4.10.12

Kepala Dak Adam lagi

Hellu! Ok sambung crita balik.

minggu yang masa kepala dak adam tengah teruk tu, aqu baru order SMN Sleeves sebab sleeves dia yang lama tu dah berlubang dengan lapisan sutera kat luaq tu dah lunyai digigit2 adam tinggal lapisan cotton jea. lapisan cotton tu kalo garu pon berdarah gak sebab kasar.

hari sabtu sebelum pegi PD tu baru dapat info sleeves baru dipos.

so, hari Selasa baru la sleeves tu sampai.





rasa cam nak pegi hantar terus kat taska adam.

Sebelum tu, ari isnin petang bawak pegi ke klinik Dr. Maria kat Alamanda.

Aqu suka dr. ni sebab dia dari Klinik An-Nur.

Poliklinik An-Nur kat Presint 15 tu dia punya tapi ubat2 suma bawah An-Nur.

kat Alamanda ni kira memang dia punya klinik sendiri la.

dr. cakap kepala dia dah infection teruk due to garu yang teruk sampai luka berdarah.

so kena amik antibiotik makan dengan sapu.

yang sapu tu antibiotik ditambah sikit dengan steroid.

aqu bab steroid ni yang lemah ni.

lepas dapat penjelasan dari dr. kat group ekzema

baru la faham rupanya memang steroid diperlukan sedikit untuk membantu healing process.

cuma yang dr. tu tak berkenan bila doc2 lain sambil lewa bagi steroid yang kuat

even ekzema tak teruk tu yang sebenaqnya wat lagi teruk.

dari klinik tu dapat la antiseptic wash, amoxycillin dengan foban hydro.

sumanya RM66.

mahai tapi puas ati baq hang.

malam tu balik umah, cuci kepala dia dengan antiseptic wash.

pastu, sapu skit foban n bg dia makan antibiotik.

yang sapu tu sekali ja aqu boh since antibiotik makan pon dah amik kan...

dan setelah 2 hari berlalu, hasilnya:

 



dah kering!!!

no more oozing nanah or darah.

yang tengah best skang adalah menarik kuping2 kering itu.

huiii~

nikmat wo0o.

tengok gambaq atas ni, nampak tu kuping melambai2 mintak ditarik

hehehe!

Alhamdulillah...

dengan izin-Nya kepala adam makin pulih.

Syukur Ya Allah....

tapikan,

aqu tak berkenan sunggoh laaa mulot-mulot sesetengah orang nie.

camkan kita tak reti jaga anak.

siap suro cuti tanpa gaji la, apa la....

macam-macam crita aqu dengar.

hampa taktau masalah kami takyah la nak jadi penasihat rumahtangga kami.

tengok rumahtangga hampa sendiri dulu.

diri sendiri pon tunggang terbalik.

jangan memandai kalo diri tu takdak pengalaman.

Sekian.

Eh, terEmo lak maq. hehehe! what to do~


uih! lupa nak bagitau, kepala adam jadi teruk sebab lepas potong rambut adam ritu.

mesin potong rambut tu tak hygiene tu yang kepala dia jadi teruk sampai cemtu skali :(

pasni potong rambut mama ja  la yang buat....

5 comments:

  1. anak aku dok garu2 time malam skang ni.cian tengok dia tdo xlena.kt pale dh kuar air yang busuk cm nk nanah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..
      pakaikan dia smn sleeves taknak?
      at least kalo dia garu tu takla luka2..
      takpon ko wat sendiri; pakai kain satin/sutera. so masa dia garu tu, tak melecet kulit...
      kalo ko nak beli sleeves tu aqu bole tlg orderkan..

      Delete
    2. bape heng mende tu?anak aku ni susah ckit bab kene pakai mende2 gtu time tdo.aku pakaikan slimut time tdo pun dia leh sedar.pastu merengek2 rimas.huhuhu.tp elok gak sleeve tu.x luka kalo pakai

      Delete
  2. cian kat adam... nak potong rambut pun kena hati2 ye.. tapi bab tarik kuping memang nikwat wooo :)

    ReplyDelete
  3. Anak sy pn skrg dok garu2 kepala.die smpai melecet merah..kuar cam air yg bau xbest...sy xtau tu ruam ke ekzema..camne nk ilangkan...sleeves tu camne..die asyik garu jek bl gatal n brpeluh..risau hati sorg ibu..

    ReplyDelete

habag mai sat