9.3.11

crita malam tadi...

pagi semalam adam batuk-batuk.  memang dia dok batuk-batuk dengan sesema masa balik johor minggu lepas. cuma pagi semalam ja dia batuk yang jenis batuk bunyi kering tu. aqu kalo batuk camtu mak aih, sakitnya tekak. lain la kalo batuk berkahak, masa batuk tu cam sedap ja kan. pastu dalam 10-15min tu baru dia batuk berkahak.

pas balik dari keja adam batuk-batuk lagi sampai nak termuntah. so isham decided nak pi jumpa paed kat klinik an-nur kat bangi. masa pi tu orang ramai la gak. dalam dekat sejam lebih baru jumpa paed.

doc: sakit apa?
aqu: batuk-batuk dengan sesema
doc: (sambil dengar jantung adam) aritu besalin kat mana?
aqu: hospital putrajaya
doc: lepas bersalin dokter tak cakap pape?
aqu: ok je.. suma normal (aqu dah rasa lain macam masa ni)
doc: (lepas dengar jantung adam) selalu check up kat mana? lepas bersalin?
aqu: selalu buat kat klinik putrajaya jea
doc: takde dokter ke?
isham: ada tapi kalo check up monthly slalu JM jea yang buat
doc: owh... saya nak bagitau ni tapi jangan takut pulak ye
aqu n isham: ok...
doc: tadi saya dengar jantung ni ada bunyi sha sha.. bunyi tu tanda lubang *hapetah* terbuka. selalu lepas lahir lubang tu tertutup tapi ni ada lagi. kalo orang kita panggil jantung berlubang la.. jantung berlubang ni ada 3 stage: 1st stage, masa baby je ada sambil dia grow up lama2 lubang ni tertutup sendiri. takde masalah cuma senang sesema n batuk sementara nk grow up. 2nd stage, kena buat operation. 3rd stage, yang teruk sampai heart failure suma tu tapi dia (adam) bukan tahap tu.mungkin masa lahir doc tak dapat detect sebab jantung baby laju dalam 160/minit tu yg tak dapat dengar bunyi sha sha tu..



So, hari ni aqu EL sebab kesian tengok adam batuk-batuk sampai nak termuntah. dengan sesema lagi. lagipun nak buat apoinment dengan cardiologist kat hosp serdang jap lagi untuk buat echo. hanya thru echo ja leh tau adam 1st stage or 2nd stage. no wonder la dari masa dalam pantang lagi adam cam ada gelema tapi aqu tak amik pusing pon sebab cam tak serius. even masa adam duk dengan ibu izan (pengasuh adam) adam asyik sesema tapi masa tu cuaca asik ujan je. sejuk je.. tu yang ingat adam sesema sebab sejuk..

kesian adam muqris :(

4 comments:

  1. siannya kt bdk bam-bam tuh..hope nothing serius la wei..jgn risau tau..xdak apa2 tuh..

    ReplyDelete
  2. harap tak serius la ye....

    ReplyDelete
  3. Insya Allah tadak apa2 tu! amin.

    ReplyDelete

habag mai sat