27.12.10

review: Anakku manual breastpump

ok kawan-kawan sekelian! since aritu breast pump pureen aqu dah the end, aqu telah membelikan diri ini Anakku manual breast pump.  Rasanya ni terbaru di pasaran kot sebab aqu try google breast pump ni tapi takdak review lg. yang ada pon rasanya bukan yang BPA Free. Lalu hati ini berkata "marilah sayang kita review untuk mereka yang sedang berusaha untuk exclusively breast feeding for their little ones". Harga dia RM69.90 kat Manjaku. Sticker pon putih lagi means no discount for new item.



so far aqu pakai sangat selesa, let-down lak tak penah tak let-down hehe! valve lak tak penah bagi masalah kat aqu cam pureen. cuma yang kurang puas hati skit bentuk botol dia yang susah nak cuci. berbanding dengan botol pureen, ni susah nak cuci botol dia thoroughly. kena cuci dengan berus botol. kalo pureen leh cuci terus pakai span je. then funnel dia agak kecik skit so bagi yang aorela besar mungkin kurang selesa skit. pastu kat funnel dia gak bole separate kan satu lagi lapisan tapi bagi aqu rasanya better kalo sekalikan jer. senang skit nak cuci dan simpan. pastu arahan untuk assemble n dissamble part by part senang paham. besa la mula-mula nak pasang balik agak pening skit sebab part dia yang banyak tapi lama-lama u'll get used to it. satu lagi, sepanjang pakai ni gak, suction dia ok sangat and nipple pon tak sakit. bentuk handle dia gak memberikan anda keselesaan dan tak lenguh. tahap kesenyapan lak tak sesenyap pureen tapi tak la kuat mana pon.


dari 5 bintang, aqu bagi:

- prestasi let-down: 5 bintang
- kualiti: 41/2 bintang
- ease of use: 4 1/2 bintang
- value for money: 4 bintang
- overall score: 4 bintang

 nanti aqu update brapa lama dia betahan lak ok..

Happy pumping! =)


UPDATE TERBARU:


ok start minggu ni aqu baru prasan yang breast shield dia ni makin longgar la. kat dalam gambar tu tade breast shield  nanti i uplod k. nanti aqu try tanya anakku ada spare part tak kalo ada alhamdulillah takyah beli yang lain dah kan..


Ni gambar yg aqu janji kat korang. sori la gambar takleh rotate la. xreti den nak buat heh..


::nampak tak? tu susu nak tumpah::




 LAGI UPDATE TERBARU:

Ok, since niat di hati ini nak pegi butik Anakku tapi tak terpegi-pegi, so last resort aqu try pam without using the breast shield and voila! hasilnya sama jea kalo pakai breast shield itu. so, tak perlu lagi beli spare part (kalo ada la) ataw beli breastpump yang baru hehe! 

Happy Breastfeeding! (^_^)


17 comments:

  1. aku pon guna yg ni gak ms breastfeeding aysyah dulu..tp hayat dia x lama sbb laki aku gatai p rebuih kepala pam dia..xleh nk suction dh lps tuh..tp sgt selesa guna pam nih...

    ReplyDelete
  2. lorh yaka.. takpa la.. leh try yg len lak kn hehe!

    ReplyDelete
  3. mmg selesa tp sy punya mcm spilled..bila pam tu mcm ada rembesen2 susu keluar xsedr smp bsh bj..

    ReplyDelete
  4. tu la tue.. bru2 ni pon sy prasan yg breast shield dia dah longgar dh haih.. ni nak survey dulu spare part.. kalo ada alhamdulillah kalo tak aiseh kena cari yg baru lak ishh!

    ReplyDelete
  5. i have that pump too..beli sblm deliver since dh pasang niat nk breastfeed..mmg bile dh lm2 pkai breastsheild tu longgar n terus dijadikn alasan utk sambar spectra 3..huhu..alasan je lebih ni

    ReplyDelete
  6. hehe! okla dah upgrade ;)
    happy breastfeeding!

    ReplyDelete
  7. sye guna yg ni..sgt2 suka..than bli yg unimom mezzo.tp still suka yg ni..tk skit..tk lenguh..bli unimum cos velve dia jatuh dlm lubg blik air..haa..ada sper part tk b.pump ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohh..sama la kita..baru jer beli..huhu..xkan nk beli lagik..cz suami nk beli yg snowbear tp nk kene tunggu sbb suami kt kl..hadoi..

      Delete
  8. Saya baru jek beli yg ini. Tapi x dpt pump susu byk. Ingat susu da takde, tapi bile guna tangan pump ada sampai terpancut. Ada teknik atau cara untuk pump susu guna breastpump yg ini ka? Mintak share tips sikit. Thanks.

    ReplyDelete
  9. dear! sorry sgt2 tak prasan komen awak...
    cik b kita amik masa untuk adapt dengan persekitaran baru/breastpump baru... cuba try dalam seminggu tgok ada perubahan tak...

    so sorry for the late reply! >.<

    ReplyDelete
  10. kalau compare pureen dengan annakku breast pump, mana satu lagi better..??

    ReplyDelete
  11. cari review tentang breastpump ni sbb haritu peg giant nampak ada BP ni...since kerja kat sini menyukarkan pakai electric BP pureen tu..kena cari alternatif manual BP yg agak murah dan mampu milik macam anakku BP ni..terima kasih review awk yg membantu...(^__^)

    ReplyDelete
  12. saya nk tnya ade spare part tak? sbb getah kat dlm botol tmpt susu jatuh tu hilang masa basuh kat baby room..cari balik dh x jumpa mugkin cleaner kat situ dh buang.. bila getah tu hilang langsung x leh nak pam sbb dh tak ada suction

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya tak ada la.. dh penah cri tp yg ada cuma the whole set..

      Delete
  13. memang selesa untuk diguna,tapi kena berhati -hati dengan valves dia sebab hilang memang tak dapat spare part..saya semalam hilang valves,dah cari seluruh ipoh tak jumpa satu pun..

    ReplyDelete

habag mai sat