17.6.13

pemakanan sunnah - my style

ok hari ni aku nak share cemana aku n family amalkan pemakanan sunnah since aku pilih untuk berhenti dari guna dadah. yela, ubat farmasi tu kan dadah kan. selagi tak salah guna tiadalah penyalahgunaan dadah kann? hiks!

walaupon tak salah guna dan atas nasihat doktor, dadah yang diambil tu bagi aku masih ada kesan buruk jangka panjang.

sapa-sapa yang perasan atau terserempak dengan aku misti hangpa semua notice kot

badan aku ini telah gemok gedempon.

bukan mata uolss kero, tapi memang itu adalah realiti.

ekceli, itulah kesan sampingan dari ambik ubat antihistamin (aku penah telan loratadine, piriton dengan prednisolone)

ya, skang berat badan aku adalah bersamaan dengan berat masa preknen yasmin. masa nak dekat-dekat bersalin dah pon huhu

ubat antihistamin tu aku amik tiap kali rasa nak naik elegik, masa naik elegik, masa tengah elegik.

so bole bayangkan la berapa banyak bijik dah aku telan huhu


Oklah, selain aku amalkan vco dan olivenol (jus estrak buah zaitun), aku jugak amalkan habatus sauda yang mana dalam al-Quran pon dah ditulis pasal kebaikan habatus sauda ni - Ubat segala penyakit kecuali mati.

nak kunyah-kunyah gitu ja agak sukar la sebab rasa herbs yang agak kuat. hanya adam muqris saja yang mempunyai kekuatan untuk makan cam makan tuu huhu

so aku buat cara ini:



::beras perang, habatus sauda dengan minyak dara zaitun::


btw, aku dah tak pakai beras putih sebab ekzema adam. aku tukaq pakai beras perang. beras perang ni gluten-free.

so, lepas cuci beras, tuang skit Extra Virgin Olive Oil (EVOO) tapi aku pakai organic punya. tak organic pon bole jugak. murah skit dari organic. pastu tabur skit habatus sauda. lap luaq periuk nasi, tekan suis dah siap.

nasik ni tahan lama skit la dari beras putih. mungkin efek dari gluten-free kot..

untuk yang nak try sedap ka tak, bole makan ka dak beras perang ni try la beli yang saiz kecik dulu.

untuk 5kg aku beli RM19.90 (brand jasmine tak silap).

okla takdakla sampai rm30 lebih kan...

sayur mayur pon kalo yang organic and murah-murah aku rembat ja. pejam mata ja laa.. untuk kesihatan bole haih....





2 comments:

  1. baguih..baguih..aku pn sama..apa2 yg leh kurang tu aku kurang...klo leh xmik langsung..now, aku dh officially mik organic sugar n organic tea..insyaallah, tgk klo rezeki lebih nak jugak tukaq suma organic...pelan2 kayuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. naa.. masa mula2 ja rasa agak sukar.. tapi lama2 ok dah.. lgpun bukan tiap2 bulan beli kan.. aku pon otw nak ke organic sugar.. suka ja lalu kat area barang organic.. haih kalo la duit ada beribu2 lemon.. tapi yang organic punya laa hehehe!

      Delete

habag mai sat