30.9.10

apa lagi crita yang aqu nak crita, kan?

misti la cerita pasai adam muqris lagi huhu..

skang nih, siang dia tido, mengeliat, kentut, susu, berak, susu, tido,susu, kencin, susu, tido. susu menten every 2jam. kenkadang sejam stgah. malam plak, tido, susu, berak, kentut, susu, merengek, susu, merengek, susu, merengek, susu. dekat nak pagi baru dia tido. malam tadi paling best, dari 23:31 sampai la 04:51 baru dia tido hokkay! mata aqu ni memang rabak la. dah la aqu bukan jenis tido petang. sib baik malam tadi dalam pkui 9pm++ aqu dah tido. pagi tadi lak pkui 8 bru bangun. pastu pagi tadi aqu bagi mandi adam sebab mak dah lambat nak pegi keja..

skang ni banyak pulak kes baby tercekik susu kan?
pastu malam tadi dapat info pasal seorang bini ni tengah marah-marahkan laki dia. pastu sambil dok marah-marah tu dia susukan anak dia. skali anak dia meninggal. pegi hospital, doc check, and tanya la kat pasangan laki bini ni ada masalah rumah tangga ke? rupanya memang bermasalah la. nak2 plak tengah marah-marah laki dia. doc check rupanya susu tu jadi racun... tak tau la betul ke tak tapi yang aqu tau masa marah amatlah tak digalakkan nyusu baby sebab baby akan jadi seorang yang pemarah bila besar nanti...

sigh... cam nak cuti sebulan menjaga anak la.. tapi kenapa tanpa gaji. at least buat la separuh gaji. dah la maternity leave 2 bulan jea. sebab aqu nak cuti adalah kerana neseri start amek baby umur 3 bln. tu pon belum pasti adam bole masuk ke tak. haduih!

27.9.10

pelik gak


pelik gak aqu sebab masa mengandung adam
paling banyak berjalan dari komplek c ke b masa balik keja tiap hari
paling kurang makan fast food
tapi poly (air ktuban banyak), baby besar sedangkan 
mula-mula check perut doc kata thickened abdominal wall ja
sampai kena buat MGTT
sebab doc takut ada diabetes
baju kurung pon bole pakai takat 3 bulan ja sebab masuk 4 bulan memang tak celuih sangat-sangat dah
nak dibandingkan dengan mengandung yasmin dulu
paling banyak pulun fast food sebab nanti masa pantang takleh makan dah
paling kurang berjalan sebab masa tu masih satu opis dengan isham
baju kurung bole dok pakai lagi masa nak masuk 7 bulan


p/s: ni gara-gara soklan pakngah kat mukabuku tadi,
"apa yang isham bagi farehah makan masa mengandung dulu? Rekod keluarga kita cucu2 tok mat tak pernah lebih 3 kg masa lahir."
~huhu~

26.9.10

pitcha











ni la Adam Muqris. Gambar tak banyak lagi la. nenanti aqu uplod lagi k..











19.9.10

kronologi melahirkan Adam Muqris

1 sept - arini due date. datang opis cam biasa buat kerja opis. appoinment klinik 11am. masa pi klinik untuk check up, contraction ada la sket. bagitau kat nurse pagi tadi n sebelum masuk bilik ada rasa contraction. so nurse mintak buat timing contraction. masa wat timing tu 2:10. diorang mintak pi hospital sebab contraction kuat.  pi hospital, wat CTG, timing contraction, jalan lak dah bukak 1 cm. so, kena admit kat wad sebab aqu ada 1 prev scar. kalo tak confirm kena balik dulu huhu! admit wad dlm pukul 3.40pm.

2 sept - jalan still 1cm. contraction on off plak. bincang dengan doctor nak bagi peluang untuk normal dulu.

3 sept - start 1st induce (IOL). contraction pon makin cantek.

4 sept - contraction kejap cantek kejap bole rilek-rilek gitew. jalan dh 2cm.aktiviti seluk-menyeluk adalah aktiviti tetap setiap 4 jam. hazab okeh. ada satu tahap tu aqu cam dah give up n nak operate trus tapi miracle can happen kn? so, masih bersabar...

5 sept - 2nd IOL. buat CTG cam tak lawa graph dia. petang tu doc robek-robek kasi bukak 3cm, pecahkan ketuban n masuk ubat berak. yang tak syok tu, jalan 3cm tapi bukaan serviks still 1 cm n tight. selesai suma dah kena pi labour room. sepanjang otw pi labour room tu air turun tak hengat punya. masuk labour room dalam pukui 6.05pm. dalam pukui 8pm, last IOL tapi masuk drip. contraction jangan crita la. menyengat-nyengat wo0... dah la air ktuban dok turun lagi sampai 2kali tuka kain cadar. memang banjir la atas katil tu. dah contraction ditambah lak dengan sejuk aircond-plus-air ktuban memang sejuk tegedik-gedik aqu.doc bagi masa kat aqu kot2 la last IOL tu bole bukak lagi jalan tapi apakan daya, setelah 6jam dalam labour room jalan still 3cm so final option, c-sect! haih~ tapi kali ni takla rasa keciwa sesangat mungkin sebab dah mentally prepared sesiap kut..

6 sept - masuk OT pkui 0007am. sebaik sahaja doc kata "ok? ready ar" trus perut aqu dibelah dengan laser. semerbak bau kulit aqu tebakar huhu. ngeri okeh. kali ni operate dorang tutup terus. takdenye ko leh intai-intai perut kena belah kat lampu. so agak boring gakla nak tunggu baby keluar. nak tido takleh tido so mengelamun la apa yang patut. tepat 0022am, buat pertama kali dengar suara Adam Muqris. Alhamdulillah.. pastu aqu dengar dorang gunting tali pusat, trus bawak pegi bilik sebelah. dalam 5minit cenggitu, ada sorang laki masuk bilik operate. sambil lalu dia kata "3.7" pastu doc yang keliling aqu cakap"3.7? patutla tanak keluar". dalam 10-15min cemtu datang la nurse sambil dukung Adam cakap "nak tengok baby? nah" sekali dia tunjuk muka Adam sebijik macam yasmin dulu cuma kali ni extra besar n dah tekebil-kebil tengok aqu. besar anak mata itam dia. pastu dia tunjuk jantina lak memang confirmed Adam Muqris. memang lega sesangat lepas menatap wajah Adam Muqris. pastu aqu rasa uri dikeluarkan. tapi bila dorang tengah jait perut aqu rasa ngilu-ngilu. aqu lak makin rasa sejuk. ayo0 ubat bius dah nak abes ka? masa dorang tak abes lagi aqu dah mula start shivering. cam nak bagitau ja kat dorang ubat bius dah abeh tapi camna nak bagitau? "doc, saya rasa ubat bius dah abeh la" takkan nak bagitau cemtu kot? nebes aqu jap. dalam nak bagitau ke tak at last abes gak dorang proses aqu. syukur sumanya selamat...

12.9.10

salaam

hai kawan-kawan!
ada sihat ka?
darah tinggi kencin manis ada ok ka?
aqu cenggini la.. mode berpantang gitew kan so diet aqu hanya yang sihat-sihat aja...

Tanggal 6 September 2010, jam 0022am, aqu telah selamat melahirkan seorang hamba allah yang dinamakan sebagai Adam Muqris melalui perut yang terbelah huhu!

nanti aqu hapdet lagi ok. sekarang nak mamam ikan haruan yummey!