19.9.10

kronologi melahirkan Adam Muqris

1 sept - arini due date. datang opis cam biasa buat kerja opis. appoinment klinik 11am. masa pi klinik untuk check up, contraction ada la sket. bagitau kat nurse pagi tadi n sebelum masuk bilik ada rasa contraction. so nurse mintak buat timing contraction. masa wat timing tu 2:10. diorang mintak pi hospital sebab contraction kuat.  pi hospital, wat CTG, timing contraction, jalan lak dah bukak 1 cm. so, kena admit kat wad sebab aqu ada 1 prev scar. kalo tak confirm kena balik dulu huhu! admit wad dlm pukul 3.40pm.

2 sept - jalan still 1cm. contraction on off plak. bincang dengan doctor nak bagi peluang untuk normal dulu.

3 sept - start 1st induce (IOL). contraction pon makin cantek.

4 sept - contraction kejap cantek kejap bole rilek-rilek gitew. jalan dh 2cm.aktiviti seluk-menyeluk adalah aktiviti tetap setiap 4 jam. hazab okeh. ada satu tahap tu aqu cam dah give up n nak operate trus tapi miracle can happen kn? so, masih bersabar...

5 sept - 2nd IOL. buat CTG cam tak lawa graph dia. petang tu doc robek-robek kasi bukak 3cm, pecahkan ketuban n masuk ubat berak. yang tak syok tu, jalan 3cm tapi bukaan serviks still 1 cm n tight. selesai suma dah kena pi labour room. sepanjang otw pi labour room tu air turun tak hengat punya. masuk labour room dalam pukui 6.05pm. dalam pukui 8pm, last IOL tapi masuk drip. contraction jangan crita la. menyengat-nyengat wo0... dah la air ktuban dok turun lagi sampai 2kali tuka kain cadar. memang banjir la atas katil tu. dah contraction ditambah lak dengan sejuk aircond-plus-air ktuban memang sejuk tegedik-gedik aqu.doc bagi masa kat aqu kot2 la last IOL tu bole bukak lagi jalan tapi apakan daya, setelah 6jam dalam labour room jalan still 3cm so final option, c-sect! haih~ tapi kali ni takla rasa keciwa sesangat mungkin sebab dah mentally prepared sesiap kut..

6 sept - masuk OT pkui 0007am. sebaik sahaja doc kata "ok? ready ar" trus perut aqu dibelah dengan laser. semerbak bau kulit aqu tebakar huhu. ngeri okeh. kali ni operate dorang tutup terus. takdenye ko leh intai-intai perut kena belah kat lampu. so agak boring gakla nak tunggu baby keluar. nak tido takleh tido so mengelamun la apa yang patut. tepat 0022am, buat pertama kali dengar suara Adam Muqris. Alhamdulillah.. pastu aqu dengar dorang gunting tali pusat, trus bawak pegi bilik sebelah. dalam 5minit cenggitu, ada sorang laki masuk bilik operate. sambil lalu dia kata "3.7" pastu doc yang keliling aqu cakap"3.7? patutla tanak keluar". dalam 10-15min cemtu datang la nurse sambil dukung Adam cakap "nak tengok baby? nah" sekali dia tunjuk muka Adam sebijik macam yasmin dulu cuma kali ni extra besar n dah tekebil-kebil tengok aqu. besar anak mata itam dia. pastu dia tunjuk jantina lak memang confirmed Adam Muqris. memang lega sesangat lepas menatap wajah Adam Muqris. pastu aqu rasa uri dikeluarkan. tapi bila dorang tengah jait perut aqu rasa ngilu-ngilu. aqu lak makin rasa sejuk. ayo0 ubat bius dah nak abes ka? masa dorang tak abes lagi aqu dah mula start shivering. cam nak bagitau ja kat dorang ubat bius dah abeh tapi camna nak bagitau? "doc, saya rasa ubat bius dah abeh la" takkan nak bagitau cemtu kot? nebes aqu jap. dalam nak bagitau ke tak at last abes gak dorang proses aqu. syukur sumanya selamat...

2 comments:

habag mai sat