31.3.10

tagged

mari kita jawab soalan berikut:-

1. Siapakah diri anda di rumah?

farehah, kakngah, mama, sayang


2. Siapakah diri anda di samping rakan?
farehah, babe, weh, cik kak

3. 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai.
bayar suma utang, nak sambung stadi, nak kuruih ;p , nak rumah yang complete set luar dan dalam, nak bukak restaurant kat tepi pantai (ala2 cafe gitew)

4. Siapakah nama pasangan anda?
Isham bin Adam, sayang, papa, isam, chio

6. Bila tarikh anda couple?
10/7/2005
7. Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
bila sama-sama minum nescafe kaw pekat yang tak letak gula/susu pekat

8. Lagu tema cinta anda.
banyaklaa huhu!

9. Apakah perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
nah.. no need to coz he IS perfect fit for me and complete the other side of me ;)

10. Tag 10 rakan lain.
sila o0 sila...

25.3.10

mari kita membantu sesama insan

di hari penjawat awam sedang bergumbira baru dapat gaji, marilah sesama kita ringankan beban Pn Haryani yan sedang sakit dan memerlukan bantuan kewangan. Ikuti kisah beliau...


Pn. Haryani Mat Hussien merupakan seorang ibu tunggal kepada 3 orang anak telah mengidapi penyakit saraf (Guillan barre syndrome A.I.D.P Axonal Variant) iaitu lumpuh separuh badan, enemia dan chronic gastritis (usus terlalu nipis) . Beliau telah lumpuh separuh badan dan kemungkinan besar akan hilang deria penglihatan.Ibu Haryani juga dlm keadaan uzur akibat penyakit kencing manis. Semua kerja2 rumah masih dilakukan oleh Haryani spt memasak & sbgnyer. Sepatutnya puan Haryani akan menjalani pembedahan di HUSM pada 18hb Mac 2010 baru2 ni. Namun hasil perbicaraan saya dengan Haryani pagi tadi melalui YM.. Pembedahan itu akan di dianjakkan..Program Bantuan Ikhlas Pembedahan Puan Haryani telah dilancarkan di Facebook. Tetapi feedbacknya amat tidak memuaskan. Sehinggakan jumlah wang yang terkumpul untuk pembedahan esok (RM8++) masih tidak mencukupi.







Diharap sesiapa yang berkemampuan tampil membantu :-






Nama: Haryani Mat Hussin.


No Account RHB Islamic Bank: 1-62139-0006744-7


Maybank: 164034266923


No. Telefon: 014 725 7787

mane yang ada maybank2u  tu marilah sesama kita menghulurkan bantuan. harini mungkin kita senang, tapi mana tahu satu hari nanti kita pulak yang memerlukan bantuan kan?

copy & paste direct dari blog nie.

24.3.10

updet dari yasmin



::melaram dengan spek doktor mainan, beg moomoo dengan anak tudung mama wat choker::

weekend aritu tengah dok lepak2 nengok tv, yasmin dok nyanyi2. aqu tak pasan dia dok nyanyi lagu ape layan je la...


::nak wat peace tapi jadi ikrar la plak::


pastu, baru pasan rupanya dia nyanyi:

ini mama saye
ini papa saye
ini saye, Min..



::ralit tengok tv plak::

pastu aqu tanya dia, ni sapa? (sambil tunjuk perut aqu)

dia sambung nyanyi:
ini baby saye!



::leh jadi model tak?::

19.3.10

kesian dia...

ari rabu lepas aqu mesej iwan tanya dia cemana hidup kat tawau.. dia skang dok kat pulau hapetahnamenye. dia keja juruteknik kompiter kat skola pulau hapetanamenye.

ni kronologi mesej aqu dengan iwan.. dah nama pon short-messaging-service so ayat pon short je la... xpaham penpandai la hangpa paham sendirik k

aqu:  Iwan, tgah watpa?dh dpt umh lum?

Iwan:  Xwat pa..la ni d0k tmpang rmh pengetua..ada s0rg ckgu d0k s0rang ja..mybe swa dgn dia k0t..la ni cuti ckgu2 blk kg..

aqu:  Ok..mkn pa td?

Iwan:  Mkn biskut dgn nescafe

aqu:  Siannya.. Hg xduit dh ka? Nk pkai duit aqu dlu x?

Iwan:  Duit ada lg..tp kt cni mkn susah..kdai  mkn pn ada stu..jauh plak..karan pn generat0r..sib baik paip br smbg bwh laut..kalo x hrp ujan la..nk tgu ckgu blk lmbt lg..sb2 atau ahd..

aqu:  Hg ok x? Jgn tensi2 tau..dgaan dpt duit byk hehe..tenet pn xdak ka? harusla gaji masyuk kn, elaun wilayah dpt n tu blum claim lg huhu

Iwan:  Hehe..s0rg ja..tu yg b0ring..tenet ada..tp pin no xtau..ada ip add ja..tgu ckgu2 blk dlula..cni brg mahai..b0t pi drt kui 6.30pg..bot pi blk pn skali ja..

aqu:  Tu ka.. Tp kt skola ada tenet kn? Ada keja x so far?

Iwan:  Tenet xble connect..keja ada dah..tp depa suh mgu dpn bru start..tv pn xdak...

aqu:  Lor.. Abeh membr yg len pn kt pulau gak ka?

Iwan:  Xla...depa dok darat la..smlm tdoq kala jengking nek ats bdn..sib baik x sengat..

aqu:  Awat xdok dgn depa ja? Jauh ka dr pulau p drt?

Iwan:  Jauh..2 jam gak la nek b0t..depa pn dpt jauh2 gak dr t0wn...

aqu:  Xpa la.. Sabaq sat ja k.. Tension ka stres ka bgtaula mak atw aqu. Jgn simpn sorg2 taw.. Take care ya.. Luv u masa ni aqu belinang air mata. xsangka slalu tengok tv ja skang adek aqu sndiri alami huhu!

Iwan:  Thx s0 much..krm slm sham..luv ya 2..

itu la critanya.. kesian kan?

15.3.10

sabo je la budak ini~

di kala hari minggu yang rileks
yasmin tengah membuat 'bisnes'..
so, sambil dok tunggu dia nak setelkan bisnes tu
aqu n isham ralit dok tengok tv...

agaknya dia dah setel, dia main-main dengan teddy
pastu dia cakap "mama, teddy elak (berak). jom, cuci jom"
aqu pon tanya dia "eh, dah berak lum? kalo dah jom cuci. letak teddy" sambil dok tengah kusyuk nonton.


skali, sambil dok kata teddy elak,
dia masuk bilik master. aqu ingat dia letak je teddy n buka sluar
skali, aqu dengar bunyi paip air tengah bukak.
apalagi, melompat la aqu dengan isham pegi tengok
apa makcik tu tengah buat.

rupanya, memang bebetul dia cuci teddy dia yang lagi besar dari dia.
betuah punya budak! nasib la teddy tu tak lenjun..
geleng kepala aqu dengan isham hehe...


::tengok tu, snap gamba pon memain::

p/s: agaknya dia dalam proses nak terima orang baru kot.. hehe...




11.3.10

entri khas buat iwan

Mohd Idzuan Hazree bin Mohd Husni.
Dia adik aqu yang paling rapat sekali.
Teman main sama-sama dulu.
Teman gelak.
Teman gaduh pon ya gak.

Selasa petang baru dapat tau yang dia kena posting kat Sabah. Jauh tuh. Selama ni aqu ja yang paling jauh dari famili.  Tapi sekarang, dia plak yang amek takhta ku itu.  sebenarnya, tak sangka dapat sabah. dok ingat dapat putrajaya. takpa la, janji dalam mesia gak.  Semalam, dia transit kat umah aqu sebab flight dia arini. sempat aqu masak nasik tomato, ayam masak merah n jelata timun untuk dia malam tadi.  2 kali tambah wo. Suka aqu. isham pon 2nd round gak hehe!  tengahari tadi baru lepas antar iwan. dapat tau flight dia pukul 1720. lama tu nak tunggu sebab time tu baru 12pm++.

aqu memang rapat dengan iwan. kalo ari sabtu tak sekolah, tinggal kami 2 bradik ja sebab kakak aqu sekolah asrama kat kulim, mak dengan bapak keja. kami masa tu dok kat Blok 2-4-4, Persiaran Mayang Pasir 5, Bayan Baru, Pulau Pinang. tapi kalo ikut bebetui orang kat sana panggil Bukit Gedong sebab antara Bayan Baru dengan Bayan Lepas ada bukit kecik kat area kilang B Braun. tu la bukit gedong. So, ari sabtu pepagi mak tinggal duit sarapan untuk kami sebab mak keja setengah ari. Lepas mandi, siap kami bejalan pi market (pasar). menu utama: roti canai banjir (aqu punya kuah campur, iwan kuah parpu (dal) sebab dia tak makan pedas) dengan teh ais. makan kat situ tak bungkus. syok wo pepagi yang sejuk minum teh ais sejuk. teh ais tu ada gula tak larut. bole gigit la gula tu n manis dia takla teruk sangat. just nice gitu..

pehtu, kenkadang boring, kami keluar umah jalan kaki pegi sunshine square. nak kata jauh tu bole tahan la jauh gak. sebelum kluar, aqu angkat ganggang tepon sebab kalo mak atau bapak call msti la engaged kan, so depa misti ingat kami kat umah kan? hehe! tu suma idea aqu huhu~! kalo tak pi sunshine, kami pi jenjalan tengok umah orang. boleh gitu?? bayangkan pukul 11 keluar, dalam pukui 2 petang baru balik umah. tapi kecik2 mana la ingat panas terik suma tu. tu yang kulit kami cam tinted sket hehe.

penah jugak, mak hantar kami pegi kelas lukisan, memula tu minat gak nak join kelas tu tapi lelama bosan sebab cikgu yang mengajar tu lebihkan budak cina and cakap english. bila cakap melayu pon aqu tak paham gak. last-last, kami tuang kelas hehe.  kami pegi kat flat-flat lain yang dekat dengan kawasan rumah. at the same time masa tu tengah ada hot "sinaran pasport kegemilangan". kami tengok kat umah orang thru tingkap. kami tengok diam-diam sebab tamau tuan umah tau yang kami curi-curi tengok kat umah dia. tapi leh kantoi lak bila ada peserta tu buat lawak sampai kami gelak kuat-kuat. sambil dok gelak-gelak, tuan rumah tu bole toleh ke blakang tengok kami. apalg, lintang-pukang kami lari takut kena hambat hahaha!

ada skali tu, kat blok 4, ada satu umah ni pasang doorbell. aqu tekan doorbell pastu lari sembunyi. dengar tuan umah tu bukak pintu. bila dia tutup balik, turn iwan lak wat cmtu ahahahaha! banyak kali gak la huhu! pehtu dalam sebulan dua cmtu, nak kaco balik orang tu tapi dia dah matikan doorbell tu hehe! nakal gak aqu dulu yea haha!

banyak la kenangan masa kami kecik dulu... skang, iwan dah 24tahun. dah ada band sendiri iaitu "Abandoned Angels". rajin gak buat gig dulu. tapi tak famous kat mainstream sebab diorang ni group underground.

dia kat tengah tu


masa gig kat ipoh

apa pon, he's still my best buddy!





9.3.10

budak ini

tengok la makcik sorang nie... garang kan?

::muka tak puas ati::

tengok ni plak..





::apa tengok2? ada hutang ka?::



ok la makcik nie garang.. nanti bole jaga adik dia nanti hehe!

5.3.10

santek dak?

santek tak wallpaper baru ku ini?
chomey kan kan kan kan uhuhu!

2.3.10

tak suka!!

pernah terfikir tak pasal pembaziran air kat bilik wuduk?
masa amek wuduk tu, ada tak terpikir pasal nak jimatkan air?

aqu tersangat geram bila ada sesetengah orang tu, amek wuduk macam tengah mandi. Tu belum lagi cuci muka, dah buka paip baru la nak lipat lengan, baru nak letak barang kat atas para, barula basahkan muka. dah basahkan muka, baru nak picit sabun at the same time air tengah dok bukak nie. kalo bukak air slow-slow takpe gak, ni dh macam air terjun bukaknya. geram tau dak tengok!

tolong la rasa lebih bertanggungjawab sket.
lagpon setan suka sangat kawan dengan orang macam nie.
tu yang bila kat surau selamba ja mengumpat dengan suara yang kuat.
tak hormat langsung dengan orang yang tengah dok  khusyuk solat.

tak suka la menda remeh-temeh cemni.
bosan dengan manusia yang bodoh sombong tapi belagak baguss sangat tapi tak sedar diri.