29.4.10

2 is better than 1

skang kita mengorak langkah setapak ke hadapan.. aqu n isham semakin rapat. mula2 kuar lepak2 kat mana lg? putrajaya yea kawan-kawan. tapi masa tu aqu lepak dengan isham bersama rumet aqu, cik faten suraya. dia la yang banyak menemani kami... sehinggalah satu hari diri ini bagaikan rindu bila tak bertemu mata dengan isham. banyak kali gak la aqu tanya pendapat cik faten pasai isham. untuk pengetahuan sekalian, aqu tak penah becinta atau jatuh cinta. inilah kali pertama aqu dilamun cinta. cik faten ni lak adalah tahap profesor dalam pembacaan novel maka beliau mempraktikkan ilmu novel cinta dalam hal aqu ni. dia kata memang kompem isham pon ada ati kat aqu tapi aqu masih ragu-ragu. maka dengan tindakan drastik aqu mengambil  keputusan untuk bertanyakan hal hubungan kami kat isham. mungkin segelintir maknusia akan berpendapat bahawa perigi mencari timba tapi bagi aqu tak salah kalo kita yang memulakan dulu. aqu takmau betepuk sebelah tangan dan penat untuk syok sendiri sensorang sedangkan orang yang kita suka itu tadak ati pon dengan kita. maka setelah berdating kejap, maka di depan masjid merah itu telah menyaksikan dua insan sedang dilamun cinta ewah! aqu cakap, "nak tanyala, kita ni kawan ke, lebih dari kawan ke (yang tu kuatkan sora sikit) atau kawan biasa ka...?" lalu, isham pon menjawab, "errmmm...kalo bole nak lebih dari kawan"
lalu ati ku melonjak tekinja-kinja keriangan kerana cinta ku bersambut uhuhuhu!! lalu masing-masing blushing n tersengeh-sengeh sambil menuju ke kereta.. start keta ja tatkala itu lah lagu kat radio adalah bertakhta di hati - Faradhiya. macam tau-tau je kan ehehhe!

Di hempas ombak
Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut
Begitu rindu
Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta

Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Sinarnya menyala
Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Cintamu bertakhta (dihati)

(Korus)
Sebelum ku kenal
Dirimu siapa
Aku tak kenali
Apa itu cinta
Setelah ku kenal
Dirimu sebenar
Kau cinta sejati
Ku sandarkan jiwa

Di gilis angin
Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan
Begitu sendu
Di guris resah
Meniti hari bersulam tangis

(Ulang bridge)

Takkan berganjak pendirianku ini
Selagi kita tak kembali bersatu
Selamanya
Takkan berubah perasaan ini terhadapmu
Biar digugat, biar dicabar, biar dihalang

(Ulang korus)

itulah cerita lagu cinta kami.. bila dengar lagu-lagu nie memang rindu sangat la sebab banyak memori indah sepanjang hubungan kami... tapi sekarang lagu kami adalah anak itik tokwi, bangau oh bangau, bapaku pulang dari kota dan macam-macam lagi lagu nursery ryhmes sebab melayankan si yasmin huhu!

28.4.10

ketika masih kesorangan part 2

okeh part 2 punya crita lak.. masa nie baru kenai seorang insan bernama Isham Adam. Masa mula-mula skali bersua muka masa isham anta personal file kat aqu. tak ingat lak dia tanya apa sebab masa tu aqu baru masuk dalam seminggu 2 gitu.. start mula sembang dengan dia lagi aqu dah jatuh hati padanya.. tapi ku sedar siapalah diriku ini.. rupa tiada, manis ada... cam biasa hanya peminat dari jauh gitu ececey... kebetulan lagu background masa tu adalah cinta seorang teman -  Bob Af2.. jom layanz...

Dulu engkau kenali
Tak pernah ku sedar
Dari mata yang memandang penuh pengertian
Tapi saat itu telah berubah
Di persimpang usia
Antara kita tak mampu lagi
Berselindung dengan alasan

Telah ku cantumkan
Semua impian bersama
Dalam jalinan yang kita bina berdua
Namun apakah erti bila
Keinginan terlanjur
Lalu menganggu kala dirimu
Selalu ada disisi

Duhai teman
Bisakah kau fahami sandiwara ini
Sejak bila berputiknya cinta kita
Menjadi rahsia yang tersimpan
Mewujudkan kenyataan
Ku tak sanggup kehilanganmu

Telah ku cantumkan
Semua impian bersama
Dari mata yg penuh pengertian

Namun apakah erti bila
Keinginan telah terlanjur
Lalu menganggu sanubariku

Ku cuba bayangkan waktu dulu
Gurau senda serta pujukan mu
Puisi indah menyatakan kata rinduku
Masa yang lalu meragui
Seluruh harapan muncul kini
Mengapa dan bertanya di mana kesudahan kita

Duhai teman
Bisakah kau fahami sandiwara ini
Sejak bila berputiknya cinta kita
Menjadi rahsia yang tersimpan
Mewujudkan kenyataan
Ku tak sanggup kehilanganmu



27.4.10

ketika masih kesorangan...

Berikut adalah lagu tema ketika aqu sedang singgel minggel - Mr. Lonely (Akon). Kalo tak penah dengar cuba la tengok kat tiubkau misti ada punya.. jom layan lirikz~

Lonely im so lonely,
I have nobody,
To call my owwnnn
Im so lonely, im mr. Lonely
I have nobody,
To call my owwnnn
Im so lonely,

Yo this one here goes out to all my playas out there ya kno got to have one good girl whose always been there like ya
Kno took all the bullshit then one day she cant take it no more and decides to leave
I wont up in the middle of the night and I noticed my girl wasn't by my side, coulda sworn I was dreamin, for her I was
Feenin, so I hadda take a little ride, back tracking ova these few years, tryna figure out wat I do to make it go bad, cuz
Ever since my girl left me, my whole left life came crashin

Im so lonely (so lonely),
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Im so lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Cant belive I hadda girl like you and I just let you walk right outta my life, after all I put u thru u still stuck
Around and stayed by my side, what really hurt me is  broke ur heart, baby you were a good girl and I had no right, I
Really wanna make things right, cuz without u in my life girl

Im so lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody to call my own)
To call my own (to call my own) girl

Im so lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Been all about the world ain't neva met a girl that can take the things that you been through
Never thought the day would come where you would get up and run and I would be out chasing u
Cuz aint nowhere in the globe id rather be, aint noone in the globe id rather see then the girl of my dreams that made me
Be so happy but now so lonely

So lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own)

Im so lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girrll

Never thought that id be alone, I didnt hope you'd be gone this long, I jus want u to come home, so stop playing girl and
Come on home (come on home), baby girl I didn't mean to shout, I want me and you to work it out, I never wished Id ever
Hurt my baby, and its drivin me crazy cuz...

Im so lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own)

Im so lonely (so lonely)
Im mr. Lonely (mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girll

Lonely, so lonely
So lonely, (so lonely),
Mr. Lonely, so lonely
So lonely, so lonely, (so lonely), Mr. Lonely

26.4.10

aqu ini adalah boneka

dulu  aqu tercongok depan hang
hang buat taktau atau berpurak-purak tak nampak aqu
sikalang, kalo orang kanan hang tadop
aqu plak berpurak-purak tak dengar hang
atau cuba lari dari pandangan hang
tapi apakan daya, aqu hanya bertindak mengikut arahan
aqu akur aja
bukan macam hang, mentang-mentangla
hang  berkuasa, berharta
sesenang suro aqu buat itu ini
kalo dulu sorry la babeh
hang ada orang yang lagi kanan dari aqu
aqu pulak bagaikan bunga di taman sunyi
bukan takat senyum manis malah tawar, masin
begitu juga senyum kambing
tapi masih tak berdaya nak menawan ati keringmu itu
tapi kini bagaikan kera kena belacan
di kala aqu masih tiada di tempat orang kananmu itu
patutkah aqu happy atau menten sedey?

20.4.10

please dial 911 for nanny 911

okeh, rutin harian pada hari isnin: pegi keja, balik keja, rehat-rehat kejap, asar, memasak (kalo hubby yang masak, goyang kaki sambil tengok tv layan kerenah yasmin) makan, mandi, magrib, tengok brita setengah jam, get ready tuka channel 107 tengok crita 'Nanny 911'.  Aqu sangat suka crita ni sebab boleh tengok cemana omputeh emerika hidup sehari-hari bersama famili. Selain tu jugak crita ni banyak bagi parenting tips.



::ni geng-geng nanny, yang tengah tu dah jadi nanny untuk royal british brapa taun tah.. misti selalu behavekan prince will n prince harry kn?::


mostly, yang buat anak-anak ni mengamuk, menjerit, tak hormat orang dsbnya yang negatif adalah dari parents sendiri. So, nanny yang ditugaskan untuk satu family yang bermasalah akan diberi masa selama seminggu. bayangkan dalam masa seminggu ja family yang kacau-bilau, huru-hara berubah jadi family yang lebih menyayangi satu sama lain, lebih menghormati masing-masing dan sangat harmoni. memang respek habis la kat nannies suma nie.. tak perlu jerit-jerit n pukul-pukul budak, cuma kena tau the right method, then semua setel. back to the parents, slalunya tengking2, marah2 n pukul2 kat budak2 tu la yang buat budak2 nie rebellious. cemtu la jugak yang jadi kat famili di melesia ni. budak-budak sekarang nie makin nakal n makin berani buat jahat sebab salah didik. so, amatlah digalakkan ibu-ibu, bapak-bapak n babysitters sekalian menonton cerita ni. memang double thumbs up la! i loike alot!! Semoga pihak NTV7 takkan jemu tayangkan crita nie wokeh! I FEEL GOOD~!




15.4.10

saksi

pagi tadi dalam keta, topik Hotfm AMcrew pasai saksi.. ni nak crita aqu pon penah jadi saksi utama satu kejadian pembunuhan huhu! tak tipu beb n dude. mmg bebetui jadi depan mata. saksi utamanya misti la aqu n sorang lagi kawan baik aqu, Yvenne (even). tapi aqu crita yang simple-simple je la sebab kang tak pasai-pasai pembunuh tu cari aqu lak huhu! masa tengok kejadian tu segala rasa ada panik, takut, terdiam.. dah la masa tu aqu pakai t-shirt sarawak yang ada gambar orang pakai cawat, balik umah terus mandi lagi skali n cuci baju tu sebab aqu rasa cam suwei gituh.. padahal, sebelum aqu jumpa even tu aqu baru je mandi. pas mandi aqu masih terdiam. tak tau cmna nak bagitau mak n bapak. nak bagitau ke tak? pastu aqu kapur kasut aqu sebab isok tu sekolah. adala dalam 20-30min sambil dok kapur kasut, pakcik even n sorang lagi pakcik yang aqu tak kenai datang umah. pakcik even bagitau kena pi umah dia jap buat report. aqu bagitau pakcik even aqu takut, then pakcik sorang lagi tu (rupanya polis berpakaian preman) cakap yang diorang tak wat pape cuma nak amek report je.

masa kami jalan pegi umah even, pergh ramai gilerz maknusia2 yang ada di situ. pastu masing-masing tengok aqu macam seorang selebriti terkenal huhu! dah duduk tu inspektor aliza kut tak silap, dia amek keterangan aqu. baru nak bukak mulut, diorang mintak kami pegi balai sebab takut penjenayah tu bekeliaran kat situ. aqu pinjam baju even. kami takut n nangis. satu perasaan takut yang amat sangat dan tak penah alami perasaan tu. mak even, antie shanti (aqu panggil antie je) dia la yang banyak menenangkan kami 2orang. dah sampai balai, bagi keterangan suma, inspektor aliza tu bole cakap kami ni wangi sangat hehe! even la nie, sebab tengah dok salin2 baju tu dia punya sembur perfume tommy tak hengat mau tak wangi gler. dah la masa tu tengah malam. so, dalam pukui 1.30am gakla baru setel. balik dari balai tu, antie bawak kami pegi kedai nasik kandar. masa tu aqu n even rasa semacam je orang lain pandang kami. antie pon cecepat tenangkan kami bagitau skang time budak kilang balik keja. kami nak makan pon tak lalu sebab takut.

so, dalam 2-3 hari pas kejadian, inspektor aliza cakap dorang dah dapat pembunuh tu. kesan darah kat helmet, pisau yang diorang jumpa memang matched dengan mangsa. tapi pembunuh tu cuma kena penjara 5 taun kut kalo tak silap sebab bunuh warga asing. lainla kalo bunuh rakyat tempatan, kena hukuman lain plak. dah la masa jadi tu, adalah tahun aqu amek spm. sib baik awal tahun. so, by the end of the year sempat aqu lupa.. dalam sebulan gitu, antie bawak kami pegi langkawi. mak n bapak tak bagi sebab masa nak pegi tu adalah raya haji. tapi antie pujuk jugak bagitau yang antie nak rilekskan kami lepas apa yang terjadi. pegi langkawi tu memang enjoy sangat-sangat! :D

rentetan dari kejadian tu, masa aqu tengah sarat mengandung, mak tepon bagitau yang polis datang umah mintak pegi mahkamah kat penang sebab pembunuh tu nak buat saman malu.. wat de heck!! dah memang sah-sah ko salah n ko pon admitted yang ko tu pembunuh, pastu nak saman malu lak.. tahapapatah la! aqu called balai polis kat penang diorang kata memang kena pegi sebab arahan mahkamah. gila! bila aqu tanya surat, dorang kata dorang tak dapat apa-apa surat cuma arahan je. hok alah!! dengan tadak hitam putihnya, dengan aqu tengah sarat menunggu hari ja ada ka nak pi. kang tak pasai-pasai aqu teberanak kat mahkamah... so, kes tu senyap ja la sampai sekarang...

13.4.10

far~away

semalam aqu rasa jauh sangat
jauh tapi dekat
dekat tapi jauh
jauh jauh dekat
dekat jauh jauh
dekat dekat tapi jauh yang amat
jauh yang amat tapi dekat jek
(-_-) *haih* (-_-)


semoga harini aqu akan rasa dekat dan dekat lagi
lagi dekat dari dekat
lagi lagi dekat
dekat dekat lagi
dekat sangat sangat
sangat dekat dekat
dekat amat sangat


12.4.10

myMetro | Mayat dalam tong sampah

myMetro Mayat dalam tong sampah geram btoi la aqu ini. awat la pi buang hah? soklan yang nak sangat aqu ajukan kepada pembunuh ini: "tak rasa nikmat ka rasa baby gerak-gerak?" "tak rasa syahdu ka baby bagi respon kat kita masa sembang-sembang dengan dia?" aqu tengok gambar baby ni kat utusan, dia genggam tangan dia tanda dia dah janji dan bersedia untuk pegang amanah dari Allah.. tapi apakan daya, mak dia sendirik sanggup buat camtu kat dia.. kesian sangatt!

8.4.10

lantak pi kat hang la!

semalam ada la x-skoolmate masa sekolah rendah add aqu kat mukabuku. aqu approved and dia public msg aqu "kenal tak....". aqu apalagi eksaited member lama add kan lalu reply la balik kat wall " takkan la tak kenai.. dulu aqu panggil hang s^t^ng kn? huhu! jgn mare ar hehe!" aleh-aleh dia blocked aqu. hampeh punya minah. aqu baca mesej dia kat email, "bla plak.. hurm xpatut add ko.. sori ya" lebih kurang cenggitu la ayat dia. hok aloh. sentapp la plak.. dulu aqu panggei hang sotong hang ok ja, awat skang sentisip lakk? kalo tak suka cakap ja tak suka. ni siap blocked aqu. aqu tak kesah pon hang nak blocked ka, nak wat apa ka tapi pasaipa misti buat prangai cam budak skolah? sotong bagi aqu adalah spesis bini popeye a.k.a olive oyl yang kuruih kedongkiang tinggai tulang tuh.. sotong tu merujuk kepada jari-jari yang panjang dan kurus dan aqu takut nak pegang takut terkulai. sebab tu panggil sotong. tapi ada gak sorang member aqu masa skolah menengah pon aqu menten lagi panggei dia sotong kerin, dia rilek ja.. memang la tak baik gelar kan orang tapi tu kan masa sekolah... masa jadi budak hinguih lagi kann? bukannya aqu nak panggil hang sotong lagi tapi tu la kenangan hang dengan aqu. kalo bebetui tak suka cakap ja laa.. lenkali aqu tak panggil dah.. umoq tu dah 26 bukan 6... dah lantak pi kat hang laa.. hang tak penting pon dalam idop aqu.. cuma nak peringat dunia ini kecik aja apatah lagi di negara melesia terchenta ini.. hang pi mai pi mai pon satu hari misti jumpa punya laa.. sama la dengan kengkorang kalo tak suka apa2 pasai aqu cakapp ja depan haqu. nanti bole la aqu upgrade version.. version tak suka kepada lebih selesa.. ni tak, tahapahapatah punya prangai la dok ada. huh!  

7.4.10

gelabah jap aqu pagi tadi huhuhuhu~!

tadi pagi masa tengah dok gosok gigi, tiba-tiba aqu rasa genggoyang.. konfem gegaran jadi lagi. aqu cecepat kuar tengok yasmin. ok lagi. pastu aqu pegi ruang tamu tengok kipas siling. memang dok goyang-goyang kipas siling aqu tengok. aqu plak sambil dok tengok kipas tu sambil dok pegang berus gigi kat mulut yang penuh dengan buih.. adalah dalam 30 saat gak kipas dok goyang-goyang. at the same time, telinga aqu dok mencari bunyi-bunyian orang menjerit-jerit. yela, kalo dengar jerit-jerit bole aqu cecepat pakai baju n cuci mulut n terus grab yasmin kuar rumah. tapi, alhamdulillah sumanya ok dan senyap sunyi je..  tak nak aqu kang dibuatnya rumah runtuh kang tak pasai-pasai masuk berita  utama "seorang ibu mengandung tertimbus dijumpai bogel dengan mulut penuh buih ubat gigi". ha, kan naya ja huhu! (and yes, aqu tengah bogel la sebab nak mandi apedaa korang ni) tengok dah tak goyang alhamdulillah aqu pon sambung gosok gigi n mandi secepat mungkin sebab aqu dah lambat! wuhuhuhu!!

6.4.10

kena tinggal la plak uwaaa~

minggu ni isham tadop 3 ari. dia ada kursus kat sik, kedah. kursus dengan JPAM. siap tido dalam khemah lagi tuh..   sebelum isham naik bus, isham hug2 n kiss2 aqu dulu baru yasmin. aleh2 yasmin nangis lak.. aiseh makcik nie dah tau kena tinggal laa.. balik rumah aqu saja tanya dia papa mana? dia jawab papa keje.

tetiap pagi kalo tak nampak aqu atau isham misti tnya papa mana, mama mana... pagi ni aqu kejut dia sebab tak larat nak dukung dia. nak bawak beg lagi dengan perut boyot lagi.. pastu dalam mamai tu dia tanya papa mana? aqu gabra la skit.. aqu cakap la papa keja, isok papa balik la k.. sib baik dia ok aje.. rasanya dia dah paham kot kena tinggal huhu...

camtu la aqu dulu masa mak aqu asyik kena pegi kursus... penah skali tu, aqu tido dengan bapak. masa tido tu bole berebut bantal peluk dengan bapak aqu hehe! aqu punya tarik bantal peluk tu sampai bapak mengalah padahal masa tu aqu tengah sedap dibuai mimpi.. isok tu bapak takmau tido dengan aqu dah haha!

pehtu semalam macam2 jadi kat aqu. tu baru sehari isham tinggal aqu. semalam bank tepon suruh bayar duit keta. aqu memang nak masukkan pon cuma maleh n mengamalkan sikap nenanti laa.. pehtu masa nak keluarkan duit kat atm "unable to dispense". masa tu aqu pegi aimbank sebab leh terus cash dposit. okla takpe. aqu pi lak caimb sb aqu pkai kad bank tu. pi situ kad rejected. kad resit tu please call bank. adeh laa... call plak bank, aqu pon bagitau apa yang jadi. last2 dia suruh aqu pegi bank centre yang uruskan kad aqu sebab cip rosak. woih! takkan nak pi kuantan? jauh tuh! aqu dah bepeluh2 dengan karenah yasmin lagi.. last-last aqu decided terai ja la lagi skali. buat balik kat atm, alhamdulillah bole la plak. saja ja kan nak menghabiskan kredit aqu menelepon yang tak berpekdah. yela, lebih afdal kalo kredit aqu tu wat tepon isham ke, mak ke kan kan? pehtu, tengahari tu, isham call bagitau ubat sakit dada dia dah tercuci skali dalam mesin basuh.  aqu risau gak takut ubat dada dia tak jalan. dia jumpa ubat tu dalam seluar yang baru aqu basuh.. pastu tu dia bagitau yang ubat tu cam basah2.adoih la gelabah aqu.. aqu bukan apa takut jadi pape kang tak pasai2 aqu terbang pegi sik. pehtu malam plak, sambil dok tengah iron baju, tiba2 aqu dengar bunyi 'pop'. pastu aqu heran la awat iron tak panas2 nie.. adjust sana sini konfem iron wosak plak dah.. sib baik aqu dah iron bju untuk pakai arini. aqu sms vana bagitau nak pnjam iron dia.. sambil dok msg dia aqu dok kat ruang tamu.. aqu tengok tv awat gelap ja. lampu standby pon tak on. baru tingat aqu suruh yasmin off tv. dia off manually la tu.. pehtu tengok astro pon gelap. lorh, pehal lak dah.. tengok suis blakang on je.. pegi tengok peti ais n mikrowave tak on gak, konfem la short circuit. bukak peti letrik tu tgok satu ekor sudah turun. memang short circuit. dah naikkan ekor tu baru okeh. haih apo la naseb.. kesian kat aqu kan? huhu!

2.4.10

Al-Fatihah buat arwah..

-Petang semalam aqu dapat call dari hubby yang dia nak pegi melawat arwah suami kak Salmah, x-opismate aqu. Arwah meninggal sebab kemalangan kat simpang Hospital Serdang.

-Pagi tadi aqu dapat tau yang arwah Din Beramboi pon mengadap Illahi pukui 12tgh malam td..


Al-Fatihah buat kedua-dua arwah.. Semoga ditempatkan di tempat orang soleh Insya Allah.