13.1.12

anak/ibu susuan....

aritu, kalo ada sesapa perasan

aqu penah mention yang aqu bakal akan dapat anak susuan.




::kak intan ni pon jadi ibu susuan gak. mama qareez cari ibu susuan melalui dia::

so, aqu pon gigih buat stok. first time kumpul stok ni sebab aqu tak penah buat stok.

memandangkan peti ais umah aqu cuma 1 pintu

aqu simpan stok-stok tu suma kat opis. sebabnya kalo 1 pintu, stok susu cuma tahan 2 minggu.

tu pon kalo bebetui beku.

tu la major problem kalo pakai 1 pintu.

sejuk dia tak beku sangat.

kalo pakai storage bag n bernasib baik, beku la susu tu.

kalo pakai storage botol 40% akan beku.


kalo tak, tahan dalam 5 hari ja.

yang syok tu, memang stok susu penuh gak la dalam freezer tu.

sayang plak tak amik gambaq.

kenangan tuuu~!

eh, lupa lak nak bagitau,

mama qareez tak jadi nak amik aqu jadi ibu susuan sebabnya

suami dia tak izinkan.

masa mula-mula tu suami dia ok ja

tapi, lepas MIL dia suro dia bagi susu formula (MIL dia nurse)

ye la, takkan nak bantah cakap orang tua-tua kan,

dia tak jadi amik dan aqu hormati keputusan dorang 1 family...

sedih tu sedih gak la sebab aqu teringin sangat nak jadi ibu susuan


sebabnya aqu percaya dengan nikmat menjadi ibu susuan nie....

ok sambung balik...


then, masa stok dah memenuhi freezer, and olmost nak expire

sebab 2 pintu cuma tahan 3 bulan, aqu dok la tertanya-tanya

apa nak buat dengan stok-stok tu suma...

sebabnya, susu yang dok pam hari-hari memang cukup untuk adam.

kiranya sehari misti ada 1 bag untuk stok...

suka sangat taim tu huhu!!

sampai aqu dok la berkata-kata dalam hati ni...

cemana la dengan stok yang hado nie...

kang expired lak misti sedih nak buang....


rupanya, setiap yang berlaku, setiap kejadian ada hikmah yang tersembunyi.


aqu kena elegik yang teruk sangat!!!

sampai kena warded 3 hari.


sapa dok folo blog aqu tau la kot kan...

dan betapa uniknya perancangan Allah

stok yang hampir melimpah-limpah tu rupanya

memang cukup-cukup secukupnya dengan keperluan adam

sepanjang aqu kat wad.


syukur sangat-sangat!!



Then, baru-baru ni, aqu taktau apa yang telah menimpa aqu sampai susu aqu merundum.


teruk sangat merundum!


memang masa period susu aqu merundum.


tapi lepas abis tu, dia akan back to normal balik.


tapi ari isnin tu, taktau apa yang jadi susu aqu skit sangat.


even lagi sikit dari masa period :(

so, aqu nekad nak cari ibu susuan. tapi sekiranya ibu susuan pon aqu tak dapat jumpa


and aqu dah abis berusaha baru nak bagi fresh milk kat adam.

so, aqu post kat Kump. Ibu2 Menyusukan (KIM):



tapi rupanya, Allah bagi pelangi kat aqu:



dan 2 hari ni, susu aqu banyak balik.. Masya Allah SubhanAllah!!! =)

banyak dia tu cukup untuk sehari feeding adam kat neseri

Alhamdulillah~


sebabnya sebelum ni cuma ada untuk feeding belah pagi ja.

so dalam pukui 12pm tu aqu pam n tengahari tu hantar susu

untuk feeding belah petang lak.


btw, aqu nak ucap banyak-banyak terima kasih yang tak terhingga

kat kawan-kawan yang memberi sokongan moral dan jugak

terima kasih sebab sanggup korbankan sedikit masa untuk hantaq aqu

ke neseri adam untuk feeding adam yang belah petang.

jasa korang memang aqu tak terbalas.


hanya doa yang aqu mampu dan

Allah sajalah yang dapat balas kebaikan korang suma.

moga korang sentiasa dimurahkan rezki Insya Allah....

sayang korangs suma!!! muahhh!

2 comments:

  1. alhamdulillah farehah...aku tumpang happy tuk hang...klo aku tao dlu hang byk stok susu dh lama aku mik hang jd ibu susuan danial..too little too late, danial dh minum formula :(

    ReplyDelete
  2. its ok dear.. percaya dengan perancangan Allah.
    setiap yang berlaku ada hikmahnya :)

    ReplyDelete

habag mai sat