21.7.11

Activities with or without your baby!

 sharing is caring and loving! ;)

Credit to:
BabyStories by HonestMom
#1 : Take "baby" steps and get out of the house.
apa apa aktiviti yang anda ingin lakukan setiap hari, cuba fikirkan aktiviti outdoor walaupon dengan hanya keluar ke kedai runcit untuk membeli gula.jangan lupa bawa baby anda sekali!
when new mommies go out...ing, changing dirty diapers for the first time outside the comfort of your house can be challenging.good for you!you'll miss the moment when your baby turns to a grown up! so just treasure the moment!

#2 : Get to know your 'Gear'
Pastikan anda betul betul memahami cara mengendalikan peralatan bayi anda dgn sempurna. contohnya: cara kendali untuk buka dan tutup stroller, juga cara memakai ring sling yang betul supaya bayi dan anda selesa. Paling penting, cara mengendali breast pump anda dgn betul dan 'hygienic! :D

‎#3 : Cuba elakkan dari memberi bayi anda ubat batuk atau ubat selesema.
 sebaliknya apabila mereka batuk atau berkahak, amalkan menuang air panas kedalam mangkuk sederhana besar, hadapkan muka bayi anda supaya dia boleh bernafas wap yang panas itu tadi.ini dapat mencairkan kahak secara semulajadi. Cara ini dpt mengelakkan bayi dari kena asma dan radang paru paru. amalkan setiap hari

#4 : Sentiasa pastikan mommies minum air banyak banyak!
Adakah anda pasti anda minum air secukupnya? Pastikan sekurang kurangnya 3 liter air sehari bagi mengelakkan rasa letih dan juga bagus untuk membanyakkan susu badan.

#5 : Free your hands!
Ini bermakna, pelbanyakkan 'baby wearing'! sekarang sudah ada byk jenis di pasaran. ring sling, moby wrap, baby bjorn. sebenarnya baby bjorn yang paling mudah.tidak perlu risau atas pemakaian yang betul, tapi for a perfect NIP, saya cadangkan ring sling! :D

#6 : Just say "No"
Kadang2 kita selalu jadi "Mak Sanggup"-- apa orang suruh kita buat, kita ikutkan aje. Dengan adanya tambahan tanggungjawab yang tergalas sebagai seorang ibu, dan bagi menyesuaikan diri anda menjadi seorang new mom, kadangkala anda perlu belajar untuk mengatakan "tidak". Jimatkan masa tersebut untuk diluangkan bersama si kecil anda.

‎#7 : Call your grandma!
bagi mommies yang masih mempunyai insan yang bergelar "nenek" dalam hidup anda, ambil kesempatan ini untuk hubungi mereka. Tanyakan mengenai pengalaman mereka melahirkan dan membesarkan anak anak mereka. Saya pun pernah buat tip ni. Best jugak dengar pengalaman orang orang tua kita! Membuatkan kita lebih bersyukur dengan kemudahan yang ada untuk mommies zaman ni!

#8 : Mommies!! JOm tambahkan kalsium kita the fun way!!
menurut National Dairy Council, wanita yang berumur 18 ++ perlu mengambil 1000mg kalsium sehari (kalau nk senang ambil pil kalsium je),but its boring! so boleh try out this menu:

i) mint choco chip ice cream infront of the TV
ii) cheese (fancy the cheese stick variety in the middle of the night!)
iii) a tall glass of milk, with cookies or cake.
iv) hot choco made with real milk
v) decaf late (single shot, double tall)
vi) real whipped cream on anything!
vii) almond flavored steamed milk

‎#9 : Right a "did do list"
m sure mommies mmg hari2 akan buat to-do-list, like me myself masa Iskandar tgh menyusu, sambil tu saya mesti dah start menulis to-do-list.tapi rupa rupanya to-do-list itu akan buat kita pening kepala dgn list yg semakin panjang lebar, jadi apakata, start buat "did do list" dan kongsi list tersebut dengan daddies di penghujung hari dan encourage him to be impress!

ini secara tidak langsung akan menambahkan lagi positif energy dlm diri mommies dan boost ur confidence.

contoh- set aside to-do-list seperti biasa dan set aside "did do list" seperti berikut eg:

i)changed 2 wet diapers
ii) changed 4 poopy diapers, 1 blow out
iii) selected 2 full outfit
iv) changed babies entire outfit 3 times
v) nursed four 4 hours
vi) photographed baby asleep on the couch
vii) showered, hehehe
viii) ate breakfast
ix) made myself lunch, ate half of it
x) made this list!!!!!

‎#10 : Put on your own oxygen mask first
sebenarnya, adalah langkah yang kurang bijak untuk mendahulukan your babies favors by overlooking your own needs (this i have to learn hard!)

contohnya- bila anda berjaga tengah mlm, with the screaming of your baby, take a minit, get yourself something to drink first and quench your thirst, pee, and grab some crackers before picking her up.rationalnya?? sebab anda tidak tahu berapa lama yang anda perlukan untuk pujuk baby anda balik.kalau anda kehausan atau kelaparan, mesti end up stress kan?

#11 : Take a nice hot shower!
Feeling stressed? Rasa tertekan? take the baby to the bathroom with you (if the bathroom is big enough to place ur baby safely) if not, just put him in his bouncer or car seat right outside the bathroom safely, turn on shower then step inside!! :D the white noise of the shower remains him of the sounds of your uterus; her old playing ground.i've done this today. it worked! hopefully it works all the time- will solve my prob of Iskandar crying everytime i take shower.

#12 : Join support group!
 Nobody has ever mentioned to you that breast feeding would be so hard ait?well, it is. So its a relief if you could make yourself join any breast feed support group.for me, my favorite is Kump. Ibu2 Menyusukan. mommies boleh dapat banyak info dan belajar dari pengalaman ibu ibu menyusu yang lain. A get-together would be great too!

‎#13 : Hasilkan satu kerja tangan untuk si kecil!
I'm so gonna try this! rasanya benda simple yang saya boleh buat ialah jahitkan kain bedung baby- boleh jadikan selimut, playmat etc..i've never liked sewing but i just got to challenge myself untuk jahitkan something for Iskandar.nnt bila dia dh besar, boleh tunjukkan handmade blanket dia.en.suami, jom pegi kedai kain jom!

‎#14 : Track your child's every movement
Monitor their development, first step, first smile, first laugh etc..maybe mommies boleh buat satu buku journal baby dan start menulis atau sekarang ni ada banyak website untuk tujuan yg sama eg: baby pages.

#15 : Make a time capsule.
This is very interesting.cadangannya ialah untuk menyimpan kenangan anak kita pada zaman waktu dia dilahirkan.

cara2nya:

i) decorate satu bekas yang tertulis nama baby anda, hiaskan dgn cantik
ii) put the front section of the newspaper fr her birthday inside
iii) cut out pic fr magazines, or catalogs that represents to days fashion
iv) print gambar family car
v) include a piece of tech with a note explaining wut it does eg: dvd, handphone, ipod, that represents teknologi zaman dia dilahirkan.

#16: Find a cozy spot for a monthly picture.
cari tempat yang sesuai, mungkin atas couch ke untuk jadi spot kita snap gambar baby kita tiap2 bulan bila sampai tarikh birthday dia! saya dah cuba. saya letak baby dalam boppy pillow. buat ni untuk apa, mungkin ada yang bertanya. ye lah.. bila dah tiap2 bulan snap gambar dia selama setahun, mesti seronok nampak perbezaan dia tiap tiap bulan tu. mungkin mommies boleh cuba letakkan atas couch dan letak bolster dia kat sebelah untuk tunjukkan baby kita makin lama makin tinggi!

‎#17 : Jom bawa baby anda jalan jalan!
Spot a place outside where you can easily change her or feed her. lepas tu? just relaxkan diri mommies dekat situ sambil buat perkara perkara yang mommies suka, for e.g. baca buku. macam yang saya selalu cakap my favourite place is The Curve and KLCC- ada baby room yang best. For nursing in public (NIP) kalau tak biasa lagi, boleh guna nursing poncho or ring sling (kegemaran saya!)

‎#18 : Pretend you're in Paris! Wow weee!!!
This is perfect for beginners. Take your baby to your favourite outdoor breakfast venue. Pack a journal, a book, a magazine and head to the cafe. Park the stroller right next to you and breathe in the fresh air!! see, can imagine how perfect it would be?? Before leaving buy some baked treats for dessert tonight. If it's raining, would be even better! You can enjoy the fresh air and sit for an hour or two and be proud that you made it there on your own! A hot chocolate drink would make you feel at your best! Do this before your baby starts crawling coz when she does, she'll be a little bit hard to handle :p

No comments:

Post a Comment

habag mai sat