makan nasik putih ja
ni kat AGC ada buat buffet.

menu adalah seperti di bawah.


Daily Buffet Special at Skyview@11(RM15.00 NETT PER PERSONS)
meal consisting of several dishes from which guests serve themselves. Six (6) dishes will be served daily with deserts.  Available from 12.00 pm to 2.30 pm daily.
(Takeaways are not allowed from buffet)

 (1st & 3rd WEEKS)
MONDAY
NASI KERABU

 TUESDAY
WESTERN FLAVOUR

WEDNESDAY

SPICY THAI

THURSDAY

BORNEO DELIGHT

FRIDAY

NASI BERYIANI

DAILY SPECIAL (2nd & 4th WEEKS)
MONDAY

EAST MEET WEST

TUESDAY 
CHINESE DISHES

WEDNESDAY 
INDIAN CORNER

THURSDAY 
LAKSA

FRIDAY 
ITALIAN & PASTA


(Menus Subject To Change Based On Market Availabilities)



FYI, Skyview@11 ni adalah dari Putrajaya Marriott Hotel.

Haaa fefeling makan kat hotel gitu kan tapi murah banget.. mana nak dapat buffet 15 hengget kennn

so,

marilah mariii
mari meramaikan Skyview@11 ok.

cara-cara nak masuk Skyview@11 adalah seperti berikut:

1. cari parking. nak senang, parking kat tempat open parking kat area starbucks AGC. (yea, weols ada Starbucks. sesapa nak mai, calling-calling la iols. boleh dapat 30% off kalau staf AGC. tapi takkan minum sorang kut, kena la belanja iols jugek hehehe)

2. pegi lobi utama, lalu kat metal detector, kalau polis bantuan tanya, kena bagitau nak pegi skyview.

3. masuk lif belah kanan yang pertama. Lif tu terus naik ke 11.

4. kat aras 11, dari lif tu belok kiri, jalan skit and tadaaa! skyview di sinun.


Sekian, harap maklum.

;)

9.3.15

2015 - Check up Adam Muqris buat kesekian kalinya...

Assalamualaikum!

vavavavavo0oom!

lama tak on hehehehe!

bukan apa, setelah beberapa episod yang terjadi, dah maleh nak blog. (Sila baca: malaih nak log in weh!)

hahahahaha! nak blog walking pon dah tak sleraaaaa huuuuu~

Anyway,

tadi time-off sebab bawak pegi annual check up jantung adam yang berlobang itew.

Alhamdulillah semuanya ok saja.

Again, doc nasihatkan jaga jaga jaga jaga gigi adam.

gigi rosak ka, kena cabut ka, kena cuci ka semuanya kena follow dengan antibiotik.

sebab takut infection kat gigi senang bawak ke jantung.

since lubang itu kat injap, memang kena jaga elok-elok sebab once injap kena infection memang kena operate.

So, next plan untuk Adam; Dentist.

tu crita adam.

skang nak crita pasai Milk Kefir.

dekat 3 minggu gak la dah consume MK.

nak pi toilet senang bangetttttt.

taik lembut weh takyah teran-teran.

hahahaha! agak direct di situ.

mahappp la kalau geli-geli.

pehtu, vintek-vintek di muka ini ku rasakan makin mengecilll

suka suka suka!

::antara kebaikan kefir::

Nomot 3 tu penting tuuu especially untuk adam and aku sebab kami sistem imun agak rendah.

skang memang dok gigih la buat MK.

MK ni nak start dia kena ada grains.

Jadilah nama dia Milk Kefir Grains (MKG).




::MKG yang sangat gemok gedempon::

Ni ehsan dari Google.

aku punya ada tapi kecitonet.

MKG ni kena pandai jaga dia, nanti dia membiak dengan jayanya.

sapa-sapa nak tengok cara-mara buat MK ni, tengok ja la kat utube.

o0h lupa nak habaq, aku ada juai skit MK ni kat kiosk opis.

aku buat flavoring skali; blueberry & strawberry compote.

nanti kalau aku rajin, aku haplod la gambaq dia naa.

arini tadak sebab pi check up adam kan, so tak sempat singgah opis nak drop MK.

isok naa kalo rajin on balik blogger.com hahahaha!