5.8.11

daun semambu obat demam campak

ok semalam dah dapat daun semambu (orang utara panggil daun mambu). kami amik dekat Taman Warisan Pertanian, Presint 16.  Pokok mambu ni tinggi, so kalo agak-agak tak sampai tu bole la mintak tolong kat penjaga situ.  bos aqu dulu masa dia amik daun tu, orang tua. masa kami amik budak yang jaga. pastu pepandailah kan nak bagi upah.

pastu malam tu macam blur plak nak buat apa dengan daun mambu tu.


pi kat uncle gugel, cari funya cari, gali funya gali banyak gak la info pasal cikenpox dengan daun mambu.


so, dipendekkan cerita sebab maleh lak nak menaip panjang-panjang malam tu aqu amik skit daun tu buat tibai blakang adam. bukanla tibai yang marah tu. tapi tibai yang cam menggaru blakang dia. giler hang baby nak tibai-tibai dengan emo? kang kena akta kanak-kanak lak huhu. pastu amek dalam 2 tangkai gitu, tabur kat tilam dia buat alas. tu pon jenuhla nak kontrol adam sebab dia belek-belek daun pastu ngappp masuk mulot. adeh.


sebelum tido tu memang dia merengek tak selesa. sekali aqu tibai ala-ala pom-pom girl kat blakang dia, senyap tuuu. ala-ala muka sedap dikorek telinga tuu. senyapppp je rasa syok ditibai yea adam? hehe!


and surprisingly, malam tu adam tak merengek pon. memang tido lena la. kira tido aqu pon tidak la terganggu hehe!

the next day, aqu buat mandian adam lak pakai daun mambu. cara-caranya:



- masukkan beberapa tangkai daun mambu dalam bekas jaring





- pastu gosok daun tu dengan tapak tangan sampai dia kluar lendir dengan buih


::gosok menggosok, genyeh menggenyeh::


lupa nak bagitau, tujuan bekas jaring adalah untuk asingkan daun-daun yang dah serabai dari becampur dengan air mandian. cemni la jadinya






- masa nak mandikan tu, mula-mula mandikan cam biasa cuma takyah pakai sabun. bila dah basah suma, amik daun tu gosok-gosok satu badan. kira macam scrub daun gitu. sental-sental skit. pastu keluarkan bekas jaring tu, then jirus la bayi anda sampai abis airnya. dah jirus, lap kering. takyah bilas dah...



dah mandikan adam, aqu lap-lap skit pastu biar kering sendiri.  ari siang memang aqu dia pakai pampers ataw CD jea.. bagi kulit bernafas gitew. kalo pakai baju takut bepeluh lak. lagi tak selesa kan. cuma kipas bukak slow je la...


next step, aqu buat Bedak Mambu Berkunyit.

cara-caranya:

- ambik beberapa helai daun mambu dan ditumbuk pakai batu lesung tapi rasanya bole je kut nak blend.







- kemudian, masukkan beras dalam 2 genggam.







- setelah beras agak lumat, masukkan plak kunyit.







and the final product...






dah setel suma, masa aqu sapu bedak ni tercair la plak aqu buat. so aqu tambah beberapa bijik bedak sejuk untuk pekatkan bedak mambu.  lagipun bedak sejuk kan dibuat dari beras jugekkk hehe!





dan akhirnyaaaaaa



::adam takleh senyum sebab bakal digoreng. haha!::






dan pagi ni, suma bintik-bintik yang bernanah memang dah kering dah. legaaaaaaa!

oh, terima kasih jugak buat Akak Anony atas petua beras pulut tu. memandangkan beras pulut takde dan kebetulan uncle gugel bagi idea bedak mambu berkunyit ni, saya pakai apa yang ada dulu hehe! anyway, thanx alot ya kak! ^_^

3 comments:

habag mai sat