16.2.12

Ekzema is Eczema

okla.

entri lepas adalah masa adam kena ekzema buat pertama kalinya.

dah jumpa dokter kat Klinik Maria and prescribed elomet, moisturiser and oso ezerra cream.

dah pakai suma, nak kata kurang tu nampak skit ja la..

then, kat group AAE tu ada sorang akak ni

dia suggest this one cream. dia beli kat kedai cina kat kampung dia.

dia pakaikan cream ni kat anak trus elok.

jap aqu cilok gambar dari blog dia



walhal anak dia ekzema teruk sangat sampai gugur rambut.

sampai kena admit kat wad selama sebulan.

memang sedih sangat tengok anak dia; Fahim.klik sini utk crita dia.

ok adam pon dah pakai cream tu dan Alhamdulillah semuanya dah ok...


::sebelum sapu krim. in fact ni masih ok lagi. ada yang lagi teruk sampai bernanah-nanah jea::



::hari kedua::




::hari keempat::


::hari ketujuh. pulih seperti sedia kala::


TETAPI


gumbira di hati hanya seketika

sebab ekzema adam jadi balik.

kebetulan lepas majlis aritu

since adam dah ok so makan dah tak kontrol

at the same time,

jiran sebelahku yang belum pindah tengah buat renovation.

maka itu, berterbanganlah habuk-habuk di udara.

memandangkan adam elegik terhadap habuk ini

ekzema dia jadi balikkkkkkkk!






yang 2nd time ni lagi teruk.

setiap pelipat badan (kaki, tangan, ketiak) suma bernanah and berdarah.

bayangkan pepagi bangun tu disambut rengekan dan baju yang berdarah dan bernanah.

sib baik gak minggu yang ekzema dia menjadi-jadi tu banyak hari cuti.

so takdak la cikgu dia rasa geli cam gambaq kat atas ni.

yang adam lak, nanah kat pelipat tu dia bole tarik-tarik

dah macam tarik cheese on pizza hokek!!


dan apalagi, sekali lagi luahan hati didengari

dan dapat nasihat dari kak Farah Rahim aka founder of AAE group.




yap. kesan dari penggunaan antibiotik dan steroid cream.

sebab tu skang ni nak elak segala mak nenek cort, zine suma tu.

so, skang ni aqu pakai QV bath oil dengan QV cream.





baru pakai ari sabtu baru ni...

unfortunately, QV ni ada paraben la plak.

paraben ni skang tengah menjadi isu hangat sebab

dikatakan penyebab kepada kanser.

elok aqu baru beli baru tau pasai paraben.

paraben ni sangat terkenal penggunaannya dalam bidang kosmetik sebagai agen pelembap.

ntah la weh...

tapi skang ni nak abihkan dulu QV ni baru nak beralih ke

::MOOGOO SKINCARE::


natural remedy.

starter pack ni untuk eczema RM187

cant wait to try it!!

sebab suma yang pakai ni sumanya cakap ok.

dan yang best skali no more steroids.

all natural jea...

cuma kalo yang nak pakai ni kena alert gak

sebab takut ada yang elegik dengan susu lembu.

 1 lagi, brand Ezerra pon dapat banyak good feeback.





1 lagi, kak Farah Rahim bagi tips nak tau cream tu ada steroid ka dak

tengok lepas penggunaannya.

kalo dalam masa 2 hari tu dah sangat elok

tandanya krim tu ada steroid.

1 lg, steroid ni menipiskan kulit.

not good.

say no to steroids.

dey brapa banyak 1 lagi daaaaa

16 comments:

  1. sian tgk adam....hrp2 cpt dia sembuh...

    ReplyDelete
  2. anak saya pun eczema teruk sangat..sampai berdarah...dah pi macam-macam klinik..tak kurang pun.akhirnya pergi farmasi cari elomet cream dan aqua cream..alhamdulillah..dah pulih..

    ReplyDelete
  3. salam thanx for dropping by :)

    betul elomet n aquos cream berkesan tetapi elomet tak elok sb ada byk kandungan steroid. aquos plak bole buat luka lagi pedih n sebenarnya kegunaan aquos adalah sebagai pengganti sabun. steroid tak elok sebab bole menipiskan kulit and bole berulang lagi..

    ReplyDelete
  4. Salam. Suggest try natural healing – guna Tropika Baby Skin Care Set. Based on minyak kelapa dara. Chemicals-free, steroid-free, parabens free. Keluaran bumiputera muslim. Byk feedback dr ibu2 anak ekzema. Boleh visit www.tropikababies.blogspot.com ataupun FB – Tropika VCO & Medela Swing Maxi utk info lanjut.

    Harap membantu.

    ReplyDelete
  5. Salam sis boleh bg nama penuh group tu x.anak buah sy eczema teruk smpai kalau garu abis serbuk2 kulit keluar. Harap sgt sis dpt bg.. 0196414595 imhafluz@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...

      ya allah.. sorry sangat2 baru perasan ada komen kat sini.. maaf ya. nanti saya emel ya.

      Delete
  6. assalam....anak akak saya masalah yang sama....samapi berdarah2...luka2 sampai merangkak x leh jalan...dari baby sampai la 6 thn (sekarang)...sampai jumpa doc pakar kulit - khas tuk kanak2....dlm malaysia ade 5 org je akak sya ckp...akk gi yang salah sorang...gi darul syifa pun pernah...ustaz kata dia tak de unsur jin...memang elergik..:) macam2 guna produk QV...cetapill semua la cuba......last2 sekarang baby buds super soothing (khas tuk eczema) ok alhamdullilah...akk x amalkn anak nye makan ubat takut effect buah pinggang...kalo terdesak je baru bagi...just ubat sapu/ mandian je...n kawal makan...cuba la...insyaallah...

    ReplyDelete
  7. sambung balik....baby buds tu organik...selamat tuk budak...yang kaler biru...khas tuk ekzema...anak kakak saya tu bab makan sampai kan list biskut tu pun mak dia tgok..kalo ade kandungan susu mmng x bgi kat anak dia....ayam/ seafood / kekacang semua x leh.....daging ngn ikan je...

    ReplyDelete
  8. Muna pun ada ekzema..mase kecil sama lah tapi tak ingat dah selalu guna ubat apa..dia warna biru..harap sekrang adam dah elok ~~

    ReplyDelete
  9. masih teruk? try TCM (Traditional Chinese Medecine) krim. bukak FB penawar ekzima. saya pun terjumpa penawarnya kat situ. anak sy ekzima sejak lahir dan ekzima yg agak teruk (teruk sket dari mcm dlm gambar pertama tu dan belum sempat upload gambar dlm FB sendiri maupun blog). skrg anak dah 7 bulan. syukur ekzima hampir tiada. Allah izinkan, syukur.....

    masa ekzima dia tgh teruk saya sapu terus dgn krim TCM tu (tanpa steroid, based herba n tumbuh-tumbuhan semata. tapi bau diaaa....mcm masuk kedai ubat cina tu, sebijik!!! ) hari ke 2, 50% ekzima dia hilang. hari ke 4...magic dari Allah, terus hilang 100%. skrg dah sebulan saya guna. wpun terlanggar 'pantang' makan, merah2 naik cuma sedikit sgt (kene belek baru nampak). kalau nampak naik sket, sapu jek. esok ilang...(dgn izin Allah laaa....)

    nak kata ekzima dia hilang terus, tak berani gak sbb baru sebulan saya guna. cuma, ini antara penawar yg saya jumpa setelah berpuluh krim, beribu kos dikeluarkan. krim dia agak mahal sket. tapi, dengan izin Allah, berbaloi.... sekadar berkongsi pengalaman. apapun Penyembuhan tetap dari yang Maha Penyembuh. yg penting, jgn putus asa (peringatan utk diri sendiri juga).

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantang makan ape ye adly?

      Delete
    2. TCM cream ada natural steroid. mohon buat kajian mendalam kandungan krim tersebut. kesian kat anak.

      Delete
    3. Yasmin- pantang makan telur (kuning takpe), ayam cucuk (ayam kampung takpe), ubt antibiotik (catit antibiotik mana dia tak tahan), udang (udang laut takpe, yg selalu jual ni udang ternak, bela punya), pedas (sikit2 takpe)

      sorry ambil masa setahun rupanya...saya dah tak buka blog ni. inipun sebab tetiba saya terbuka semula.... :p

      Delete
    4. Hanisah ARJ-
      Natural steroid tidak la sama dengan steroid sintetik. sama juga mcm gamat, cuka....walaubagaimanapun, steroid tetap steroid. cuma selamat digunakan jika jarakkan penggunaan. guna ketika perlu sahaja. so far, dah hampir setahun saya guna, alhamdulillah, dah jarang saya sapu pada anak. tak mcm steroid sintetik. Anak saya pernah lalui TSW (topical steroid withdrawal). sebab tu saya sangat berhati hati dlm apa saje jenis ubat. memg kesian kat anak (masa ni bodoh lagi....skrg dlm proses belajar lagi....)
      saya pernah stopkan guna krim TCM ni....tp alhamdulillah tiada apa yg berlaku (tak mcm berhenti krim seroid lain). sekarang saya guna bila perlu (standby shj) dan amatlah jarang digunakan. saya harap....kita semua ni kena faham, cari maklumat, tanya la pada pakar moden maupun traditional....jangan main ikut saje apa org lain buat. terima kasih atas ingatan. saya pun masih lagi mencari penawar ekzema (kali ni try homeopathy). saya nak ekzema dia betul2 sembuh wpun doc perubatan moden kata tiada ubat buat masa ni. Allah maha penyembuh, jangan putus asa.....

      Delete
  10. Assalamualaikum
    tuan/Puan
    jika berminat ikhtiar masalah kulit in shaa Allah boleh cuba krim@sabun pati gelenggang
    untuk semua jenis kulit.
    dari bayi hingga dewasa.
    bahan2 organik suci selamat

    SET KRIM DAN SABUN GELENGGANG UNTUK SAKIT KULIT

    3 unit Krim & 1 Sabun Gelenggang
    Mengandungi Ekstrak Daun Gelenggang.
    Boleh
    menghilangkan gatal-gatal, panau, kurap, cacar air, kudis, ruam, Exzema, dan bertindak sebagai anti kulat.

    Harga :
    SM : RM45.00
    Harga adalah termasuk kos Penghantaran
    www.wasap.my/+601131072630

    ReplyDelete

habag mai sat