9.10.10

susu ebm yang telah dicairkan tahan berapa lama eh?

aqu konfius la pasai thawing stok susu yang diperah atau bahasa omputehnya Express Breast Milk (EBM) dan aqu cari maklumat kat intenet tapi info-info tu suma buat aqu lagi konfius! nasib baik ada kengkawan hospital bersalin.com kat mukabuku yang sudi nolong aqu. terima kasih diucapkan. So, untuk mereka yang konfius gak cam aqu, ni ada info pasal cara menyimpan dan thawing EBM:


EBM yang diperah (fresh punya aka segar dari ladang) suhu bilik: tahan 4 jam

EBM yang disimpan dalam fridge (bhgn bwh aka bukan tmpat ais) [chilled] : tahan sehingga 4 hari

EBM yang disimpan dalam freezer (bhgn atas tmpat ais) [1 pintu]:2 minggu

EBM yang disimpan dalam freezer (bhgn atas tmpat ais) [2 pintu]: 3 bulan

EBM dari tempat freezer ke fridge: tahan dalam 24 jam

EBM yang dah cair dan dipanaskan: tahan 1 jam

untuk EBM yang dah dicairkan tu katalah ada 4oz dan nak pakai cuma 2oz, kita panaskan 2oz dulu. yang lagi 2oz tu simpan dulu kat fridge so takde la membazir, kan? tapi cuma bole pakai dalam masa 24 jam je sebab dah dicairkan.

~ok, saya faham sudaa~ (^_*)

semoga kali ni aqu dapat fully BF Adam Muqris Insya Allah.. Chaiy0k!
dan semoga kali ni halangan nak BF dapat ditangkis dengan jayanya Amin..
*puh kiri* *puh kanan*

3 comments:

  1. harappp begituuu la yerrrrr....aminnn

    ReplyDelete
  2. if EBM tu chilled je, xmasukkan kat tempat frozen, then kita panaskan? tahan sejam jgk ke? konfius...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. missRhana yup tahan sejam jugak yg from freezer ke fridge bwh (chilled) ke lepas dh panaskan mmg thn dlm sejam.

      Delete

habag mai sat