30.1.12

house warming

salam...

weekend aritu kami setel buat house warming.

Alhamdulillah sumanya berjalan lancar...

terima kasih banyak-banyak buat yang hadir.

yang tak dapat hadir takpa.

bila sesenang tu jemputla ke rumah.

pics?

sorry sangat-sangat.

mak bizi sangat melayan tetamu.

sampai tak sempat nak hire fotogelafer.

walhal malam tu dah fully charged bateri kemre.

bole???

yang hado pon

ni ha....






ni ja yang hado.

the only pic.

tu pon cilok dari fb cik netaff.

tu pon tuan umah dah tukaq unifom.

sekian.

25.1.12

Gong Xi!

halo halo!!

singgah sat ja.

hehe!

happy chinese new year!







taun ni naga ayaq yea?

fatutla sojuk ja hikhik


::draco the dragon - babytv channel::

ni naga peberet yasmin n adam.

okbai.

all pics googled

19.1.12

Adam Muqris' 3rd visit to paed

orait..

aritu pegi bawak adam check up jantung dia.

supposed 15 Disember, tapi masa tu isham tadak sebab dia berkursus.

nak suro aqu pegi sensorang bole ja

tapi, nak cari parking tu kepayahan skit.

tapi banyak gak la kepayahan itu.

paham-paham ja la kalo spital gomen.

sebab parking free kan.

ada sampai parking kat sebelah hiway pun hado.

so, aqu call hosp mintak tarikh baru.

12 haribulan Januari tarikh diberi.

cam biasa, amik nombor, tunggu n tunggu

memandangkan kali ni punya apoimen adam dah bole jalan

bawak la adam pegi main kat playground kat luar klinik tu.

klinik paed dengan O&G tu sebelah je and

masa tu klinik O&G tengah buat talk pasai susu ibu.

ramai bakal-bakal ibu dan bapa ada kat situ.

taktau la dorang dengar atau just nak tunggu nombor giliran huhu

kat klinik paed lak

hamboi~!

dah lawa dah wall dia.

drypers sponsor kot.

sebab kat kartun dia tu ada logo drypers.

ok la, dah shomels dah

sebab dulu lukisan sendiri je kat dinding.

rabbit tak nampak rabbit.

upin ipin tak nampak cam upin ipin.

pooh cam poo. eh.

tapi ni dah deko-deko dah.

lawa dah.

nak tunjuk, tak amik lak gambaq.

ni ja yang hadoo huhu


::nampak kaki rabbit jea::


kusi tu pon rasanya drypers yang sponsor.

sebab dulu takde kusi tu huhu

masa masuk bilik doc tu Dr. Amin yang attend.

doc yang mula-mula adam jumpa masa 1st visit dulu.

dia kata adam kuruih.

tu la, aqu pon prasan gak.

dah nampak tulang rusuk.

pipi ja menten.

mungkin sebab dia dah bole jalan.

keja nak jaaalaaannnn ja.

ok pastu doc cakap lubang tu dah kecik skit.

so next apoimen untuk 9 bulan akan datang.

cant wait!

13.1.12

anak/ibu susuan....

aritu, kalo ada sesapa perasan

aqu penah mention yang aqu bakal akan dapat anak susuan.




::kak intan ni pon jadi ibu susuan gak. mama qareez cari ibu susuan melalui dia::

so, aqu pon gigih buat stok. first time kumpul stok ni sebab aqu tak penah buat stok.

memandangkan peti ais umah aqu cuma 1 pintu

aqu simpan stok-stok tu suma kat opis. sebabnya kalo 1 pintu, stok susu cuma tahan 2 minggu.

tu pon kalo bebetui beku.

tu la major problem kalo pakai 1 pintu.

sejuk dia tak beku sangat.

kalo pakai storage bag n bernasib baik, beku la susu tu.

kalo pakai storage botol 40% akan beku.


kalo tak, tahan dalam 5 hari ja.

yang syok tu, memang stok susu penuh gak la dalam freezer tu.

sayang plak tak amik gambaq.

kenangan tuuu~!

eh, lupa lak nak bagitau,

mama qareez tak jadi nak amik aqu jadi ibu susuan sebabnya

suami dia tak izinkan.

masa mula-mula tu suami dia ok ja

tapi, lepas MIL dia suro dia bagi susu formula (MIL dia nurse)

ye la, takkan nak bantah cakap orang tua-tua kan,

dia tak jadi amik dan aqu hormati keputusan dorang 1 family...

sedih tu sedih gak la sebab aqu teringin sangat nak jadi ibu susuan


sebabnya aqu percaya dengan nikmat menjadi ibu susuan nie....

ok sambung balik...


then, masa stok dah memenuhi freezer, and olmost nak expire

sebab 2 pintu cuma tahan 3 bulan, aqu dok la tertanya-tanya

apa nak buat dengan stok-stok tu suma...

sebabnya, susu yang dok pam hari-hari memang cukup untuk adam.

kiranya sehari misti ada 1 bag untuk stok...

suka sangat taim tu huhu!!

sampai aqu dok la berkata-kata dalam hati ni...

cemana la dengan stok yang hado nie...

kang expired lak misti sedih nak buang....


rupanya, setiap yang berlaku, setiap kejadian ada hikmah yang tersembunyi.


aqu kena elegik yang teruk sangat!!!

sampai kena warded 3 hari.


sapa dok folo blog aqu tau la kot kan...

dan betapa uniknya perancangan Allah

stok yang hampir melimpah-limpah tu rupanya

memang cukup-cukup secukupnya dengan keperluan adam

sepanjang aqu kat wad.


syukur sangat-sangat!!



Then, baru-baru ni, aqu taktau apa yang telah menimpa aqu sampai susu aqu merundum.


teruk sangat merundum!


memang masa period susu aqu merundum.


tapi lepas abis tu, dia akan back to normal balik.


tapi ari isnin tu, taktau apa yang jadi susu aqu skit sangat.


even lagi sikit dari masa period :(

so, aqu nekad nak cari ibu susuan. tapi sekiranya ibu susuan pon aqu tak dapat jumpa


and aqu dah abis berusaha baru nak bagi fresh milk kat adam.

so, aqu post kat Kump. Ibu2 Menyusukan (KIM):



tapi rupanya, Allah bagi pelangi kat aqu:



dan 2 hari ni, susu aqu banyak balik.. Masya Allah SubhanAllah!!! =)

banyak dia tu cukup untuk sehari feeding adam kat neseri

Alhamdulillah~


sebabnya sebelum ni cuma ada untuk feeding belah pagi ja.

so dalam pukui 12pm tu aqu pam n tengahari tu hantar susu

untuk feeding belah petang lak.


btw, aqu nak ucap banyak-banyak terima kasih yang tak terhingga

kat kawan-kawan yang memberi sokongan moral dan jugak

terima kasih sebab sanggup korbankan sedikit masa untuk hantaq aqu

ke neseri adam untuk feeding adam yang belah petang.

jasa korang memang aqu tak terbalas.


hanya doa yang aqu mampu dan

Allah sajalah yang dapat balas kebaikan korang suma.

moga korang sentiasa dimurahkan rezki Insya Allah....

sayang korangs suma!!! muahhh!

10.1.12

Penipuan kepada umat manusia – kes susu rendah lemak

 Sharing is caring and loving ;)

ni aqu nak share pasal susu rendah lemak. 

so, kawan-kawan sekelian, marilah kita minum susu fullcream tanpa rasa bersalah hehe!

owh, fresh milk jugak!

like like like like!!!!!!!

credit to: Encik Farhan Ali

-----------------------

::googled pic::


Bismillahirrohmanirrohim – Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi maha penyayang.

Apabila kita membelikan makanan bagi keluarga kita, sejauh mana kita semua berfikir “adakah makanan ini selamat”. Kita semua perlu berfikir sedemikian kerana ada segolongan manusia yang memang inginkan kita semua tidak sihat. Apabila kita semua tidak sihat, mudahlah mereka mengawal Goyem (orang bukan Yahudi) dan mudahlah mereka mendapatkan keuntungan dengan menjualkan ubat mereka pula . Perlu diingat bahawa industri perubatan adalah sangat menguntungkan dan hampir kesemuanya dikuasai oleh puak Yahudi ini.

Nestle di Malaysia memasarkan pelbagai barangan termasuk Maggi mee, Nescafe dan Coffe-mate. Ketiga-tiga produk ini sangat merbahaya dan rakyat Malaysia terus menerus membelinya.

Kali ini saya ingin bercerita tentang penipuan segolongan manusia dengan tujuan untuk menjadikan umat manusia kurang sihat disamping mereka mendapat keuntungan kewangan yang lumayan. Penipuan ini dilakukan melalui penghasilan SUSU RENDAH LEMAK / LOW FAT MILK.

Susu seperti susu lembu adalah catu contoh terbaik berkenaan emulsi. Emulsi adalah proses di mana butir-butir lemak terampai di dalam air. Santan kelapa juga adalah satu contoh baik berkenaan emulsi. Lemak memang tidak boleh larut di dalam air dan lemak susu hanya terampai di dalam air.

Bagi sesiapa yang ingin membuat eksperimen mudah pembentukan emulsi, bolehlah mencuba eksperimen berikut. Ambil sedikit ethanol atau sebarang spirit. Masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya dan kacau sehingga larut. Seterusnya masukkan campuran ethanol dengan minyak ini ke dalam air dan akan terbentuklah emulsi minyak yang berwarna putih macam susu atau macam santan kelapa.

Susu memang mengandungi banyak lemak dan itulah sebabnya ia berwarna putih kerana kehadiran butir lemak yang halus di dalamnya, sama seperti santan kelapa.  Apabila susu lembu segar yang baru diperah dibiarkan di dalam gelas yang lutsinar untuk beberapa jam,  butiran lemak di dalam susu ini akan naik ke atas kerana ketumpatannya yang lebih rendah berbanding air. Ini menyebabkan bahagian atas susu ini semakin berminyak dan berwarna putih manakala bahagian bawah semakin kurang berwarna putih. Hasil yang sama seperti ini juga dapat diperhatikan apabila membiarkan santan kelapa di dalam gelas lutsinar.

Dengan mencedok bahagian atas susu yang berlemak dan berwarna putih ini keluar dari gelas tersebut, apa yang terhasil ialah susu rendah lemak atau susu tanpa lemak. Susu lembu atau susu ibu mengandungi kesempurnaan zat makanan. Seorang bayi yang semata-mata menghisap susu ibu selama 2 tahun tanpa sebarang makanan lain insya-Allah akan menjadi kanak-kanak sihat. Begitulah juga anak lembu akan terus membesar menjadi sihat hanya dengan minum susu lembu ibunya. Namun sekiranya anak lembu yang baru lahir diberikan hanya dengan susu rendah lemak, insya-Allah anak lembu ini akan mati menjelang usianya 1 bulan.

Susu adalah satu ciptaan Allah SWT yang sangat sempurna dan ajaib sungguh. Berbagai khasiat perubatan sebagaimana yang telah saya sebutkan seperti mengubati gastrik, ulcer, paru-paru dan pelbagai penyakit lainnya. Adakah dengan membuang komponen lemak yang terdapat di dalam susu lembu ini masih menjadikan susu lembu ini sempurna dan ajaib???

Terdapat keseluruhan kelas makanan dari karbohidrat, protin, lemak, vitamin dan mineral di dalam susu lembu ini. Membuang lemak dari susu telah menyingkirkan komponen lemak daripada susu namun adakah semata-mata lemak sahaja yang disingkirkan daripada susu rendah lemak ini???????

Terdapat dua jenis Vitamin iaitu vitamin yang larut di dalam air dan vitamin yang larut di dalam di dalam lemak. Sila rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin  untuk maklumat berkenaan vitamin secara lengkap.

Kumpulan pertama vitamin terdiri dari vitamin B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Asid Folik, B12 dan vitamin C adalah larut di dalam air manakala vitamin A, D, E dan K adalah terdiri daripada kumpulan kedua vitamin yang larut di dalam lemak.

Dengan menyingkirkan lemak dari susu, kita bukan sekadar kehilangan lemak namun segala vitamin yang larut di dalam lemak sebenarnya juga telah disingkirkan!.

Kehilangan vitamin-vitamin yang larut di dalam lemak melalui susu rendah lemak adalah satu tragedi. Kekurangan vitamin D sahaja sudah boleh menyebabkan berbagai kesan negatif. Sila baca artikel menarik kesan kekurangan vitamin D ini melalui http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/11/01/Vitamin-D-is-a-Key-Player-in-Your-Overall-Health.aspx  dan artikel ini ada saya copy paste di bawah ini.

Susu mengandungi segala macam mineral yang diperlukan tubuh badan termasuk kandungan mineral terbanyak di dalam susu iaitu Kalsium dan Phosphorus. Kedua-dua mineral ini sangat diperlukan untuk pembentukan tulang yang sihat. Persoalan seterusnya ialah adakah dengan pengambilan susu rendah lemak ini akan menyebabkan kehilangan lemak dan vitamin yang larut dalam lemak sahaja??? Untuk memahami soalan cepumas ini, marilah kita memahami fungsi vitamin D berikut.

Vitamin D adalah larut dalam lemak. Penyingkiran lemak dari susu samalah juga sebagai penyingkiran vitamin D dan juga vitamin A, E dan K. Fungsi penting vitamin D adalah sebagaimana dijelaskan di dalam wikipedia iaitu membantu penyerapan kalsium dan Phosphorus dari makanan dalam usus kecil.

“•  Vitamin D regulates the calcium and phosphorus levels in the blood by promoting their absorption from food in the intestines, and by promoting re-absorption of calcium in the kidneys, which enables normal mineralization of bone and prevents hypocalcemic tetany. It is also needed for bone growth and bone remodeling by osteoblasts and osteoclasts  ..
•  Absent vitamin K or with drugs (particularly blood thinners) which interfere with Vitamin K metabolism, Vitamin D can promote soft tissue calcification.”

Ini membawa maksud bahawa sekiranya makanan di dalam usus kecil banyak mengandungi kalsium dan phosphorus yang amat berguna bagi tubuh tetapi dengan kekurangan vitamin D, penyerapan ke dalam tubuh boleh tidak berlaku atau sedikit sahaja yang berlaku. Ini membawa maksud, dengan kurangnya vitamin D, makanan yang kaya dengan kalsium dan phosphorus hanya menjadi sia-sia kerana tubuh tidak dapat menyerap secara keseluruhannya. Inilah yang berlaku dalam kes susu rendah lemak.

Susu lembu memang mengandungi banyak mineral termasuk kalsium dan phosphorus tetapi dengan mengambil susu rendah lemak, segala lemak berserta vitamin A. D, E dan K telah turut hilang. Kehilangan vitamin D dan K sebagaimana dijelaskan di atas menyebabkan kandungan kalsium dan phosphorus yang kaya di dalam susu tidak dapat dimanfaatkan oleh tubuh badan. Ini membawa maksud bahawa pengambilan susu rendah lemak menyebabkan:

1. Kehilangan lemak baik dari susu
2. Kehilangan Vitamin A, D, E dan K
3. Kehilangan mineral Kalsium dan Phosphorus kerana tubuh tidak dapat menyerap kesemuanya.
4. Kesan-kesan negatif sebagaimana dinyatakan di http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/11/01/Vitamin-D-is-a-Key-Player-in-Your-Overall-Health.aspx  termasuk merosotnya tahap kesihatan.

Selain daripada isu kehilangan zat makanan yang penting dari susu rendah lemak, mari kita lihat pula isu harga susu rendah lemak. Sebagai perbandingan, kek berkrim sepatutnya berharga lebih mahal berbanding kek tanpa krim, begitulah susu penuh krim atau fullcream juga sewajarnyalah berharga lebih mahal berbanding susu rendah lemak. Ini dapat diterjemahkan melalui harga susu berikut:

Perkara                                                                         Harga
Fernleaf Instant 600gm (Susu rendah lemak)                    13.80
Fernleaf Fullcream 600gm                                               15.20
Fernleaf Kuat Family Milk 2 Kg (Susu rendah lemak)      34.90
Fernleaf Fullcream Milk 2 Kg                                          45.50
Apa yang menjadi kemusykilan besar kepada saya ialah mengapakah susu Anlene dan Anlene  Gold menjadi sangat mahal mengalahkan harga susu fullcream sedangkan susu Anlene ini adalah diperbuat daripada susu rendah lemak? Cuba perhatikan harga berikut:

       Anlene 700gm  berharga             RM20.90
       Anlene Gold 700gm berharga      RM21.70

Keistimewaan susu Anlene menurut apa yang dijelaskan oleh pihak penjualnya adalah kandungan kalsiumnya yang tinggi. Harga sumber kalsium adalah sangat murah. Ambil sahaja kulit kupang yang dibuang oleh penternak kupang di Johor Bahru, dibersihkan dan dikisar sudah menjadi sumber kalsium. Namun dengan kandungan kalsium yang tinggi ini, adakah badan dapat memanfaatkannya dengan menyerap ke dalam tubuh sedangkan melalui penjelasan saya di atas, penyerapan kalsium ke dalam tubuh memerlukan vitamin D? Vitamin D yang terkandung di dalam susu telah dibuang apabila lemak susu telah diasingkan!

Bagi pandangan saya, hasrat pembeli susu Anlene untuk menambahkan kesihatan tulang hanya sekadar harapan semata-mata. Membelanjakan wang yang mahal untuk membeli kononnya “susu premium” susu Anlene hanya seperti mengejar fatamorgana. Duit habis tetapi hasilnya tiada atau sangat rendah.

Kes Anlene ini sebenarnya mirip peniaga Malaysia yang ingin memasarkan baju berkualiti dengan harga murah ke Brunei. Pakaian berharga RM150 berkualiti tinggi di Malaysia dapat dipasarkan di Brunei selepas kos penghantaran, cukai dsbnya (1 $ Brunei = RM2.40) dengan harga Brunei $100. Namun hakikatnya sekiranya pakaian ini dijual di Brunei dengan harga Brunei $100, insya-Allah tidak ramai yang membelinya tetapi sekiranya pakaian ini dijual dengan harga Brunei$200 atau lebih, insya-Allah laris jualannya.

Inilah yang berlaku ke atas susu Anlene Gold. Berbagai iklan menipu yang diusahakannya disamping diletakkan harga yang mahal konon kerana kualitinya sangat tinggi tetapi hakikatnya pembeli tertipu. Kembalilah gunakan susu fullcream, khasiatnya sudah sangat bagus pemberian ajaib dari Allah SWT.

Anlene Gold yang menggunakan istilah “Formula unggul kekuatan tulang” hanya sekadar iklan untuk meramaikan pembelinya. Jangan tertipu!

Namun saya ingin memberikan kepujian kepada pengedar Fernleaf Kuat Family Milk 2Kg kerana mencatatkan catatan berikut di pembungkus susu tersebut:
“SUSU TEPUNG KURANG LEMAK TIDAK SESUAI SEBAGAI MAKANAN LENGKAP UNTUK KANAK-KANAK DI BAWAH 12 BULAN”

Susu rendah lemak adalah sebenarnya susu cacat yang sudah dibuang komponen penting lemak yang menyumbang peranan yang amat penting dalam kesihatan manusia. Itulah sebabnya ia tidak boleh digunakan bagi kanak-kanak dibawah 12 bulan. Persoalannya ialah jikalau tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah 12 bulan, mengapakah ia sesuai digunakan untuk orang dewasa??

Seterusnya berbagai iklan tipu dipaparkan dimedia massa menyatakan pelbagai faedah dari penggunaan susu rendah lemak. Saya ulangi sekali lagi bahawa susu rendah lemak adalah susu cacat dimana kandungan lemak daripada susu ini telah dikeluarkan. Lemak susu yang dikeluarkan ini tidak dibuang tetapi dijual untuk pelbagai kegunaan lain. Kehilangan lemak dari susu seterusnya menghilangkan segala vitamin (A,D,E,K) yang larut didalamnya dan dengan ketiadaan vitamin D daripada sumber susu ini mengakibatkan penyerapan mineral Kalsium dan phosphorus ke dalam tubuh badan terjejas. Kehilangan Vitamin terutama sekali vitamin D menjejaskan kesihatan manusia.

Ramai orang menyangka bahawa lemak di dalam susu menggemukkan dan memberikan kesan negatif lain. Bagi saya ini adalah pandangan yang kurang wajar. Keluarga saya termasuk isteri dan 6 orang anak, alhamdulillah tidak gemuk pun walau pun mereka kuat minum susu fullcream. Yang belajar di UIA dan UTM siap minta dibelikan susu fullcream setiap bulan.

Satu lagi fakta yang pengguna perlu tahu tentang lemak susu ialah lemak susu adalah lemak yang baik kepada manusia sebagaimana baiknya minyak zaitun kepada manusia. Minyak zaitun terlalu banyak khasiatnya dan tidak boleh diganti oleh minyak kelapa sawit. Minyak zaitun membawa  khasiat manakala minyak kelapa sawit membawa mudharat. Begitulah juga dengan lemak dalam susu banyak khasiatnya.

Sekian sahaja untuk kali ini..


Susu penuh lemak tingkatkan peluang hamil

PARIS 28 Feb. - Wanita yang gemar susu penuh lemak dan ais krim mempunyai peluang tinggi untuk hamil berbanding mereka yang memilih susu rendah lemak kerana ia menghalang kesuburan.
Menurut para penyelidik dari Sekolah Kesihatan Awam, Universiti Harvard, keputusan itu mungkin ‘mencabar’ garis panduan pemakanan yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat (AS).

Kajian oleh universiti itu dijalankan ke atas 18,555 wanita berusia antara 24 hinggga 40 tahun di AS yang hamil atau mencuba untuk hamil antara tahun 1991 hingga 1999.
"Tiga atau lebih hidangan susu rendah lemak atau yang sepadan dengannya setiap hari untuk orang dewasa menyebabkan mereka berhadapan risiko menjadi kurang subur sebanyak 85 peratus”.

"Hidangan susu seperti itu akan mengurangkan pengeluaran telur oleh ovari," kata ketua penyelidik, Jorge Chavarro.

Katanya, pengambilan sekurang-kurangnya satu hidangan produk tenusu penuh lemak, mengurangkan risiko tidak subur berbanding wanita yang mengambil sedikit atau tidak mengambil langsung produk tenusu penuh lemak.

Jelas Chavarro, kehadiran bahan larut lemak dalam hasil tenusu dapat meningkatkan fungsi ovari untuk menghasilkan telur.

- AFP

Komen saya:

Allah sudah menjadikan susu lembu sudah sempurna bagi anak lembu dan boleh juga dimanfaatkan untuk manusia.

Dalam penulisan saya yang lalu seperti dalam artikel gastrik & ulcer punca dan rawatan alternatif, mengapa gigi mudah rosak / berlubang? dan tapak tangan lembab atau basah bahagian 2, saya ada menceritakan khasiat susu lembu yang dalam bentuk asal iaitu susu segar atau susu tepung fullcream dan bukannya dalam bentuk HL (high low) atau low fat.


Begitulah Allah menjadikan susu lembu dapat membantu merawat penyakit berkaitan paru-paru dan gastrik (gastritis) di samping menguatkan gigi dan tulang. Bagi yang ingin mengamalkan 4 kali minum susu sehari bagi rawatan paru-paru, jangan terperanjat kelak insya-Allah setiap pagi keluar lendir atau macam kahak berwarna coklat gelap macam darah kerana ini sebenarnya adalah tindakbalas positif tubuh menyingkirkan bahan terkumpul di dalam paru-paru untuk sekian lama.

Hari ini saya mendapat satu lagi khasiat susu lembu (bukan HL atau low fat) iaitu membantu kesuburan perempuan, subhanallah.

Elakkan susu rendah lemah dan susu high low serta susu Anlene kerana ia adalah dibuat dari susu rendah lemak.

  SEKIAN...


Kesimpulan akhir :

                Dgn hanya mengelakkn makanan rapu dan minum susu fullream dpt elakkan pelbagai penyakit. Malah blh sembuhkn pelbagai penyakit pulak…. mcm tak percaya kan? Tp itulah hakikatnya. Kenapa tak percaya khasiat susu? Sbb kita memang telah dimomokkan dah telah set dalam minda kita, asal lemak je bahaya, asal lemak je penyakit, sedangkan lemak susu dan minyak zaitun tidaklah begitu. Malah telah disebut dalam al-Quran dan hadis tentang susu dan minyak zaitun. Itu lah salah satu sbb kenapa org sekarang belum pun 40 dh mcm2 penyakit hingap di badan. Tak percaya? cuba buat bancian 1000 org dewasa, berapa % yg amalkan minum susu(bkn pekat manis). Saya percaya tidak sampai 10%,mungkin lebih teruk lagi tidak sampai 5%. Tidakkah kita terfikir, bagaimana anak lembu baru lahir yang lembik dan lemah dpt membesar tegap dan kuat hanya dgn meminum susu ibunya? Bagaimana bayi yg lemah fizikal dan antibodinya boleh tahan daripada penyakit dan sihat membesar? Kita juga telah menanam 1 iktiqad yang songsang dalam minda kita bahawa susu hanyalah untuk kanak-kanak sahaja.


                Mungkin kita akan berkata, orang lain tak minum susu  pun sihat je? Kita tidak blh menghukum begitu kerana cara pemakanan dan cara hidup setiap org berbeza.mungkin mereka begitu menjaga soal pemakanan, bersenam dll. Itu juga menyumbang kepada kesihatan. Kalau kita tidak sayang pada diri kita sendiri, siapa lg??? Tepuk dada, sakit dada….

Sama-sama renungi maksud hadis dibawah:

Rasulullah SAW bersabda “Susu sapi adalah pembawa kesembuhan, lemaknya mengandung obat dan dagingnya mengandung penyakit”. (Hadis riwayat Al Hakim d...alam Al Mustadrak dimana beliau shahihkan dan dishahihkan pula oleh Adz Dzahabi dalam At Talkhis. Lihat Shahih Jami’ As Saghir Wa Ziyadatuhu Syaikh Nashiruddin Al Albani hadis no 1233, 4060, dan 4061)



 sekian..

2.1.12

hoi! dah 2012 dah!

halo halo halo!!

hehe!

lama naa tak hapdet kan?

miss me? ahahaha!

okla, selamat tahun baru diucapkan.

ni hapdet sat ja.

aritu selebret befday yasmin yang ke-4.

owh, sehari sebelum tu adam pon dah bole jalan dah.


selebret kat resipi rahsia (secret recipe) jusco balakong.


ni adalah skit video masa selebret tu


enjoy~

video