25.10.11

Cloth Diaper adalah CD adalah Cloth Diaper

ok sekarang aqu berjinak-jinak dalam dunia CD lak.


memang la orang kata buat apa nak susah-susahkan diri


DD kan dah ada, menyenangkan lagi memudahkan.


btw DD tu Disposable Diaper aka pampers.


tapi bila kita renungkan balik,


yang sorang saja sehari mau kena pakai at least 5 DD.


kalo dah sepuluh dah 50 DD.


cuba imajin 500 budak?


tu baru sehari.


kalo sebulan??


starting, aqu pakai masa weekend jea.


so far ok jea. berjaya fully CD on weekends (clap clap clap)


skang tengah aim untuk overnite lak.


kat neseri tak confident lagi untuk CD sebab stok CD masih kurang.



owh, sesapa nak start CD tapi kekurangan uwang untuk purchase meh la join kutu CD.


aritu aqu main kutu CD dengan mummycare liza.


 ada macam-macam group.


aqu amik yang group rm180. bulan-bulan bayar rm45 jea. 4x bayar.


dapat dalam 5 CD.


jugak, kalo nak korek mengorek info pasal CD ni


meh la join group kat FB - Malaysian Cloth Diaper Parents


jom sayangi bumi dan duit anda ;)


oh, nanti kalo rajin aqu apdet cemana nak handle CD wokeh.

23.10.11

aqu tengah tangkap syok ah dengan lagu nih

video dia sangat sempoi, kan.

19.10.11

Jom Sign!

 kawan-kawan mai kita sign petisyen ini

http://www.gopetition.com/petitions/berita-harian-please-apologize-to-human-milk-4-human-b.html




 kisahnya cemni:



::click for larger view::

::click for larger view::

::click for larger view::


lalu group Human Milk 4 Human Babies - Malaysia keluarkan surat ini
https://www.facebook.com/note.php?note_id=273854662647276

Artikel Terpesong tentang Human Milk 4 Human Babies - Malaysia; Surat kepada Editor

by Human Milk 4 Human Babies - Malaysia on Friday, 14 October 2011 at 16:48
Kepada pihak editor Berita Harian,

Perkenalkan diri kami, Ayuni Zainuddin, Nadine Ghows, Zaszima Abu-Samah, Ernadia Os'Hara, Chern Pei Wei, Jean Chuah, Shahida Ahmad Khan, Danielle Sweetman, Wong Hui Juan dan Maria Zain sebagai pengendali-pengendali Human Milk 4 Human Babies - Malaysia.

Kami amat terkilan dan marah akan artikel tulisan Nor Affizar Ibrahim dan Nor Afzan Mohd Yusuf bertajuk "Tawar Susu Ibu di Internet" pada Jumaat, 14hb Oktober 2011. Artikel berkenaan yang juga disertai dengan teaser gambar bertulis "Percayakah perahan susu badan wanita berlambak di pasaran dan kini dijual di internet? Jawapannya dalam RATU, Berita Harian hari ini!"

Artikel berkenaan secara keseluruhannya menampilkan etika jurnalisme yang sungguh teruk dan tidak professional. Kami telah ditemuduga oleh hampir sepuluh akhbar-akhbar lain sebelum ini dan tidak satu pun yang seteruk ini.

Cik Afzan TIDAK langsung menemuduga walaupun salah seorang daripada kami untuk memahami latar belakang Human Milk Human Babies - Malaysia. Beliau hanya mengirim sebuah email yang tidak professional kepada saya begini hanya DUA hari sebelum artikel berkenaan dikeluarkan:

"Re: inportant

hi ayuni,
afzan from berita harian..can i get ur phone number..mine 019 ****** ..tq..want to ask you about breast milk..."

Sehari sebelum artikel ini dikeluarkan, Cik Afzan meninggalkan satu post di salah satu thread di HM4HB bertanya tentang keselamatan susu badan ibu lain. Perkara ini adalah sangat ASAS dan untuk seorang wartawan yang akan menulis sebuah artikel yang akan dibaca oleh umum untuk TIDAK TAHU tentang hal ini amat meralatkan. Ia seolah-olah Cik Afzan dan Cik Affizar tidak mengambil masa langsung untuk membaca tentang jaringan ini dan segala maklumat tentang jaringan ini telah sedia ada di lama Facebook kami. Buat pengetahuan Cik Afzan, EBM adalah Expressed Breast Milk dan BUKAN Extra Breast Milk.

Ini sahaja menunjukkan betapa Cik Afzan dan Cik Affizar tidak membuat kajian menyeluruh tentang HM4HB sebelum menulis tentang jaringan ini.

HM4HB adalah jaringan mencari ibu susuan yang dimulakan di Kanada oleh Emma Kwasnica dan kini bercabang di lebih 50 buah negara termasuk Malaysia, Indonesia, Azerbaijan, United Arab Emirates, Singapura, Kuwait dan lain-lain. KAMI BUKAN SEBUAH ORGANISASI jadi kami tidak menyimpan data-data keluarga-keluarga yang terlibat. Kami percaya akan Pilihan Bermaklumat/Informed Choice.

Kami juga tidak MENJUAL BELI susu badan kerana jika terjadinya sedemikian, ketulenan susu itu tidak dapat dipastikan. Bila susu itu diderma secara percuma, kita tahu yang seseorang ibu itu benar-benar ikhlas. Walaubagaimanapun, adalah digalakkan untuk sebuah keluarga untuk memberi upah yang sewajarnya kepada seorang ibu susuan seperti yang disebut dalam Surah Al-Baqarah, Ayat 233.

Di setiap negara, HM4HB dikendalikan oleh aktivis-aktivis susu ibu yang berasal dari negara itu sendiri. Memandangkan fatwa di negara-negara Islam berkenaan mungkin adalah berlainan, kami pengendali di Malaysia bersikap proaktif dan berhubung terus dengan JAKIM untuk membincangkan isu ini. Alhamdulillah pihak JAKIM memberi kerjasama yang sangat memberangsangkan. Sehingga saat ini, 13 bulan selepas HM4HB - Malaysia ditubuhkan, lebih 50 bayi-bayi dapat menikmati susu ibu dan ramai ibu-ibu yang tidak perlu bersedih kerana terpaksa membuang susu perahan badan apabila peti ais sudah tidak muat lagi.

Soalan-Soalan Lazim ini merupakan usaha kami untuk memberikan panduan yang sebaik mungkin untuk ibu bapa Muslim yang mahu mencari anak dan ibu susuan untuk belajar tentang Hukum Penyusuan dan berkongsi tanpa rasa gelisah. Kami hanya mampu menyediakan panduan ini sebaik mungkin. Samada mereka melaksanakannya mengikut hukum syariat adalah tanggungjawab setiap individu dan keluarga itu sendiri. Mengharapkan kerajaan untuk memantau dan mengambil alih hal ini umpama mengatakan yang keluarga-keluarga ini bodoh dan tidak mampu membuat keputusan sendiri. Menjaga susurgalur mahram bukanlah sesuatu yang sukar. Kita tidak harus bersikap pesimistik.

Kami berusaha keras untuk memartabatkan susu ibu dan mengembalikan budaya ibu dan anak susuan seperti yang diamalkan pada zaman Rasulullah saw. Bukankah ini lebih menepat tabii? Susu manusia untuk bayi manusia dan bukan susu lembu untuk anak manusia? Artikel yang teruk ini telah memperlekehkan usaha kami untuk memberi yang terbaik untuk anak-anak kami!

Kami mahu pihak Berita Harian untuk menulis semula artikel ini dan membetulkan 'fakta-fakta' yang salah selain daripada meminta maaf daripada golongan ibu-ibu dan keluarga-keluarga yang terguris.

Yang benar,
Ayuni Zainuddin
Nadine Ghows
Ernadia Os'Hara Omar
Zaszima Abu-Samah
Chern Pei Wei
Jean Chuah
Shaheeda Ahmad Khan
Danielle Sweetman
Wong Hui Juan
Maria Zain
-------------------------------------------------------------


dan setelah 5 hari berlalu, Berita Hairan masih belum mintak maaf secara terbukak kepada HM4HB - Malaysia, semua golongan ibu-ibu susuan, keluarga-keluarga yang terlibat dan jugak ibu-ibu menyusu.



tolongla takkan punya desperate nak cover story sampai cemtu skali?????

sunggoh la tak profesional dan tak beretika.


dengan artikel cemni la, orang takut nak cari ibu/anak susuan sedangkan Rasulullah sendiri ada ramai ibu susuan. 


Hish geram lahhhhhh! dah la buat salah, takmo mintak maap lak.

tuiiiiiiiiiii!


meh sign meh. klik sini

16.10.11

Good Burger Movie

aqu suka tengok cerita ni dari dulu sampai skang.


suka jugak cerita kenan and kel.






meh la tengok skit hehe!

13.10.11

lapaq is hungry

skang kan


dalam pukui 11am-12pm misti lapaq.


kalo lapaq lite-lite takpa gak.


tapi hini stail lapaq ketaq-ketaq.


cam gila punya lapaq ah!





::tu dia aih. cemni la aqu secara virtual::

walhal sebelum ni hokeh sajork.


ka sebab post-menstrual?


sebab pre-menstrual aqu okeh ja.


cuma susu kurang sikit ja.


hawat naa?


nak kata bela-membela takla pulak.


bela perut, suami dan anak-anak ja.


::woi! bok mai skit. aqu lapaq nih::






hishhhh!



lapaq lapaq lapaq!!!


kalo lapaq ayaq takpa gak.


ni lapaq makanan arghhhhhh!!!!


*slongkaq almari amik baulu makan makan makan~


sib baik ada stok makanan walaupon buat celah gigi ja.



*all pics are googled*

12.10.11

cleverbot

haaa...


sapa-sapa yang tengah bosan, tiada teman tapi nak chat


meh la join cleverbot.


besh gak melayan bot ni.


sebab dia bengong hahahahaha!




cer try cleverbot.com ;)

11.10.11

soap nuts

penah dengar tak soap nuts?

aqu macam berminat la dengan soap nuts ni.

very affordable and all natural :)



meh nak share sikit pasai soap nuts.


credit to: http://www.gaiaconnexion.com/


What are Soapnuts?


Soapnuts are totally natural and eco-friendly mult-purpose cleaner for today’s household washing and cleaning needs. It's great for a wide range of washing and cleaning purposes as well as being gentle to the environment.   

Also known as Soapnuts/Soapberries in the West, Ritha by the Indians and Lerak by the Indonesians, these are actually small berries that grow on soapnut trees which can be found in India, Pakistan, Nepal and Indonesia. Once the berries have ripened, they are gathered by hand, sun -dried and have their seeds taken out.

The scientific name for soapnuts is Sapindus Trifoliatus or Sapindus Mukorossi (depending on where it is grown). Soapnuts contain saponin, a natural cleaning agent which is released when the soapnuts are wet. It is the saponin that has the ability to wash and clean a wide range of items from laundry to the dishes. Saponin can effectively replace chemical detergents and commercial soaps that are currently found in today's markets.

For centuries, traditional societies have been using soapnuts to wash almost everything from hair to clothes and even to polish precious metals. Soapnuts are among the list of herbs and minerals in Ayurveda. They are a popular ingredient in Ayurvedic shampoos and cleansers. They are used in Ayurvedic medicine as a treatment for eczema, psoriasis, and for removing freckles. Soapnuts have gentle insecticidal properties and are traditionally used for removing lice from the scalp.

Using soapnuts to wash and clean is simply a wonderful way to maintain an eco-friendly and green lifestyle, but more importantly to reduce the use of harsh chemical agents which can harm our environment. Now we can wash and clean all we want without harming Mother Nature.

Soapnuts Goodness
100% Eco-Friendly and Biodegradable

100% Free of harsh chemicals agents

Save water, natural resources and energy

As it has antimicrobial properties, clean both septic and grey-water systems

Great for people with allergies and sensitive skins

Great for treating hair lice and dandruff problems, great hair shampoo

Excellent for laundry and dish washing

Good for washing delicate clothes items and fabrics

Handy way to clean jewelry and tarnish precious metals

Splendid natural pesticide for plants

Great as pet shampoo




Using Soapnuts

Doing Laundry

Put 6 - 8 Soapnuts to a small cotton bag (or an old cotton sock), tie the end and place it inside the drum of the washing machine together with your clothes. Wash as per normal.
For hand washing, you can make a tea with 8 soapnuts and wash as usual.

Soapnuts produce low suds and are suitable for use in both front and top loading machines.

Use warm/hot water for soiled washing and a cold wash for refreshing clothes. Depending on your preference, the rinse cycle need not be used as this is a low sud product or you can reduce the number of rinse cycle. I do suggest that you start off with washing the laundry as normal to get a feel of it first.

If you enjoy scented laundry add 5 - 8 drops of essential oil to the washbag.

Store soapnuts in a dry and cool area. Sometimes soapnuts will absorb some moisture and becomes sticky but this will not effect their cleaning properties.

Note:
  • Soapnuts are ideal for HE and front load washers.
  • Try adding 5 - 8 drops of your favourite essential oil to make the laundry smell nice.
  • If the soapnuts become mushy, gray, and no longer has a soapy feeling, they can be thrown away or be used as compost in the garden.
  • Try adding some vinegar as a fabric softener or baking soda to whiten your whites (we recommend that you do not mix your colour and white clothing items).
  • For heavily soiled or stained clothing and fabrics, please pre-soak with other  detergents or oxygen bleach or pre-treat it before adding to the wash. 
Dishwasher use
Place 5-6 soapnuts into the washbag and secure to the cutlery holder. You may add vinegar to the rinse aid dispenser for sparkling clean glasses.

Using Soapnut Liquid

How to make Soapnut Liquid

Put 15-20 pieces of soapnuts shell in around 4-5 cups of water and let it soak for 12 hours. Then strain and use. Soapnut shell can be reused until it no longer has a "soapy" feel to it. The longer the soapnuts sit in the water, the more concentrated the liquid becomes.

Alternatively, bring to boil the 15-20 pieces of soapnuts shell in 4-5 cups of water, and simmer for 30 minutes. Cool and strain liquid into a bottle. These soapnuts cannot be reused again.


Note:
This soapnut liquid can also be used for washing and cleaning a wide range of items.  As this very pure soapnut solution has no preservatives of any kind, it has only a very limited shelf life for only a few short days. To extend its shelf life, it would be best to keep it refrigerated (some people freeze it into ice cubes and use as needed). 

General Household Cleaner

Keep the soapnuts liquid in a spray bottle and use to clean the bathroom, kitchen, and floors. 

Jewellery cleaner

Soak your jewellery in the liquid for a few minutes. Use an old soft toothbrush to gently remove debris. Rinse with clean water and polish with a dry cloth.
Window and Glass cleaner

Fill a spray bottle with 250ml water, 15ml vinegar and 15ml soapnuts liquid. Spray and wipe windows or mirrors clean. Polish with newspaper.

Dishwashing Machine

Fill the soap dispenser with soap nuts liquid. Add vinegar as a rinse agent.         

Liquid hand soap and shampoo

Fill a pump bottle with the liquid and use to wash your hands or hair.

Note: Avoid your eyes, as it would sting quite a bit.

Pet shampoo

Dilute one part of soapnut liquid with 3 parts water. Pour over pet, wash thoroughly and rinse with clean water. Please avoid the pet's eyes. It will leave the fur soft, clean and helps repel pests. 

Plant wash and pest repellent

Add around 3 parts of water, 1 part soapnuts liquid and 4 teaspoons of Neem oil (optional) to a clean spray bottle. Shake well and spray on your plants

Handwashing silks and delicate fabrics

Add one cup of soapnuts liquid to half a pail of warm water or less. Gently wash your delicate clothes. Rinse with warm water and hang or lay flat to dry.

These are just the general guidelines on how to use soapnuts, please do feel free to experiment and modify the recipe to suit your own needs, please do adjust accordingly whenever needed.


Where are the bubbles?

Most if not all commercial cleaners contain chemical foaming agents to generate soapy foam to fool us into believing that the detergent or cleanser is working. But just because that there are a lot of bubbles doesn’t mean that the detergent/cleanser is effective. Soapnuts clean efficiently without much soapy bubbles, and because they are low sudsing (it is the natural saponin that creates the suds), it is highly ideal for H.E. and front loader washing machines.

Soapnuts get black and sticky

Soapnuts turn black and sticky as they absorb moisture from the air. If your soapnuts are exposed to long-term moisture, like humid air, they may change color and get sticky, but that wouldn't affect the cleaning power of soapnuts.

Store and Keep Soapnuts

Store soapnuts in a dry and cool area, avoid direct sunlight, preferably in an air tight container.




Quick & Handy Tips

Soap Substitute
Soak 1 or  2 pieces of soapnuts in some water for a few minutes to soften it up.

Then rub the soapnuts in the palms of your hands. A layer of soapy sud would appear. 

Use the layer of sud as soap on your body.

Soapnuts Liquid
Soak 10 to 20 pieces of soapnuts shell in 4 cups of waters overnight (for about 12 hours). Strain and start using liquid.

You can resoak the soapnuts to make more soapnut liquid until the soapnut shell no longer has a "soapy" feel to it. (If you are re-soaking the soapnuts for the third time, you may need to let the soapnuts sit in the water for longer than 12 hours).

Soapnut liquid can last much longer when kept in the refrigerator. If kept in room temperature, please finish it within 4 to 5  days.

Soapnuts on YouTube

Check out these YouTube videos on using soapnuts:
  1. Making Soapnuts Liquid (Boiling Method)
  2. Soapnuts Foam Cleanser
  3. Whipped Soapnuts
  4. Doing laundry with Soapnuts


Buying Soapnuts

Now that you know so much about soapnuts, why not get some soapnuts and try them out for yourself and your family. Once you have used them, you will realize that soapnuts are the way to go for most if not all of our cleaning and washing needs. It's time to throw away all those commercial detergents and start using soapnuts.


Soapnut Prices (does not include courier charges):

  1. 1kg Soapnuts - RM 40 per pack
  2. 500g Soapnuts - RM 25 per pack
  3. 200g Soapnuts - RM 12 per pack
  4. Cotton Muslin Bag - RM 3 per piece
    click http://www.gaiaconnexion.com/ for more info :)

9.10.11

ok skang dah tau

aqu dah tau dah cemana elegik aqu ni jadi.


ari rabu aritu aqu tak sehat.


pagi tu aqu dah bersin-bersin.


bawak ke tengahari tu dah pakej sakit rengkung dengan sakit kapla.


so malam tu memang dah demam la.


tapi aqu maleh nak amik port.


nak makan tak lalu, tapi dok teringat moi (bubur nasik) udang mak punya stail (terlioq lak *slurpp)


kebetulan dalam peti ais pon ada udang ja pe lagi on la misi moi udang.


dah makan suma truih tidoq sebab tak larat sangat.


isham dah pesan suro amik ja piriton sebab flu aqu sampai buat sakit kapla.


tapi tu la, ketegaq sangat kan. konon masa pagi tu ok sikit.


rupanya dak pon.


pagi tu punya tak larat nak bangun.


sedaq pon sebab adam dok merengek nak nyusu.


tengok-tengok jam dah pukul 6 lebih dah.


slalu kalo cemtu dah kelam kabut capai towel suma


tapi kali ni rasa tak larat sunggoh laa haiiii....


aqu kejut isham pehtu aqu sambung tidoq balik sebab tak larat ah.


masa dok lali tu, aqu dok terasa bawah lidah ni cam bengkak-bengkak.


kebetulan dalam mulut aqu ni ada blister.


so nak tengok mulut ni bengkak sebab blister atau elejik susah sket.


aqu decided nak tunggu tengok kot-kot la bukan elejik.


dalam 15 minit tu, mula dah naik rashes kat paha dengan kat lengan.


pe lagi truih pi dapoq telan piriton.


dah telan tu apa lagi kan lalok la jadinya...


aqu tesedaq masa isham dah nak pi keja.


dah salam n kiss suma, tinggai la aqu dengan adam.


adam tak pi neseri sebab moi dia aqu tak sempat nak masak.


lagi pon moi adam memang aqu masak pagi masa tengah bersiap nak pi keja.


sib baik la ada high chair kan, bole la dia dok sat dalam tu sementara aqu tengah lalok.


tapi cemana tah, dia takmau lak dok dalam tu.


merengek-rengek.


nak teman layan dia memang tak la sebab gila tengah lalok.


aqu cuma pastikan tempat yang dia bole capai tu tadak benda tajam cam pensel


dengan benda yang bole tetelan.


pastu bila aqu dah rasa ok skit kebetulan adam dok merengek nak tido


aqu masuk bilik nyusukan dia.


skali aqu dengan dia lena.


lama gak adam lena mebi sebab piriton kot.


walhal nak suro dia tido siang ni punya la cukop susah.


cikgu kat neseri dia memang dah tahap letak dia dalam cot pehtu biaq la sampai dia lena sindri.


ok pasai elegik aqu ni,


aqu figured out yang kalo aqu demam, elegik aqu senang naik.


sebabnya imuniti badan aqu masa demam adalah rendah.


kebetulan aqu makan yang elegik bagi sesetengah orang, tapi tidak bagi aqu masa sehat


aqu akan dapat elegik kalo aqu makan masa imun badan aqu adalah rendah.

4.10.11

huaaarrrgghhhh!!

pin pon!



hehe! saja menyinggah.



lama giler tak hapdet.




tiba-tiba cam takdak napsu nak mai sini.



walhal, kalo kat umah dah sign in, dah taip suma



tup-tup trus tutup laptop.



huhuhu!


actually manyak menda nak stori de mori especially part yang sangat gerammmmm itew


tapi arini tak sehat lak dah.... (apa kena mengena tak sehat n hapdet blog??)




okla, kemerapuan dan kemerabanan makin berleluasa aqu stop dulu.



mari kita enjoy gambaq-gambaq yang bertajuk 'kesengalan di opis'.