30.12.10

tahniah!

Tahniah harimau malaya!
terima kasih kembalikan semangat Malaysia!
Semoga dengan kemenangan ini orang kita akan lebih bersemangat patriotik
yeah!

27.12.10

review: Anakku manual breastpump

ok kawan-kawan sekelian! since aritu breast pump pureen aqu dah the end, aqu telah membelikan diri ini Anakku manual breast pump.  Rasanya ni terbaru di pasaran kot sebab aqu try google breast pump ni tapi takdak review lg. yang ada pon rasanya bukan yang BPA Free. Lalu hati ini berkata "marilah sayang kita review untuk mereka yang sedang berusaha untuk exclusively breast feeding for their little ones". Harga dia RM69.90 kat Manjaku. Sticker pon putih lagi means no discount for new item.



so far aqu pakai sangat selesa, let-down lak tak penah tak let-down hehe! valve lak tak penah bagi masalah kat aqu cam pureen. cuma yang kurang puas hati skit bentuk botol dia yang susah nak cuci. berbanding dengan botol pureen, ni susah nak cuci botol dia thoroughly. kena cuci dengan berus botol. kalo pureen leh cuci terus pakai span je. then funnel dia agak kecik skit so bagi yang aorela besar mungkin kurang selesa skit. pastu kat funnel dia gak bole separate kan satu lagi lapisan tapi bagi aqu rasanya better kalo sekalikan jer. senang skit nak cuci dan simpan. pastu arahan untuk assemble n dissamble part by part senang paham. besa la mula-mula nak pasang balik agak pening skit sebab part dia yang banyak tapi lama-lama u'll get used to it. satu lagi, sepanjang pakai ni gak, suction dia ok sangat and nipple pon tak sakit. bentuk handle dia gak memberikan anda keselesaan dan tak lenguh. tahap kesenyapan lak tak sesenyap pureen tapi tak la kuat mana pon.


dari 5 bintang, aqu bagi:

- prestasi let-down: 5 bintang
- kualiti: 41/2 bintang
- ease of use: 4 1/2 bintang
- value for money: 4 bintang
- overall score: 4 bintang

 nanti aqu update brapa lama dia betahan lak ok..

Happy pumping! =)


UPDATE TERBARU:


ok start minggu ni aqu baru prasan yang breast shield dia ni makin longgar la. kat dalam gambar tu tade breast shield  nanti i uplod k. nanti aqu try tanya anakku ada spare part tak kalo ada alhamdulillah takyah beli yang lain dah kan..


Ni gambar yg aqu janji kat korang. sori la gambar takleh rotate la. xreti den nak buat heh..


::nampak tak? tu susu nak tumpah::




 LAGI UPDATE TERBARU:

Ok, since niat di hati ini nak pegi butik Anakku tapi tak terpegi-pegi, so last resort aqu try pam without using the breast shield and voila! hasilnya sama jea kalo pakai breast shield itu. so, tak perlu lagi beli spare part (kalo ada la) ataw beli breastpump yang baru hehe! 

Happy Breastfeeding! (^_^)


26.12.10

review: pureen manual breastpump (BPA-Free)

salam semua!

ok, ni adalah breastpump yang pertama aqu pakai. Harga standard RM54.90 tapi aritu aqu tengok kat kedai Manjaku tengah sale RM45.90 ja. overall bole la. senyap, selesa cuma masa nak separate part by part untuk cuci tu tak detail la. so far aqu pakai bertahan selama 2 bulan lebih sebab handle kat vacuum dia tu patah. dan sangat kurang berpuas hati kat valve dia tu. dok tengah pam valve dia leh ter-insert kat dlm lubang. leceh la kalo tengah let-down. susu tumpah lagi, nak kena perbetul valve balik pastu sambung pam lagi. pastu kalo valve tak betul (tapi mostly dia termasuk dalam lubang) tengah pam tu susu tak masuk dalam botol tapi dia naik ke tempat vacuum tu yg sepatutnya kering. pastu since funnel dia agak besar, so untuk yang aorela jenis besar selesa la.
::patah suda::


::kat ibu jari aqu tu la susu slalu tmasuk kat ctu::


dari 5 bintang, aqu bagi:

- prestasi let-down: 2 1/2 bintang
- kualiti: 2 bintang =|
- ease of use: 2 1/2 bintang
- value for money: 4 bintang
- overall score: 3 bintang

24.12.10

rambut baru

salam jumaat suma!

tadi masa lunch break tadi aqu telah memendekkan rambutku ini. kalo dulu cenggini peshen rambutku









sekarang tidak lagi! a new refreshing look i would say...








































::my new hairdo::
 pic googled



tiba-tiba rasa cam back to zaman kanak-kanak ribena! yippieyay!!

22.12.10

It's Yasmin Nasuha's 3rd Birthday!

Semalam, 21-12-2010 adalah hari lahir Yasmin Nasuha!




  Happy birthday sayang!
Kejap je dah 3 tahun kan?
Cam baru semalam mama beranakkan dia hehe!

Mama doakan semoga Min sentiasa dirahmati Allah dan dimurahkan rezeki.


::1 week old::

Terima kasih sebab Min la yang tolong selamatkan nyawa mama bagitau ada cyst masa Min kat dalam perut mama. Kuat-kuat Min tendang cyst jahat tu.


Dan terima kasih jugak sebab Min kuat sangat kat dalam perut mama. Walaupun dokter banyak kali dan berkali-kali bagitau mama Min mungkin tak dapat diselamatkan sebab risiko pembedahan dan ubat bius, tapi  Alhamdulillah Min sehat dan kuat je.


::susu time!::

Dan masa Min dilahirkan, Min tanak nyusahkan mama sebab kalo mama teran kuat-kuat, jahitan yang baru sembuh tak sampai 4 bulan tu nanti koyak balik selain tanak mama sakit kat tempat lain. Jadi mama cuma sakit kat perut je. 



Dan Min tau papa seriau tengok darah, jadi Min keluar iku tingkap hehe! Thanx for everything sayang! I love you so much sayang!!





::1st time mandi sungai::





::@jusco equine park. Deepavali '08::

::kalo nanges abih merah-merah satu muka. Just like mama. takleh nak cover lansung::

::suka sangat minum ni::
  

::nak minum pun kena ada stail::





::like father like daughter::

::fav pastime::



::sebok mencuba kasut tinggi mama::





::latest pitcha wif chubby bambam Adam Muqris::



20.12.10

ragam bos

tudai oim back to werk again.

pastu tadi sembang-sembang dengan akak opis tadi. dia bagitau la apa yang bos aqu buat masa aqu tadak. dia kata bos aqu ni tak banyak ragam. sama la dengan bos unit lain yang baru masuk seksyen aqu. skang ni cam dah tebalik lak. dulu punya la takmo jaga bos pompuan sebab tahap kecerewetan mereka. tapi skang apa yang jadi tebalik lak kat seksyen aqu. yang bos pompuan kat sini sangat cool as cucumber manakala yang bos laki plak yang cerewet lelebih. even dalam mesyuarat pon, yang bos laki ni lak komen tu komen ni. yang bos pompuan menten je... macam-macam kan?


dah tu je nak kongsi. bos korang cemana lak?

17.12.10

elegik!!

hai suma! sorryla lama tak apdet. bukan takmo apdet tapi keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan sebab 2 minggu beturut kena elegik ini.  ni tengah taip entri ni pon dok garu-garu penangan elegik. sapa yang penah kena akan tau la bagaimana perasaan dihinggap elegik ini. dulu masa tak penah umur kena elegik ni kusangkakan hanya gatal-gatal merenyam tapi ropanya tersangatla maha gatai... so bila dah penah mengalaminya seniri baru la tau betapa elegik ini suatu penyakit serta-merta dan kalo lambat sket memang bole bawak maut wo0... okeh, meh nak crita sket....

pada minggu pertama kena elegik ni sebab makan sardin. selalu ok ja kalo makan sardin cap ayam brand, tapi aritu cam tiba-tiba rasa nak makan sardin murah sket, beli la sardin cap king cup. malam tu dah masak suma tapi cam kenyang lak. so bawak la bekal pagi tu buat bekpes. pas makan dalam setengah jam kendian, mula la naik gegata. mula-mula kat area tangan. pastu kaki. mak aih, merenyamnya... start naik kat mata gan mulut, dah tau ni, misti kronik ni cecepat telan piriton aka ubat sesema yang warna kuning lagi mengantuk itu. okla, kurangla sket gatai-gatai. tapi bila nak ke tengahari, ish naik lagi so tepaksa la pi klinik sebab piriton tadi pon mintak kat orang. bukan aqu tak standby piriton cuma piriton aqu udah expired lew... masa pi klinik piriton baru begerak lancar dalam darah. so nak tunjuk kat doktor pon doktor tak caya aqu elegik tapi dia bagi la kat aqu piriton n calamine lotion. malam tu makin menjadi lak gegata kat satu badan dah macam gargoyle! tak caya? ni ada bukti



















::bole belakon crita merlin kan?::


soryla aqu copy paste trus dari henpon. maleh la nak save dulu. lagipon bagi tengkuk korang exercise sket hehe! serius, aqu tengok gambar ni pon aqu tergaru-garu weh. isok pagi tu pi klinik balik (of cos, orang baik punya dok usha aqu) kat kaunter triage tu, adeq kat konter tu dok "sian akak. kesian" cam PA cik jamil dlm crita madu tiga tu. masuk bilik doktor, dapat la mc sehari sebab aritu ari jumaat. dapat satu lagi ubat, prednisolone bagi kurangkan innflamation iaitu bengkak-bengkak merah kat kulit aqu.


pastu exactly 1 week later, aqu tekena lagi elegik. tapi kali ni memang kebabom la. mula gatal-gatal kat area kaki n tangan so aqu pon cecepat telan piriton. selalu lepas telan dalam setengah jam ingat akan kurang la sket tapi rupanya sangkaanku terpesong jua. dalam masa setengah jam tu la, gegata mula naik satu badan. mulut makin bengkak atas bawah, makin lama makin senget sampai satu tahap terjuih je. mata aqu membengkak lagi teruk dari gamba atas sampai mata putih aqu merah-merah. telinga aqu lak rasa panas je. ada sorang budak opis aqu ni sempat la tengok transfomasi aqu, dia sampai terkedu seketika sebab perubahan yang terjadi kat fizikal aqu. aqu memang dah tak dok diam sebab dok sebok menggaru tapak kaki sampai aqu seret-seret ja kaki ni kat kapet punya gatai gilerr!! by the time isham sampai opis amek aqu, aqu nak cakap kat dia suro pegi hospital tapi rupanya gegata mula naik kat tekak aqu. suara tak kuar weh! memang aqu dok rasa cam ada orang mencekik aqu. makin lama makin kuat cengkaman aqu rasa kat tekak aqu. dalam mulut pon rasa gegata naik kat dinding pipi n bawah lidah. gusi pon rasa membengkak.

sampai kat emergency, aqu dah takleh becakap. suara aqu completely lost. dari triage, trus masuk emergency. terus baring kat katil. apalagi aktiviti cucuk mencucuk la. dokter tanya itu ini suma. mula-mula aqu ok lagi. masuk drip suma, doktor nak tunggu tengok aqu punya prestasi ok ke tak. dari pukul 5.30pm sampai dekat pukui 6pm, bp aqu drop. aqu mula sedar tak sedar je. bp aqu rendah sangat sampai bacaan 34/50. memandangkan keadaan aqu makin kritikal, diorang bagi aqu oksigen mask, masuk lagi drip, buat mobile x-ray, amek ctg tapi aqu rasa cam melayang-layang jea. last-last aqu kena admitted sebab bp turun lagi 30/50. dapat la dok kat wad 4B.

ntah bila diorang tuka baju aqu pakai baju wad pon aqu tak sedar. dalam tengah malam tu aqu rasa nak kench and bery tapi memandangkan aqu takleh nak bangun, for the 1st time, aqu kena pakai adult diaper hehe! nak bery pon amek masa weh.. dah setel, aqu bagitau la kat nurse aqu dah bery so nak tuka la. yang nurse sorang ni suro aqu jalan gi toilet cuci sambil dia nak pimpin. aqu pon  ok je la. ye la bahan buangan kita sendiri kan. pastu masuk je toilet, aqu blackout. sedar tak sedar je. yang aqu ingat aqu nampak wheelchair depan toilet tu pastu nurse tolong angkat aqu letak atas katil. last-last dorang kena salinkan aqu jugak. dah setel suma, nak makan ubat tapi perut aqu kosong. lapar giler weh sebab tak makan dari petang tadi. nurse bagi kat aqu apollo kek, biskut kering dengan air milo. dah makan ubat suma dalam 2-3 jam kendian, dorang masukkan ubat kuatkan beat jantung tapi mungkin sebab perut aqu kosong, abis suma biskut kering, air milo dengan kek kuar balik. sikit pon tak tinggal. sib baik la aqu genjak sket so muntah la kat lantai. kalo tak harus salin lagi bedliner n baju. masa ni drip dah masuk kat dua-dua tangan. darah lak dorang amek tiap 4jam skali huhu! masa ni gak aqu kena pakai oksigen mask.


the next day, budak praktikal dari ucsi datang tolong salinkan aqu. wuih, bagai ditatang dengan minyak yang penuh yuu! cuci n lap-lap kan aqu. salin cadar suma baikk jea. ye la 1st year n 1st sem kan. siap tolong amekkan aqu makanan lagi. kalo bole nak tolong suap skali tapi aqu tak selesa la. boobs aqu lak dah macam batu sebab susu tak kuar-kuar dari petang semalam. bengkak n sakit giler! pas isham bawakkan breastpump, nak pam skit punya sakit. nak menangis je rasa. slowly aqu pam sampai tetido sebab kesan ubat. pas dokter buat rounding suma dorang tukarkan oxigen mask ke oxigen nasal. sejuk je lobang idung ku ini hehe. tengahari tu lak diorang masukkan drip tambah garam sakit giler sebelah tangan aqu ni sampai bp aqu yang baru nak cantik itu dropped balik. gegata dah tak de tapi satu badan membengkak. ketat je kulit aqu ni. adrenalin banyak kail gak dorang masukkan sebab nak bagi jantung aqu cepat. petang tu aqu mintak nak off kan oxigen sebab aqu rasa cam takde maknernyer aqu pakai oxigen kalo pernafasan aqu ok. rimas weh. nak menguap pon potong stim. ala, cam naik moto la. kalo naik moto takleh nak nguap sebab angin memukul-mukul muka kan.. so dorang offkan oxigen n puas ati dengan heartbeat aqu baru dorang cabut oxigen tu. sampai malam tu aqu masih pakai diaper.

isoknya which is saturday, the last day, aqu rasa makin kuat n sehat. dah bole bangun pegi toilet. bp pon dah cantek. banyak kali gak la pi toilet kench puas-puas. baru la tau perasaan orang tua-tua yang kena pakai diaper. memang tak selesa. dengan bepeluh, berkuap, gatal-gatal lagi.. nak mintak orang tolong cucikan lagi memang hazab... pas doktor dah buat rounding n puas ati dengan condition aqu, bole la balik aritu n dapatla mc 9 ari.

so, elegik ni bila aqu bagitau kat orang aqu kena elegik, senang je orang nak becakap "dah tau elegik napa makan lagi?" atau "tu la makan tak pantang" atau jugak "bantai makan ja kan dah kena" tapi diorang tatau aqu ni dah penah buat allergy test kat HKL and its proven yang aqu ni bole je makan seafood suma tu sebab result dia suma negative. yang buat aqu elegik adalah preservatives. pengawet makanan ok. tapi ada jugak orang kata sebab ubat operate masa cyst and besalin dulu sebabnya. entahla, yang pasti, kalo benda dah nak jadi, dah tersurat nak jadi, tak kira berwaspadanya kita, tetap akan jadi.

8.12.10

wasap wasap yall!

Assalamualaikum! hehe! ada sehat ka? ada baik ka?

aqu ada banyak menda nak stori mori kat hampa suma tapi tak syokla kan crita pung pang pung pang tapi gambaq tarak kan.. nanti la aqu crita kat hampa suma naa tapi tunggu aqu aplod gambaq dulu kay...

owh, aqu dah beli hp baru. nokia gakla.. ingat nak amek c3 (ecececceeey verangan jea lebey)







tapi...









::nokia 1280::

aqu amek ini ajaa.. huahuahua!
Nokia 1280 is very compact and durable when it compares with other low cost mobile phones in this category. Its Scratch Resistant Cover and anti-dust keypad which will helps you to extend the life of the mobile. Its compactness easily fit in your pocket and take anywhere with you.

Customize your mobile look and feel with exchangeable color covers. Its mp3 grade and 32-polyphonic ringtones will alerts you without disturbing your ears. In Nokia 1280, you can store up to 500 phone book entries and 250 SMS. Available in Black, Gray, Blue and Orchid colours.

yes, low cost mobile phone weeheheeee! yang penting tepon aqu ini ada flashlite wo0o.. tepon hampa ada? n0n hado0o kannnnn??? bwek! =P
nantila bila aqu dah berharta sket baru nak oder BB pat lima bijik ka iphone dua tiga ketui ka tapi yang dalam tu ada ceklat la boley gitew huhu! okla, dah stop merapu meraban jom sambung buat reja!

1.12.10

pening-n-stress week

2 minggu ni aqu sangat pening n stress sampai effect susu badan. Last week opis aqu nak kena audit and at the same time officer suma kelam-kabut sebab baru nak tengok fail n rekod surat-menyurat. buat keja sampai ke malam. terpaksa jugak bawak adam mai opis sebab malam adam memang nak bergantung jea. sib baik la adam bukan jenis meragam. ari sabtu pon sambung buat keja kat opis sampai adam tak sehat. sesema n batuk-batuk. nak tido malam misti nangis cam sedih sangat sampai selak. tapi sekali je la sebelum dia bebetul tido. mungkin jugak sebab masa aqu dukung adam, aqu marahkan yasmin sebab dia dok buat prangai. tu yang dia sedih sangat tu.. kotla..

Dis week lak, isham lak kena keja malam sebab opis dia lak nak wat audit 5s. masuk bulan baru pengasuh adam takmau mengasuh dia dah. ni suma neseri punya pasal. mula-mula kata bulan 12 dah bole masuk. skali mintak extend lagi sebulan sebab tempat baby dah penuh. aqu n isham ingat nak try la slow talk gan pengasuh adam nak mintak extend lagi sebulan tapi last day which is yesterday, pengasuh dia duk dalam bilik. anak-anak dia ja ada kat depan. aqu n isham sampai terlupa nak slow talk kat dia. dalam keta baru tingat. pastu beberapa detik tu, dapat mesej pengasuh dia tanya napa tak bawak barang-barang adam skali. sampai ja umah terus call beberapa orang betanyakan pengasuh. isham try gak call pengasuh dia, tapi anak dia plak kata dia tengah makan. takpa la, mungkin memang pengasuh dia memang takmo dah. call sana, call sini memang takdak pengasuh yang nak amek. and i was so down till i just cried n cant talk anymore. suma aqu suro isham yang tolong cakapkan. lagipon dia pandai control suara n pandai berdiplomasi. kalo aqu, konfem presint 14 banjir kilat. kang susah plak isok orang nak pi keja hehe. so, malam tadi memang nyut-nyut-nyut la kapla ni. dah tidokan adam, buatkan susu untuk yasmin, telan pcm trus tido.  dan Alhamdulillah, thanx to fiza, kami dah dapat pengasuh baru. nama dia kak izan. pagi tadi baru jumpa dia n antaq adam. hopefully everything will be alright Insya Allah.

**baru tadi dapat dari kak izan, adam dah minum susu dari botol sampai abis. Alhamdulillah! Syukur!! skang kena keep on pumpin' babeh!