2.8.10

30 days to go

cuba tengok countdown kat sebelah. 30 hari lagi. gerun ok.
teringat masa aqu nak besalin kat yasmin. meh la aqu crita pengalaman aqu bersalinkan yasmin supaya aqu tak lupa cara branak yasmin cemana n cara branak 2nd ni cemana. lagipon orang kata lain anak lain pengalaman bersalin.. mak aqu pon walopon anak tak ramai pon ingat-ingat lupa apatah lagi yang anak berderet-deret tu hehe...
*
*
*
********
19.12.2007 (Rabu). isok 20.12.2007 adalah hari raya haji. dalam pukul 11 pagi cenggitu, aqu p washroom sebab rasa cam basah-basah kat pantyliner. aqu tanya pendapat opismate aqu, dia kata mungkin kot air ketuban kot. aqu neves gak sebab tak penah jadi cemni. lagipon mana-mana cerita pengalaman kawan-kawan aqu n dari apa yang aqu baca, kalo air ketuban pecah, berbaldi-baldi air keluar.. so aqu buang pantyliner n cuba tengok kot-kot kat seluar dalam lagi clear tapi kering ja plak... lepas bincang dengan isham, kami decided nak pegi masa lunch hour di samping aqu dapat memantau cecair yang keluar.  dalam lunch hour tu, aqu still bejaga-jaga kot-kot la basah berbaldi-baldi tapi sampai kat hospital pon masih takde pape..

pi kat kaunter hospital besalin tu aqu cakap "saya dah turun tanda". konfiden ja kan hehe! masa dok tunggu tu memang lengang la orang. rupanya pagi tadi diorang kelam kabut sebab ramai orang cuma dah petang sikit baru orang takder.. dorang suro masuk labour room n check la kat tut.. yang check aqu tu rasanya doc pelatih sebab masa dia check pakai kertas litmus tu ada perubahan warna tapi dia cam sure tak sure kalo perubahan kaler tu tanda apa.. haih.. aqu gerun ok. last-last, dia tanya aqu masa keluar air tu pantyliner tu bole perah tak. aqu cakap cam basah-basah je.. dan akhirnya dia bagi kat aqu mulut itik bagi pecah ketuban. abih basah skirt aqu. at the same time dia leter kat aqu sebab pakai skirt ketat. lorh, ketat pe nye aqu pakai skirt ngandung bukannya skirt yang biasa tu hish...

pastu aqu kena dok kat ward tapi nak nunggu pon agak lama gak sebab tak dak katil available.. dalam 2 jam gak kot tunggu baru ada katil.. petang tu 1st time kena seluk.. aiyoo.. sakit giler.. yang doc check aqu tu chinese lady leh marah-marah aqu.. "jangan kemut.. i'm trying to relaxing your muscle". pastu bila bangun tertengok katil aqu baring tadi penuh darah belendir.. sakit tu jangan cakap la.. memang banyak dosa kecik aqu terhapus.. kali ketiga kena seluk, doc bagitau kalo jalan tak bukak gak kena induce pagi isok.. huhu!

tengah malam tu dalam pkui 1-2 pg tu depan katil aqu ada orang baru masuk baru gave birth baby boy.. isok pagi tu nak mandi baru la nampak muka n rupanya kak faridah agos salim aka akak kat opis aqu. sorry la kak. aqu ni jenis susah nak cam orang.. orang cam aqu banyakla huahuahua! pkui 10pg, check jalan lagi, n still de same, so kena induce.. dalam 3-4 jam pastu baru la contraction yang amat... jalan pon terbongkok2 sampai isham kena papah aqu at the same time masa tu pon family aqu baru sampai.. dalam pkui 10.30 mlm tu aqu dah kena masuk labour room.. sebelum tu, kena sumbat ubat berak dulu huhu..

dalam labour room tu, doc cakap contraction aqu cantik.. 4cm, 5cm sampai 6cm.. lama giler tunggu.. tiap kali muka doc yang masam itu masuk bilik aqu serik sebab kena seluk.. sakit weh.. tapi dalam sakit-sakit tu aqu siap tido mimpi2 lagi.. doc datang check lagi still 6cm.. aqu sambung tido balik. every half an hour kot doc datang check 6cm lagi.. sampai aqu rasa tenaga aqu habis kat kemut kena seluk n tido.. last check doc cakap kena czer.. masa doc bagitau tu, memang lembik la badan aqu sebab tak expected langsung aqu kena operate lagi.. ingatkan pas operate cyst macam entri yang lepas tu, aqu akan merasai beranak normal tapi aqu adalah tersangat silap...

masuk operation theater (OT) bilik dia tak secantik bilik masa kena operate cyst.. yang bilik ni buruk sket la.. dah baring kat katil tu, kena epidural. astaga... aqu kena duduk peluk kaki (lutut kat dagu) n diorang injek ubat.. aqu dah la sangat sensitip kat area blakang tu, tersentak-sentak aqu tahan geli + sakit. ada skali tu tertengok jarum dia huiyo panjang giler n bentuk injek tu cam injek gigi tapi giler panjang punya version.. mula-mula yang injek aqu tu cakap lembut ja "tahan ye kejap je.." sampai la marah-marah aqu "jangan gerak nanti patah jarum dalam tulang blakang" sebab tahap kegelian aqu tu bole menyebabkan aqu toleh blakang n cabut jarum tu huhu. sambil tu dorang bagi bantal kat aqu suro peluk, dah tak rupa bantal dah aqu kerjakan.. gigit jangan cakap la.. memang hazab... dah setel cucuk, terus rasa kaki aqu kebas n dah tak rasa pape dah...

masa baring tu, dorang bagi oxigen mask.. aqu cam lalok sket la mungkin sebab penat n letih.. masa nak belah perut aqu tu, doc bole dok "eh, eh" sebab operate lama menegak n kalo nak ikutkan bedah czer melintang tapi sebab parut cyst aqu masih baru lagi so last-last dia belah ikut operate lama.. masa belah tu pakai laser. sambil dok tunggu belah tu aqu baca doa nabi nuh and at the same time, aqu dah serik dah nak pregnen lagi. dalam ati aqu siap cakap "pasni kalo isham nak anak lagi aqu takmo dah.. tak kesah la dia nak kawen lain pon aqu izinkan..".

sampai masa yasmin nak keluar, doc suro misi-misi ni tekan-tekan perut aqu. yang jaga mask aqu pon tekan2 gak.. and finally, 7.15am, 21.12.2007 (2nd day raya haji) for the 1st time, satu jasad manusia versi kecik keluar dari perut aqu. at the same time dengar suara kecik menangis.. masa tu rasa syahdu sangat... tenang n legaa... pastu dalam beberapa minit, misi datang kat sebelah aqu tanya "nak tengok tak laki ke pompuan? nah, tengok sendiri ye" dia bagi bebetui depan batang hidung aqu. oh pompuan rupanya hehe! pastu misi tu suro cium pipi yasmin n masa aqu nak cium time tu jugak dia kuarkan air liur dia huhu! dalam hati aqu tak sangka chomeynya anak aqu ni.. anak? aqu dah jadi mak ye? huhu! bila nak preknen lagi??? hehe! pastu aqu dengar hotfm am crew ntah apatah la yg dorang celoteh yang aqu tau aqu tersenyum je sampai tetido huhu

1 comment:

  1. pergh...ngeri aku baca pengalaman ko tu farehah...macam takut pun ada..

    ReplyDelete

habag mai sat